Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hóesés valószínű
Hétfő
Hóesés valószínű
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Jogállam vagy nem jogállam?

Szentgyörgyi László február 1, 2017 Vélemény

Bár a keddi kormányülést az idei állami költségvetés tervezetének elfogadása érdekében hívták össze, a kabinet ennek ellenére a vitatott büntetőjogi törvénymódosításokról is döntött. Tette ezt a jobboldali ellenzék, az államelnök, az igazságszolgáltatás vezető szervei, a hazai közvélemény, Románia nemzetközi partnerei bírálata ellenére.

Mi is történt tulajdonképpen? A sürgősségi kormányrendelet azonnali hatállyal módosítja a btk-t, egyebek mellett megváltoztatja a hivatali visszaélés meghatározását. Ezentúl nem minősül hivatali visszaélésnek, ha az okozott kár értéke nem éri el a 200 000 lejt. A hasonló visszaélések ezentúl csak adminisztratív kihágásnak minősülnek, a hatóságok kötelesek behajtani az okozott kárt, de az elkövető ellen nem indul büntetőeljárás. Egyúttal csökkentette a hivatali visszaélésért kiszabható büntetést. Továbbá: jogszabály kibocsátása, jóváhagyása vagy elfogadása nem minősülhet hivatali visszaélésnek akkor sem, ha az egyének vagy intézmények jogait vagy legitim érdekeit súlyosan sérti. A kormány elfogadta az egyes börtönbüntetéseket közkegyelemben részesítő törvény tervezetét is, ami viszont csak a parlamenti vita és elfogadás után léphet majd érvénybe.

Az éjszakai döntések ellen tiltakozva tömegek vonultak utcára, legszelídebb követelésük a kormány lemondása volt. Lapzártánk időpontjában egyelőre folyik a kötélhúzás a legfőbb hatalmi tényezők között, miközben a Victoria palota előtt a tömeg gyülekezik.

Konklúzió helyett csak annyit: ami kedden késő este történt, az nem tett mást, mint a politikai osztály és a lakosság között húzódó szakadékot mélyítette, tette áthidalhatatlanná hosszú időre.

Share Button
Ennyien olvasták: 320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.