Vélemény

Jönnek a kéksisakosok?

CSAK ÚGY MONDOM

Rendesen felkavarta a székelyföldi közélet állóvizét a gyergyóditrói eset, mi több: mára országos, sőt világméreteket öltött. Mi is? Na, ez az, amiben egyáltalán nem lehetünk biztosak. Aki kategorikusan ki meri jelenteni, hogy tudja, annak valószínűleg fogalma sincs a helyzetről, de nem is érdekli, vagy tudatosan nem mond igazat. Mindenesetre, ha nem fújja fel a média az esetet – a szokásos szenzációhajhász, a valóságot szándékosan elferdítő tudósításaival –, akkor ma nincs Ditró-ügy. Ilyen egyszerű.

A konkrét eset, a ceyloni pékek alkalmazása által kiváltott népharag rávilágított egy évek, évtizedek óta húzódó, akkutizálódó problémára: a székelyföldi munkavállalók alulfizetettségére. A szóban forgó pékségben, ahogyan az a ditrói lakossági fórumon kiderült, igen sokan megfordultak, de a „patron” embertelen viselkedése miatt kiléptek. Ezért alakult ki a munkaerőhiány, amit helyiekkel – egyébként érthető módon – már nem sikerült pótolni. Ekkor kerültek képbe a ceyloniak, akiknek megjelenése a településen kiborította a bilit: felszínre bukott minden korábbi konfliktus, kimondatlan neheztelés, indulat, amit a vállalkozó újgazdagokra jellemző viselkedése váltott ki belőlük.

Az eset bizony túlmutat Ditrón: a helyzet hasonló az egész Székelyföldön. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy az átlagkereset Hargita és Kovászna megyékben a legalacsonyabb az országban. Tehát ott is, ahol a munkaadók és a munkavállalók zöme magyar. Nos, azt hiszem, itt van a kutya elásva. A gyors meggazdagodási vágy gátlástalan cselekedetekben ölt testet. És itt megemlíthetnénk újfent a sajtóban megszellőztetett jelenségről, a székelyföldi vállalkozók kartellezéséról, akik egy-egy tevékenységi területen megszabják a béreket. Legalábbis a régióban.

Amint az várható volt, a szenzációra éhes média túlreagálta a dolgokat: idegengyűlölő, kirekesztő, rasszista ditróiakról hordtak össze hetet-havat.  Megszólaltak a politikusok is, köztük maga az RMDSZ egykori elnöke, Markó Béla, aki a Transindex-en közölt írásában egyértelműen elítélte a tiltakozó gyergyóditróiakat, s úgy tett, mintha a szervezetnek semmi köze nem lenne abban, hogy a Székelyföld gazdaságilag nem lépett egyről a kettőre az utóbbi harminc év alatt. A politikum és a vállalkozói réteg Székelyföldön is tetten érhető erkölcsileg egészségtelen szimbiózisáról sem volt egyetlen szava. Pedig lehetett volna…

Nem maradhatott ki a ditróiakat elítélők közül fő-fő jogvédőnk, a diszkrimináció elleni harc hőse, az EU Alapjogi Ügynöksége leendő igazgatótanácsi tagja, Asztalos Csaba sem, aki kötelességének érezte maga is letenni a garast a polkorrektség eszméje – és gyakorlata – mellett: bejelentette, hogy kivizsgálják az ügyet. Úgy mellékesen: amikor két évvel ezelőtt egy marosvásárhelyi takarítóvállalat kizárólag román nemzetiségű alkalmazottakat keresett álláshirdetésében, egyetlen árva szava nem volt sem neki, sem hivatalának. Nesze neked diszkrimináció elleni harc.

Végül a két RMDSZ-es EP-képviselő – név szerint Winkler Gyula és Vincze Loránt – is megszólalt. Bár ne tették volna. Mert nem tettek egyebet, visszaböfögték a fényes tekintetű kollégáik között beléjük ivódott kötelező polkorrekt szólamokat. Azaz: beszéltek, de nem mondtak semmit. S azt sem magáról az esetről.

Ui. Egyvalaminek azért örülhetünk: úgy tűnik, a két ceyloni pék nem marad munka nélkül, hisz számos román vállalkozó ország-világ tudtára adta, szükség esetén alkalmazza őket. 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.