Központ
2018. szeptember 22. szombat, Móric

Kései megvilágosodás

Ferencz Zsombor április 4, 2015 Vélemény

zsombor_kpontKikérte magának Marosvásárhely alpolgármestere, a város elöljárója által, a magyar lakossághoz intézett üzenetében használt alpári hangnemet. A városvezető kifejtette, hogy bizony rossz úton haladnak azok, akik önállósodást emlegetnek, akik nem úgy képzelik el a város harmóniáját, amint azt ő eddig megteremtette, akik a megelégedettség helyett mindegyre kritikákat fogalmaznak meg. A polgármester azt is megemlítette, hogy egy fejlett régióhoz való felzárkózás a környék fellendüléséhez vezetne.

A sajtótájékoztató, amelyen ezek a kijelentések elhangzottak, annyira kioktató hangnemben zajlott le, hogy nem lehetett feltenni azokat a kényes kérdéseket, amelyekre válaszolnia kellett volna a farizeus városvezetőnek. Többek között arra, hogy miért bojkottálja  olyan erőszakosan a valódi kétnyelvűsítést célzó törekvéseket. Miért kell olyan megalázó módon lekezelnie a jogos elvárásaink mellett kiálló civileket? Ha pedig városunk gazdasági elmaradottságról beszél, miért nem néz inkább szét a saját háza táján, hiszen sokadik mandátumát tölti a polgármesteri székben, és éveken keresztül párttársa, cimborája volt a központi hatalmat gyakorló miniszterelnöknek, vagy akárcsak most is, az államelnöknek. Ilyen körülmények között miért nem tudta a várost „felvirágoztatni”? Miért csak a sírás-rívás, vádaskodás volt a kenyere a konkrét megvalósítások helyett? Persze, érthető, hogy nem hagyta a templomot és az iskolát (lásd például a magyar egyházak fele intézett támadásait, az Unirea és a MOGYE „megvédését” stb.), de azt a „gazdasági genocídiumot”, amelyet a mandátumai alatt átélt ez a város, már nem lehet a szőnyeg alá seperni. Nem épített egy méter kerülőutat sem, nem valósította meg az „orvosi-informatikai kutatóbázist”, nem támogatta a helyi vállalkozókat, nem karolta fel a befektetőket. A város és a megye továbbra is teret veszített a szomszédos régiókkal szemben. Ezek a jelenleg is felmutatható „eredmények”. Hogyan legyen még bizalmunk az általa és a cinkostársai által megálmodott „rózsaszín jövőképben”?

Az alpolgármester „megvilágosodása” és kiállása teljesen jogos, csak az a baj, hogy – enyhén szólva – későn reagált a 2000 óta hatalmon lévő városvezető már korábban is megfigyelhető kettős üzenetére. Hiszen a harmónia egyesek számára azt jelenti, hogy azt művelnek el ellenünk, amit csak akarnak. Szerintük a közügyekhez való „helyes” hozzáállás nem lehet más, mint az alázat, a szolgalelkűség és a teljes önfeladás. Felmerülhet annak a gyanúja, hogy létezik valamilyen összefüggés az említett fellépés és az előválasztásokon való szereplés lemondása között, de bármilyen szándék is vezérelte, nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez a reakció túl későn érkezett. Annyira egybeforrt a helyi magyar politikum a hivatalos városvezetéssel, hogy az „érdekképviseleti” múlttal rendelkező jelöltek esély nélkül maradtak az önkormányzati megmérettetésen.

Share Button
Ennyien olvasták: 534

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.