Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Kánikula

Központ augusztus 8, 2012 Vélemény

LaciKánikula

Kánikula van, ez egyértelmű. Ebben talán még a politikacsinálók is megegyeznek. Igaz, más egyébben nehezen. Többnyire sehogy. A közember a gazdasági kilátástalanság, a rég tapasztalt szárazság, a lej árfolyamának folyamatos csökkenése, a növekvő munkanélküliség következményeivel próbál megküzdeni, a politikusok pedig… elvannak a közös homokozóban.

 

Miután napokon keresztül arról hallhattunk épületesnél épületesebb okfejtéseket, hogy mennyi is az annyi – természetesen mindig más eredményre jutottak, attól függően, ki számolt –, újabban kormányátalakítósdit játszanak. Ezáltal – igaz, nem ez volt a céljuk – most újra szájára vette Romániát a világsajtó. Hétfőn, a belügyi és a közigazgatási tárcák vezetőinek lemondása után – hogy milyen külső és belső „kényszerek” hatására tették, arról még sokáig folynak majd a találgatások –, a Plagizátor további, a külügyi, az igazságügyi és a parlamenti kapcsolatokért felelős tárcákat érintő cserékre szánta el magát. A szándékot tett is követte, estére már be is iktatták az új tárcavezetőket, kivéve egyet. Az igazságügyi tárca élére kiszemelt „nacsasszony” kinevezésének nem voltak meg a feltételei. Hogy „tanult kollegái” épp ezzel a jogi akadállyal nem számoltak, azt hiszem, sok mindent elárul felkészültségükről. Illetve arról, hogy mennyire adnak a jogkövető magatartás látszatára. A kánikulai melegre való tekintettel, mely köztudomásúlag nem kedvez a szellemi erőkifejtésnek, megmondom: semennyire.

Az újonnan kinevezettek névsorán végigfutva – a belügyi tárca vezetésével az egykori maroshévízi polgármestert, Hargita megye volt románvédő prefektusát bízták meg – nyilvánvalónak tűnik, nem fognak világrengető hőstetteket véghezvinni. Pozitív értelemben semmiképp. Dehát nem is ezt várják el tőlük gazdáik, annál inkább a fölösleges akadékoskodás, az ellenvetés nélküli végrehajtást. Ez idő szerint Romániában nem felelős miniszterekre, hanem fejbólintó jánosokra van inkább szükség. Egyáltalán volt-e ez másként a Dimbovica partján? – kérdezheti bárki.  

S miután mindezeket így felsoroltuk, nem kerülhetjük meg a kérdést: mire volt jó az egész? A miniszterelnök szerint a kormánynak „világos” stratégiaváltásra van szüksége, arra, hogy a lakosság és a külföld felé is a stabilitás és kiszámíthatóság üzenetét sugározza. Vagy legalább annak látszatát. Volt-e a kormánynak egyáltalán stratégiája, valamiféle világos elképzelése arról, mit is szeretne, mihez is kellene kezdenie az ölébe hull(ajtot)t hatalommal? Aki felfedezett valamiféle hasonlót, kérem, jelentkezzen.

S akkor mire volt jó az egész? – tesszük fel ismételten a kérdést. Talán nem állunk messze a helyes választól, ha azt feltételezzük, hogy a hirtelen minisztercserék, különösen a belügyi és a közigazgatási tárcák vezetőinek önkéntes távozása valamiféle belső szakadást jelez. A szoclibek mértéktelen hatalomvágya, az államelnök menesztésére tett sikertelen kísérlet lassan éket vert a posztkommunista táborban, aláásta a pártelnök kormányfő hatalmát. Előrelátható, hogy – különösen, ha a referendum, minden hatalmi erőlködés dacára,

mégiscsak érvénytelennek bizonyul – rövidesen egymás ellen fordulnak majd, legalább olyan dühvel, mint amilyennel most Basescu ellen acsarkodnak.     

Mindez csak újfent alátámasztja az állítást, miszerint a hatalomért egyesek mindenre képesek. Sőt, még annál is többre.


Share Button
Ennyien olvasták: 534

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.