Központ
2020. május 27. szerda, Hella

Jogállam vagy nem jogállam?

Szentgyörgyi László február 1, 2017 Vélemény

Bár a keddi kormányülést az idei állami költségvetés tervezetének elfogadása érdekében hívták össze, a kabinet ennek ellenére a vitatott büntetőjogi törvénymódosításokról is döntött. Tette ezt a jobboldali ellenzék, az államelnök, az igazságszolgáltatás vezető szervei, a hazai közvélemény, Románia nemzetközi partnerei bírálata ellenére.

Mi is történt tulajdonképpen? A sürgősségi kormányrendelet azonnali hatállyal módosítja a btk-t, egyebek mellett megváltoztatja a hivatali visszaélés meghatározását. Ezentúl nem minősül hivatali visszaélésnek, ha az okozott kár értéke nem éri el a 200 000 lejt. A hasonló visszaélések ezentúl csak adminisztratív kihágásnak minősülnek, a hatóságok kötelesek behajtani az okozott kárt, de az elkövető ellen nem indul büntetőeljárás. Egyúttal csökkentette a hivatali visszaélésért kiszabható büntetést. Továbbá: jogszabály kibocsátása, jóváhagyása vagy elfogadása nem minősülhet hivatali visszaélésnek akkor sem, ha az egyének vagy intézmények jogait vagy legitim érdekeit súlyosan sérti. A kormány elfogadta az egyes börtönbüntetéseket közkegyelemben részesítő törvény tervezetét is, ami viszont csak a parlamenti vita és elfogadás után léphet majd érvénybe.

Az éjszakai döntések ellen tiltakozva tömegek vonultak utcára, legszelídebb követelésük a kormány lemondása volt. Lapzártánk időpontjában egyelőre folyik a kötélhúzás a legfőbb hatalmi tényezők között, miközben a Victoria palota előtt a tömeg gyülekezik.

Konklúzió helyett csak annyit: ami kedden késő este történt, az nem tett mást, mint a politikai osztály és a lakosság között húzódó szakadékot mélyítette, tette áthidalhatatlanná hosszú időre.

Share Button
Ennyien olvasták: 605

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.