Központ
2019. március 20. szerda, Klaudia,

Kaméleonok árnyékában

Központ szeptember 26, 2013 Vélemény

FerenczZsomborKaméleonok árnyékában

Az erdélyi magyar politikai alakulatok háza táján eluralkodó bizonytalanság, az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és az ellenfelekkel kötött egyezségek arra engednek következtetni, hogy nincs egy olyan határozott stratégiájuk, amely megszabná, hogy mely értékek mentén kellene fellépniük a minket illető kérdésekben. Kaméleonok módjára változtatják a retorikájukat attól függően, hogy éppen milyen plénum előtt szerepelnek. A „színspektrumuk” lefedi a teljes palettát: a jobboldaltól a baloldalig, a szocializmustól a liberalizmusig, a környezetvédelemtől a profitorientáltságig, a lokálpatriotizmustól a globalizációig. Ebben a végtelen ideológiai térben ingadoznak ellentmondásos megnyilvánulásaik, félrevezető háttéralkuik, koalíciós próbálkozásaik.

 

A választók körében nagy előszeretettel lobogtatják a székely zászlót, majd a parlament padjaiban „az ördög cimboráivá” válnak, és így megy ez évtizedeken keresztül. Az autonómia kérdését inkább csak itthon emlegetik, nehogy megsértsék a koalíciós „haverjaikat”. A  régióátszervezéssel kapcsolatos törekvésükben is kaméleon módjára lépnek fel, mert az itthon beharangozott szeptember végi tüntetést a bukaresti levegő hatására egyeztető tárgyalássá enyhítik. A mindenkori román hatalommal való lepaktálásuknak köszönhetően az Európa Parlamentben sem tudnak hatékonyan fellépni. A tevékenységük során nem csak ellentmondásos, hanem gyakran tudathasadásos helyzetbe is kerülnek, hiszen ugyanazon alakulat tagjaiként sok esetben egymás ellen kell megküzdeniük a törvényhozói és a hatalomgyakorlási pozícióik megvédéséért, vagy egy-egy korrupciós ügy felderítésében.

Felmerül a kérdés, hogy mi az erdélyi magyar politikai stratégia lényege: kaméleonként viselkedni és rövidtávon gondolkodni, vagy pedig következetes kiállással egy hosszútávú tervet megvalósítani?  Ki azok a „vezetők”, akik ezekre a kérdésekre választ tudnának adni? Nem a jó és a rossz alternatívák közötti választásról, hanem az érdekképviseleti szerepnek alárendelt különleges erkölcsi normák betartásáról van szó. Egy olyan következetes politizálásról, amely nem a helytől és a célközönségtől, hanem a közösségünk mindenkori érdekeitől függ. Egy olyan hozzáállásról, amely megkülönböztet minket azoknak a pártoknak a választóitól, amelyek a „normális”, vagyis bizonyítottan korrupt politikai környezethez alkalmazkodtak. Egy olyan alakulatról, amely nem változtatja négyévenként a partnereit az éppen hatalmon lévő pártok függvényében, hiszen tudatában van annak, hogy a mindenkori partnere nem más, mint az általa képviselt közösség. Ennek a feltételrendszernek pedig nem felelhet meg egy köpönyegforgatásban jeleskedő, a hatalmat elvtelen politikai eszközökkel hajszoló, a politikai ellenfeleivel pedig rendre kiegyező párt.


Share Button
Ennyien olvasták: 337

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.