Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Ismét kormányon az RMDSZ

Szentgyörgyi László március 9, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Ezzel kezdődött a hét: Sorin Grindeanu miniszterelnök kinevezte tanácsadó testületének államtanácsosi rangú tagjává Borbély Lászlót, az RMDSZ volt politikai alelnökét – közölte az Agerpres hírügynökség. A kormányfő döntése hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ezek a száraz tények.

Ez annyit jelent – legalábbis a józan paraszti ész, logika szerint -, hogy az RMDSZ ezennel ismételten kormányzati szerephez jutott. Hogy jó-e ez, s ha igen, kinek, nos, azt képtelen vagyok megítélni. Különösen, ha arra gondolok, hogy egy politikai párt – ja, hogy az RMDSZ nem politikai párt, hanem egy nemzeti közösség érdekvédelmi és közképviseleti szervezete? – lényege, hogy elsősorban hatalomra tör, mert másként nincs alkalma, lehetősége arra, hogy az ország előrehaladására vonatkozó elképzeléseit gyakorlatba ültesse, megvalósítsa. Merthát első sorban erről, a hatalom gyakorlásáról szól a politika.

Hogy egy kisebbségi szervezetnek kell-e, s főleg milyen feltételek mellett kormányzati szerepet vállalnia, arról sokáig lehetne vitatkozni. Azt talán senki sem vitatja, hogy egy nemzeti kisebbséget megillető jogokat elsősorban a hatalomtól, azaz a kormánytól kell, lehet kicsikarni. Márpedig hogyan lehet egy olyan hatalommal szemben követeléseket megfogalmazni, esetleg politikailag fellépni, amelynek magunk is tagjai vagyunk? Ilyent súlyos logikai bukfenc, erkölcsi meghasonlás nélkül elkövetni elképzelhetetlen.

A mostani helyzetre visszatérve, nemrég, a Victoria-téri tüntetések kapcsán nyilatkozta Kelemen Hunor, hogy a nyáron – gondolom, a demonstrációk okán – felülvizsgálják a szociálliberálisokkal (PSD-ALDE) kötött parlamenti együttműködési paktumot. Amint a kormány meginogni látszó helyzete valamelyest konszolidálódott, máris átminősült, egyből kívánatossá vált a hatalmi pozíció. Még akkor is, ha csak jelképes.

Borbély tanácsosi szerepvállalásának volt előzménye, emlékezzünk csak Frunda Györgyre, aki a korábbi posztkommunista kormányzat első emberének, Victor Pontának volt tanácsadója. Hogy eme szerintem nem több, mint jelképes tanácsosságoknak – a feltételezhető személyes előnyökön kívül – mennyi hasznát látta, láthatta az erdélyi magyarság, nos, azt nehéz lenne megmondani. Feltehetően semennyit.

Ajánlatos lenne akként értékelni.

Share Button
Ennyien olvasták: 736

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.