Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Kánikula

Központ augusztus 8, 2012 Vélemény

LaciKánikula

Kánikula van, ez egyértelmű. Ebben talán még a politikacsinálók is megegyeznek. Igaz, más egyébben nehezen. Többnyire sehogy. A közember a gazdasági kilátástalanság, a rég tapasztalt szárazság, a lej árfolyamának folyamatos csökkenése, a növekvő munkanélküliség következményeivel próbál megküzdeni, a politikusok pedig… elvannak a közös homokozóban.

 

Miután napokon keresztül arról hallhattunk épületesnél épületesebb okfejtéseket, hogy mennyi is az annyi – természetesen mindig más eredményre jutottak, attól függően, ki számolt –, újabban kormányátalakítósdit játszanak. Ezáltal – igaz, nem ez volt a céljuk – most újra szájára vette Romániát a világsajtó. Hétfőn, a belügyi és a közigazgatási tárcák vezetőinek lemondása után – hogy milyen külső és belső „kényszerek” hatására tették, arról még sokáig folynak majd a találgatások –, a Plagizátor további, a külügyi, az igazságügyi és a parlamenti kapcsolatokért felelős tárcákat érintő cserékre szánta el magát. A szándékot tett is követte, estére már be is iktatták az új tárcavezetőket, kivéve egyet. Az igazságügyi tárca élére kiszemelt „nacsasszony” kinevezésének nem voltak meg a feltételei. Hogy „tanult kollegái” épp ezzel a jogi akadállyal nem számoltak, azt hiszem, sok mindent elárul felkészültségükről. Illetve arról, hogy mennyire adnak a jogkövető magatartás látszatára. A kánikulai melegre való tekintettel, mely köztudomásúlag nem kedvez a szellemi erőkifejtésnek, megmondom: semennyire.

Az újonnan kinevezettek névsorán végigfutva – a belügyi tárca vezetésével az egykori maroshévízi polgármestert, Hargita megye volt románvédő prefektusát bízták meg – nyilvánvalónak tűnik, nem fognak világrengető hőstetteket véghezvinni. Pozitív értelemben semmiképp. Dehát nem is ezt várják el tőlük gazdáik, annál inkább a fölösleges akadékoskodás, az ellenvetés nélküli végrehajtást. Ez idő szerint Romániában nem felelős miniszterekre, hanem fejbólintó jánosokra van inkább szükség. Egyáltalán volt-e ez másként a Dimbovica partján? – kérdezheti bárki.  

S miután mindezeket így felsoroltuk, nem kerülhetjük meg a kérdést: mire volt jó az egész? A miniszterelnök szerint a kormánynak „világos” stratégiaváltásra van szüksége, arra, hogy a lakosság és a külföld felé is a stabilitás és kiszámíthatóság üzenetét sugározza. Vagy legalább annak látszatát. Volt-e a kormánynak egyáltalán stratégiája, valamiféle világos elképzelése arról, mit is szeretne, mihez is kellene kezdenie az ölébe hull(ajtot)t hatalommal? Aki felfedezett valamiféle hasonlót, kérem, jelentkezzen.

S akkor mire volt jó az egész? – tesszük fel ismételten a kérdést. Talán nem állunk messze a helyes választól, ha azt feltételezzük, hogy a hirtelen minisztercserék, különösen a belügyi és a közigazgatási tárcák vezetőinek önkéntes távozása valamiféle belső szakadást jelez. A szoclibek mértéktelen hatalomvágya, az államelnök menesztésére tett sikertelen kísérlet lassan éket vert a posztkommunista táborban, aláásta a pártelnök kormányfő hatalmát. Előrelátható, hogy – különösen, ha a referendum, minden hatalmi erőlködés dacára,

mégiscsak érvénytelennek bizonyul – rövidesen egymás ellen fordulnak majd, legalább olyan dühvel, mint amilyennel most Basescu ellen acsarkodnak.     

Mindez csak újfent alátámasztja az állítást, miszerint a hatalomért egyesek mindenre képesek. Sőt, még annál is többre.


Share Button
Ennyien olvasták: 205

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.