Központ
2018. október 21. vasárnap, Orsolya

Kezdetnek nem rossz

Központ augusztus 29, 2013 Vélemény

FerenczZsomborKezdetnek nem rossz

A politikusok nyaralásával egy időben felpezsdült az erdélyi magyar társadalmi, kulturális és politikai élet. A Marosvásárhelytől „ellopott” Félsziget hanyatlásának is köszönhetően Tusványos megerősítette vezető helyét legnépszerűbb diákrendezvények sorában. A rendszerváltás utáni hősidőket idéző diáktalálkozók és a tartalmas nyári szabadegyetemek szellemét egyaránt meg lehetett ott találni. A változások szele a Tusványos növekvő sikerét és a Félsziget még csúfosabb bukását vetíti előre. Attól függetlenül, hogy kinek melyik rendezvény a szívügye, fontos, hogy maradjon egy olyan erdélyi fesztivál, amelyen elsősorban a magyar fiatalok találkozása és szórakozása az elsőrendű szempont. Erre a jelek szerint alkalmatlanná vált a kolozsvári Félsziget.

Az egyre magasabb színvonalon megrendezett város- és falunapok szintén fontos értékteremtő szerepet látnak el. Felrázzák a szunnyadó alkotói műhelyeket, munkára késztetik az amatőr társulatokat és csoportokat, és gazdaságilag is jó hatással vannak a helyi közösségekre. A legnagyobb sikereket a magyar városnapok szervezésében eddig Sepsiszentgyörgy és Kolozsvár érte el, de várható többek között Nagyvárad, Marosvásárhely és a többi szórványbéli és székelyföldi város felzárkózása, valamint a falunapok elterjedése és fejlődése. Ezek a rendezvények nem nyújtanak megoldást számos közösségi problémára, de hozzájárulhatnak a megmaradásunkhoz.

A marosvásárhelyi példa jó bizonyíték arra, hogy van élet a politikai szférán kívül is, sőt, nagy szükségünk van olyan civil szervezetekre, amelyek nyomást gyakorolnak azokra a közéleti szereplőkre, akik alkalmatlanok a felvállalt érdekvédelmi munkára. A politikusok kezdeti visszautasító magatartása ellenére, mégis van eredménye a „kényelmetlen” civilek kitartó tevékenységének. Így született meg a Bernády iskola és ennek köszönhetően lesz nagyobb számú magyar rendezvényünk a Kultúrpalota százéves évfordulóján is, a nyaralással elfoglalt politikusaink hanyagsága és „zöldfülűsége” ellenére is. A közéleti szerepben szunnyadó képviselőinkre frissítő hatással volt a civilek ébresztője.

A Forgatag körüli problémák végérvényesen bebizonyították, hogy Marosvásárhely polgármesterének a legfőbb gondja a város magyarjai várva várt szórakozásának az ellehetetlenítése. A főtérről való kizárásunk is egyértelmű gesztus volt, de az ugyanarra az időpontra szervezett „multietnikus” rendezvény egy még nyilvánvalóbb övön aluli ütésként hatott ránk, vásárhelyi magyarokra. A polgármester ezennel kimutatta a foga fehérjét, és érvénytelenítette minden eddigi és ezutáni „magyarbarát” kijelentését. A megjátszott toleranciája mögül a beteges nemzetféltése bújt elő, és reményeink szerint ezután aligha számíthat a magyar választók bizalmára.

Elindult tehát egy olyan folyamat, amely kiemelheti az erdélyi magyar közhangulatot az utóbbi évek letargikus állapotából, amely függetlenítheti életünket az RMDSZ hatalmi szerepvállalásától, amely az önkormányzatok, az egyházak és a civilek összefogásával megteremtheti a közösségünk fenntartható jólétét.

Share Button
Ennyien olvasták: 313

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.