Központ
2017. november 17. péntek, Gergő, Hortenzia
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű

Karrierek emelkedőben és süllyedőben

Szentgyörgyi László január 13, 2017 Vélemény

Lehetnek néhányan, akik még emlékeznek rá, annak idején hogyan, milyen módon alakult meg a mostani legfőbb kormánypárt, a magát szociáldemokratának tartó PSD őse. Igen, a FSN (Nemzeti Megmentési Front) a forradalomnak hazudott véres hatalomváltás szándékosan keltett zűrzavarából „emanálódott”, Iliescu „elvtárs” bölcs vezérlete alatt. Nem történt más, minthogy fondorlatos módon, előre megírt forgatókönyv szerint a kompromittált első vonal emberei átadták helyüket utódaiknak (gyerekeiknek, rokonaiknak), az egykori második, sőt harmadik vonalba tartozóknak. Oly módon, hogy a hatalmi szálakat a háttérből továbbra is ők rángathassák. Magyarán: nem igazi rendszerváltás, mindössze hatalomváltás történt. A mai parlamenti pártok – egy-két kivételtől eltekintve – az egykori FSN köpenyege alól bújtak elő. Egy kis túlzással: bárki is alakított kormányt, a tulajdonképpeni hatalmat az „emanáltak” gyakorolták.

A most győztes PSD elnöke, Liviu Dragnea kiváló kamarilla politikusnak bizonyult, orvul cserbenhagyta „az ő barátját”, Victor Pontát, akit a pártelnöki székből is simán kibuktatott. Aztán vezérletével gond nélkül nyerték a december 11-ei parlamenti választásokat. Jelenleg Dragnea a legbefolyásosabb román politikus, azt is mondhatnánk: ő a „királycsináló”. S mivel, felfüggesztett börtönbüntetése miatt, nem lehetett miniszterelnök, hát kineveztette a „saját” kormányát. Merthogy a Grindeanu-kabinet elsősorban az ő kormánya. Szándékait egyetlen percig sem rejtette véka alá, egy sajtótájékoztatón kijelentette: egyelőre nem lehet miniszterelnök, de sokat sejtetően mosolygott hozzá. Nos, az egyelőre feltehetően azt jelenti, hogy nem mondott le arról, hogy övé legyen a miniszterelnöki szék. Azaz: elnök akar lenni az elnök! Tudjuk, a Dragnea-félék a hatalomért mindenre képesek és mindenre készek.

Ezt bizonyítja, hogy Victor Ciorbea, az „ombudsman” alkotmányossági óvást emelt azon törvény ellen, amely megtiltja, hogy jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai legyenek. Amennyiben a szóban forgó törvény nem állja ki az alkotmányosság próbáját, elhárul a jogi akadálya Dragnea miniszterelnökségének. Tiltakozásul az ellenzéki PNL, illetve egy petíció aláírói az egykori parasztpárti miniszterelnök Ciorbea lemondását követelik. Döntsön bárhogyan az Alkotmánybíróság, lépésével Ciorbea kihívta maga ellen a sorsot: nagy valószínűséggel előbb-utóbb ő is mehet a süllyesztőbe.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 368

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.