Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Ki az a Dobre?

Központ április 24, 2014 Vélemény

 LaciokMORGÓ

Ki az a Dobre?

Szokatlanul otromba módon támadta a vásárhelyi magyarságot Ciprian Dobre liberális párti megyei tanácselnök. Az újabb, a nagyromániásoktól megszokott hangütésre hajazó magyarellenes kirohanás oka: Ionela Ciotlăuş alpolgármesternek Claudiu Maiorral történt helyettesítése. Az eset másnapján tartott sajtótájékoztatón a megye első embere olyan botrányos nyilatkozattal állt elő, amihez hasonlót legfennebb egykori szövetségesétől, a Diaconu névre hallgató pészédés zsebnácitól hallhattunk korábban. (Akinek pártjával jelenleg az RMDSZ áll koalíciós partneri viszonyban.) Mindenesetre igencsak ragaszkodhatik a hölgyhöz az elnök úr, ha ennyire kiborította menesztése. Dobre párttársa iránti szolidaritása érthető, annál kevésbé azon magyaroké, akik névjegyükkel látták el azt a dokumentumot, amelyben támogatásukról biztosították Ionela Ciotlăuşt.  

A megyei önkormányzat elnöke által jegyzett sajtónyilatkozat szerint a volt alpolgármestert „húsvét nagyhetén nem harminc ezüstért, hanem tizenhat szavazatért – ennyi RMDSZ-es és PDL-s képviselő voksolt a cserére, sz. megj. – adták el”. Mit fájlal annyira az etnikai gyűlölet hangján megszólaló liberális góré? Hát azt, hogy az állítólag még 2012-ben megkötött titkos PDL–RMDSZ paktumban foglaltak szerint a Színház-téren felállítanák a Sütő-szobrot, visszaadnák a Kossuth Lajos utcának a nevét, a római katolikus egyháznak  visszaszolgáltatott iskolaépületben, a jelenlegi Unirea líceum mellett, létrehoznának egy római katolikus középiskolát, közpénzből végeztetnék el a Bolyai líceum épületének főjavítását stb. Dobre „ingatlanügynökségnek” nevezte a városházát, és szerinte Ciotlăuşt amiatt állították félre, mert rájött annak működési módjára.  Kiemelt „figyelmet” kapott Sütő András, akit a megye első embere nemes egyszerűséggel lekommunistázott, mondván: ez az oka, hogy nem szavazták meg a szoborállításra vonatkozó határozatot. Állítása igazolásául idézett az író szocializmust és kommunizmust dicsérő egyik írásából. Mintha Sütőt emiatt értékelnénk, s nem a hetvenes-nyolcvanas években született, az erdélyi magyarság kiszolgáltatott sorsát ábrázoló műveiért. Érdekes, annak idején egyetlen szava sem volt, amikor a jelenleg Bernády nevét viselő iskolát akkori szövetségesei a nacionál-kommunista diktátor Ceauşescu udvari költőjéről, Adrian Păunescuról akarták elnevezni.

Elképzelem, hogy az eset után, sok vásárhelyi román felteszi magában a kérdést: ki az a Sütő? De ki az a Dobre? – kérdem én. Azon kívül, hogy ő az, aki megmutatja nekünk… Mit is?


Share Button
Ennyien olvasták: 467

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.