Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Itthoni „terrorveszélyek”

Ferencz Zsombor január 15, 2015 Vélemény

rsz_2portre_zsomborA szörnyű párizsi képsorok láttán akár megkönnyebbüléssel is gondolhattunk volna arra, hogy milyen nagy szerencsénk van, hiszen nálunk nincsenek arab gépfegyveres merényletek, nincsenek robbantások, nincsenek embervadász alakulatok. Fellélegezhetünk, hogy a globalizációs folyamatok meghonosodása ellenére sem árasztottak el minket a földrajzi és kulturális szempontból távol eső földrészekről származó bevándorlók. A szimbólum- és nyelvhasználat korlátozása, valamint az önrendelkezés hiánya miatt felmerülő etnikai konfliktusokat pedig mindössze enyhe súrlódásnak tekinthetjük.

A nyílt összecsapások hiánya és a szélsőséges elveket valló személyek távolléte azonban még nem jelenti azt, hogy biztonságosnak mondhatók a mindennapjaink. A mi életünket is átszövik olyan jelenségek, amelyek veszélyeztetik a békénket. Egyre élénkebben folynak azok az „aknamunkák”, amelyek a diszkriminációellenes (ál)szent elvekre hivatkozva a jóléti társadalom aláásását eredményezik. Úgy, ahogyan a valláshoz és a hagyományokhoz való jog, az arcot és a testet eltakaró lepel viselése lehetőséget adott a gyilkosok bujkálásának és a fegyverviselésnek, a mi tájainkon is előfordulnak olyan intézkedések, amelyek visszaélésre adnak lehetőséget. A nyugati demokrácia elveit követő, nagyvonalú törvénykezés nálunk egyelőre csak enyhébb formájú „terrorfenyegetettséget” eredményezett, de ez is könnyen elfajulhat a tettlegesség szintjére.

A korrupciógyanús rendőri hozzáállásnak köszönhetően különféle bűnszövetkezetek alakultak ki, amelyek „terror alatt” tartják a szűkebb vagy tágabb környezetünket. Ilyen például a buszokon állandó jelleggel tevékenykedő zsebtolvajok bandája. A „közösségi rendőrség” tétlenül nézi, amint vígan kotorásznak a találékony hölgyek és urak a kiszolgáltatott személyek kézitáskáiban. Abban az esetben pedig, ha valaki feljelentené őket, testi fenyítéssel és hatósági közönnyel kellene szembenéznie, ezért inkább hallgat. Minek is találták fel a térfigyelő kamerákat és a börtönöket? Ugyanilyen kiirthatatlan csoport a nem csak nyugaton, hanem nálunk is jól megszervezett kéregetők maffiája, amely munkakerülésből és koldulásból tesz szert számottevő adómentes jövedelemre. Szintén olajozottan működik a fatolvajok társulása, hiszen a büntetés és a megelőzés helyett mindössze a törvénytelenül kipusztított hegyoldalakról értesítenek bennünket. Ennél még súlyosabb az erdélyi településeket rettegésben tartó, lopásból és csalásból élő családok és klánok ténykedése. A feljelentőiket könnyedén elnémítják, megfélemlítik. Ez is többek között a túlzott társadalmi tolerancia, valamint a rendőrök megvesztegetésének a számlájára írható.

Az utcai gengsztereknél is fejlettebb módon működnek a gazdasági bűnszövetkezetek, illetve a csődeljárás védelmével visszaélő, a törvény kiskapuinak a kihasználása által a tartozásaik elől elmenekülő cégek. Amíg ezek tulajdonosai az adóparadicsomokban töltik „szürke hétköznapjaikat”, a törvényesen működő, becsületes vállalkozások a túlélésért küzdenek. Ennek a rendszernek a fenntartásában is egyértelműen tetten érhető a politikum, a törvényhozók és a hatóságok felelőssége. Ezeknek a folyamatoknak a megállítása nélkül a mi társadalmunk is könnyen a szakadék szélére kerülhet. Az említett terrorfenyegetettség megszüntetéséhez pedig szükség van a megfelelő törvénykeretre, a politikai összefogásra, a határozott fellépésre egyaránt.

Share Button
Ennyien olvasták: 936

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.