Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Karrierek emelkedőben és süllyedőben

Szentgyörgyi László január 13, 2017 Vélemény

Lehetnek néhányan, akik még emlékeznek rá, annak idején hogyan, milyen módon alakult meg a mostani legfőbb kormánypárt, a magát szociáldemokratának tartó PSD őse. Igen, a FSN (Nemzeti Megmentési Front) a forradalomnak hazudott véres hatalomváltás szándékosan keltett zűrzavarából „emanálódott”, Iliescu „elvtárs” bölcs vezérlete alatt. Nem történt más, minthogy fondorlatos módon, előre megírt forgatókönyv szerint a kompromittált első vonal emberei átadták helyüket utódaiknak (gyerekeiknek, rokonaiknak), az egykori második, sőt harmadik vonalba tartozóknak. Oly módon, hogy a hatalmi szálakat a háttérből továbbra is ők rángathassák. Magyarán: nem igazi rendszerváltás, mindössze hatalomváltás történt. A mai parlamenti pártok – egy-két kivételtől eltekintve – az egykori FSN köpenyege alól bújtak elő. Egy kis túlzással: bárki is alakított kormányt, a tulajdonképpeni hatalmat az „emanáltak” gyakorolták.

A most győztes PSD elnöke, Liviu Dragnea kiváló kamarilla politikusnak bizonyult, orvul cserbenhagyta „az ő barátját”, Victor Pontát, akit a pártelnöki székből is simán kibuktatott. Aztán vezérletével gond nélkül nyerték a december 11-ei parlamenti választásokat. Jelenleg Dragnea a legbefolyásosabb román politikus, azt is mondhatnánk: ő a „királycsináló”. S mivel, felfüggesztett börtönbüntetése miatt, nem lehetett miniszterelnök, hát kineveztette a „saját” kormányát. Merthogy a Grindeanu-kabinet elsősorban az ő kormánya. Szándékait egyetlen percig sem rejtette véka alá, egy sajtótájékoztatón kijelentette: egyelőre nem lehet miniszterelnök, de sokat sejtetően mosolygott hozzá. Nos, az egyelőre feltehetően azt jelenti, hogy nem mondott le arról, hogy övé legyen a miniszterelnöki szék. Azaz: elnök akar lenni az elnök! Tudjuk, a Dragnea-félék a hatalomért mindenre képesek és mindenre készek.

Ezt bizonyítja, hogy Victor Ciorbea, az „ombudsman” alkotmányossági óvást emelt azon törvény ellen, amely megtiltja, hogy jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai legyenek. Amennyiben a szóban forgó törvény nem állja ki az alkotmányosság próbáját, elhárul a jogi akadálya Dragnea miniszterelnökségének. Tiltakozásul az ellenzéki PNL, illetve egy petíció aláírói az egykori parasztpárti miniszterelnök Ciorbea lemondását követelik. Döntsön bárhogyan az Alkotmánybíróság, lépésével Ciorbea kihívta maga ellen a sorsot: nagy valószínűséggel előbb-utóbb ő is mehet a süllyesztőbe.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 668

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.