Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Jogom sértik meg

Központ július 10, 2014 Vélemény

MORGÓ

Jogom sértik meg

„Beírtak engem mindenféle Könyvbe,/ és minden módon számon tartanak./ Sötét szagú poros hivatalokban,/ énrólam is szól egy agg szürke lap.A Kosztolányi-idézet annak kapcsán jut eszembe, hogy néhány napja nyugatabbra szakadt egykori cimborákkal beszélgetve, nosztalgiázva elkerülhetetlenül terítékre került a besúgás, a Securitate által működtetett besúgók témája. Mindez annak apropóján, hogy a hetvenes, nyolcvanas évek Vásárhelyének egyik közismert képzőművészéről, pedagógusáról is kiderült, hogy jelentéseket írogatott. Azért tudni szeretném, rólam jelentett-e valaki, s ha igen, ki – jegyezte meg az asztaltársaság egyik tagja, s nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ecsetelte, hova kívánná az ilyent.

 

Jómagam soha nem voltam kíváncsi arra, jelentettek-e rólam, illetve ki lehetett az, aki ilyent tett, tehetett, bár megvan a magam határozott véleménye azokról, akik hasonlókra vetemedtek. Amint egyre bölcsebbé válok – merthogy egyre öregszem –, egyre megbocsátóbbá is. Igaz, a besúgókat, a spicliket megvetem, bár tudom, a kényszertől, a zsarolástól kezdődően a haszonlesésesen, az érvényesülési vágyon keresztül el egészen akár a megfelelési kényszerből fakadó önkéntességig kit-kit más és más késztetett, késztethetett arra, hogy együttműködjön a szekuval. Merthát jól tudjuk: igen gazdag az emberi gyengeségek tárháza.

Engem elsősorban a tulajdonképpen szerencsétleneknek is nevezhető besúgók megbízói, tartótisztjei, az egész diabolikus gépezet működtetői, vezetői érdekelnének, az ők megnevezését, felelősségre vonását, a politikai életből való kizárást hiányolom. Merthogy tudom, ők az igazán veszélyesek, ők azok, akik a titkosnak nevezett információkkal visszaélve vakvágányra terelhetik a jövőt.

Egyébként a Wikileaks-botrány, a Snowden-ügy óta rádöbbenhettünk, hogy korunk technológiai fejlődésének következményeként elképzelhetetlenül szélesre nyíltak a társadalom ellenőrzésének lehetőségei. Mialatt általános követelmény a közérdekű adatok minél szélesebb körű hozzáférhetőségének biztosítása, ehhez megvan a szükséges technológia is, azalatt egyre gyakoribbá vált az egyén személyes adataival való visszaélés.

Magyarán: az on-line korszakban – akarjuk, nem akarjuk – a Nagy Testvér mindent lát. Ebből következően – József Attilát idézve –„Számon tarthatják, mit telefonoztam/ s mikor, miért, kinek./  Aktába írják, miről álmodoztam/ s azt is, ki érti meg./ És nem sejthetem, mikor lesz elég ok/ előkotorni azt a kartotékot,/ mely jogom sérti meg.”

Share Button
Ennyien olvasták: 194

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.