Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Kampánybetegség

Központ április 20, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborKampánybetegség

Egyre jobban terjed a mi környezetünkben is a legújabb kór, a kampánybetegség. Attól függően, hogy ki milyen szerepet tölt be a társadalomban, különböző kórtünetekben szenved. A leginkább veszélyeztetett csoport a politikusoké. Ők ilyenkor nagyon heves hiperaktivitási kényszerrel küzdenek, minden áron tenni vagy mondani akarnak valami kivételeset.

 

A megcélzott választói réteg kedvében akarnak járni, és emiatt egy fantáziavilágba kerülnek. Olyan mesébe illő kampányígéretekkel állnak elő, amelyeket még ők maguk sem hisznek el, de mégis csak mondják és mondják, mintha tudathasadásos állapotban lebegnének. Talán nem ártana kezelni őket. A probléma azért bonyolultabb, mert ilyenkor az egyszerű emberek is hajlamosak hasonló virtuális világba menekülni, és úgy tesznek, mintha mindent elhinnének a politikusoknak. Akár azt is mondhatnánk, mind a két fél paranoiával küzd, és emiatt azt a benyomást kelti a politikusi-választói rendszer, hogy minden a legnagyobb rendben van. Senkit sem érdekel, hogy korábban már bebizonyosodott, hogy az egész csak egy színjáték, mindenki úgy tesz, mintha most tényleg más lenne a helyzet.

A kampánybetegségben szenvedő aktivista réteg minden létező szálat megmozgat, hogy hozzájáruljon a „nemes célok” megvalósításához. Pontosabban beveti azokat az eszközöket, amelyekkel arra buzdítja a környezetében élőket (rokonokat, barátokat, munkatársakat), hogy az „igazi jelöltek” mellett kampányoljanak. Általában ezek a személyek nem pontosítják, hogy miért is érdekeltek annyira ezekben a pártokban, de ha egy kicsit utánanézünk, kiderül, hogy bizony anyagi és megélhetési okai vannak a nagy ügybuzgalmuknak, szóval „objektív” szempontokkal van dolgunk. Ilyen érvek alapján teljesen érthető és elfogadható, hogy egyesek mennyire határozottan kiállnak a „jó oldal” mellett.

A választási stratégiák kidolgozása annyira bonyolult, hogy szinte lehetetlen egy megbízható irányt megszabni, amely garantálná az eredmények maximalizálását. Igaz ugyan, hogy sok szavazatot hozhat például a nacionalista kártya kijátszása, de ugyanakkor sok szavazatot el is visz, és akár a választók visszatetszését is kiválthatja. A mesébe illő ígéretek sem biztosítanak megfelelő számú szavazatot, mert sokan átlátnak az ilyen és ehhez hasonló olcsó trükkökön, és büntetik azokat a pártokat, amelyek naivnak tekintik őket.

Az erdélyi magyar térfélen számtalan hatékony választási kampányfogást ismerhetünk fel. Az egyik ilyen az „összefogás”, amely szinte a felelősség alól is felmentést nyújt egyeseknek, hiszen az ők szempontjukból ez az üzenet fölülírja az összes többit. A másik ilyen eszme, a „választás szabadsága”, amely indokoltnak tartja a nyílt versenyt, még akkor is, ha ezáltal megcsappanhat az erdélyi magyarság számszerű képviselete. A jobb- vagy baloldali eszmék, az autonómia, vagy a gazdasági fellendülés szintén mind olyan területek, amelyek biztos táptalajt adnak a választói kedv gyarapítására, de az eddigi változások azt mutatják, hogy nem számíthatunk látványos előrelépésekre, szinte egyik vonatkozásban sem. Nem marad más gyógyír, a súlyosan ránk törő kampánybetegségre, mint a nyílt és egyenes beszéd, a becsület meg az őszinteség.

Share Button
Ennyien olvasták: 581

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.