Központ
2020. május 27. szerda, Hella

Jöjjenek a civilek?

Szentgyörgyi László április 6, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A kisebbségvédelmi keretegyezmény romániai betartására vonatkozó jelentések kézhezvétele után, a helyszínen tájékozódott az Európa Tanács szakértői csoportja.

Mint ismeretes, a kormány tavaly márciusban, két és fél év késéssel nyújtotta be jelentését, amelyben – hogyan is másként? – mindent a legnagyobb rendben valónak talált. Nem úgy az RMDSZ és néhány civil csoport, amelyek szintén elkészítették a maguk árnyékjelentését. Ez utóbbiak, konkrét példákat felsorolva, azt az ideális képet próbálták cáfolni, amelyet a kormány sok pontatlanságot és ferdítést tartalmazó jelentése sugallni próbált. Anno a jelentés kidolgozójaként a külügyminisztérium nem tartotta érdemesnek konzultálni a romániai magyarság képviselőivel.

Az RMDSZ mellett a magyar civil szervezetek – Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI), illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács kisebbségjogi szakértői csoportja – is árnyékjelentésben fogalmazták meg észrevételeiket. A dokumentum összeállítóinak főleg a nyelvi jogok, különösen az anyanyelvi oktatáshoz való jog terén volt jelezni valójuk, de a történelemoktatásban megnyilvánuló, elsősorban a magyarokat elítélő megfogalmazásokat is kifogásolták. A civilek cáfolták azt a tévhitet is, amely szerint egy nemzeti kisebbség érdekérvényesítésének legbiztosabb módja, ha az őt képviselő politikai szervezet a hatalom részeként részt vesz a kormányzásban.

Néhány nappal korábban az RMDSZ az Európai Néppárt (EPP) máltai kongresszusán szóvá tette a romániai magyarságot ért jogsérelmeket, különös tekintettel a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyére. Csak remélni tudjuk, hogy nem hiába tették, hogy a figyelemfelhívásnak lesz következménye, s ha másként nem, nemzetközi nyomásra a hatóságok jobb belátásra bírhatók.

Bár egyelőre korai inni a medve bőrére, nem tudni, lesz-e, s ha igen, mikor foganatja a nemzetközi fórumokhoz való fordulásnak, de így legalább megtudja a világ, mi fáj nekünk. Reménykedjünk abban, hogy az RMDSZ valóban felfedezte az önálló külpolitizálás előnyét, amit nem ad majd fel egy esetleges újabb kormányzati szerepvállalásért cserében. Ha mégis, akkor már csak a civilekben reménykedhetünk. Véleményem szerint.

Eheti lapszámunktól kezdődően a Központ oldalán cikkeinkből román nyelven is közlünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 983

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.