Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Derült
Holnap
Derült
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Ismét kormányon az RMDSZ

Szentgyörgyi László március 9, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Ezzel kezdődött a hét: Sorin Grindeanu miniszterelnök kinevezte tanácsadó testületének államtanácsosi rangú tagjává Borbély Lászlót, az RMDSZ volt politikai alelnökét – közölte az Agerpres hírügynökség. A kormányfő döntése hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ezek a száraz tények.

Ez annyit jelent – legalábbis a józan paraszti ész, logika szerint -, hogy az RMDSZ ezennel ismételten kormányzati szerephez jutott. Hogy jó-e ez, s ha igen, kinek, nos, azt képtelen vagyok megítélni. Különösen, ha arra gondolok, hogy egy politikai párt – ja, hogy az RMDSZ nem politikai párt, hanem egy nemzeti közösség érdekvédelmi és közképviseleti szervezete? – lényege, hogy elsősorban hatalomra tör, mert másként nincs alkalma, lehetősége arra, hogy az ország előrehaladására vonatkozó elképzeléseit gyakorlatba ültesse, megvalósítsa. Merthát első sorban erről, a hatalom gyakorlásáról szól a politika.

Hogy egy kisebbségi szervezetnek kell-e, s főleg milyen feltételek mellett kormányzati szerepet vállalnia, arról sokáig lehetne vitatkozni. Azt talán senki sem vitatja, hogy egy nemzeti kisebbséget megillető jogokat elsősorban a hatalomtól, azaz a kormánytól kell, lehet kicsikarni. Márpedig hogyan lehet egy olyan hatalommal szemben követeléseket megfogalmazni, esetleg politikailag fellépni, amelynek magunk is tagjai vagyunk? Ilyent súlyos logikai bukfenc, erkölcsi meghasonlás nélkül elkövetni elképzelhetetlen.

A mostani helyzetre visszatérve, nemrég, a Victoria-téri tüntetések kapcsán nyilatkozta Kelemen Hunor, hogy a nyáron – gondolom, a demonstrációk okán – felülvizsgálják a szociálliberálisokkal (PSD-ALDE) kötött parlamenti együttműködési paktumot. Amint a kormány meginogni látszó helyzete valamelyest konszolidálódott, máris átminősült, egyből kívánatossá vált a hatalmi pozíció. Még akkor is, ha csak jelképes.

Borbély tanácsosi szerepvállalásának volt előzménye, emlékezzünk csak Frunda Györgyre, aki a korábbi posztkommunista kormányzat első emberének, Victor Pontának volt tanácsadója. Hogy eme szerintem nem több, mint jelképes tanácsosságoknak – a feltételezhető személyes előnyökön kívül – mennyi hasznát látta, láthatta az erdélyi magyarság, nos, azt nehéz lenne megmondani. Feltehetően semennyit.

Ajánlatos lenne akként értékelni.

Share Button
Ennyien olvasták: 477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.