Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

Kispályások és nagypályások

Ferencz Zsombor június 26, 2015 Vélemény

zsombor_kpontSzándékos összemosás folyik a romániai magyar közélet igazi bűnözői és ártatlan üldözöttei, valamint népszerű politikusai és kiebrudalhatatlan féreglárvái között. A szakmai, politikai kihívásokat felvállaló, illetve az azok elől elmenekülő személyek között. A közönséges pénzhajhászok, valamint a lelkes, odaadó munkát végző közszereplők között. Az önkormányzati választásokon egyéni hozzájárulással hatalomhoz jutó polgármesterek és tanácselnökök, valamint a listás szavazással, közvetve vagy közvetlenül bársonyszékhez juttatott megyei alelnökök, alpolgármesterek, államtitkárok, parlamenti képviselők és más tisztségviselők között. Miközben jól tudjuk, hogy nagy különbség van „egerek és emberek” között.

Ha például valakinek az a legfőbb bűne, hogy üldözésbe veszi az őt törvénytelenül megfigyelő szekust, utoléri, majd a földre fekteti. Vagy ne adj’ Isten, nem kéri ki az ortodox egyház véleményét egy ingatlan felújításához, ami egyébként egyáltalán nem zavarja az érintett papokat, püspököket. Esetleg megtesz tíz métert a kényszersofőre mellőzésével, hivatala járművével. És védekeznie kell az ellene felhozott, mondvacsinált vádakkal szemben. Meghurcolva, bilincsbe verten.

Vagy ha egy multimilliomos helyi bárót vonnak kérdőre. Az elmúlt huszonöt évben elért „sikereiért”. A politikai és gazdasági összefonódások árán kieszközölt nyereségeiért. Egy olyan hálózat kiépítéséért, amelyben főszerepet kapott az egykori alpolgármester, az „érdekképviselő” miniszter és az opportunista vállalkozói réteg. Mindehhez persze élveznie kellett a pártelnökség tapsikoló beleegyezését. A listára való bekerülést, a háttérből nyújtott támogatást, a választók beetetését. Jelenleg pedig úgy áll a helyzet, hogy mind a két politikust ugyanaz a DNA vizsgálja. Ugyanolyan módszerekkel. Pedig az egyik esetben mindössze néhány száz lejes kárról, bevételhiányról, a másikban pedig több milliós ügyletekről és csúszópénz elfogadásáról szólnak a hírek.

És arról aztán végképp megfeledkeznek az érdekeltek, a tisztelt elnök úr, és a körülötte sürgölődő szolgalelkű nagyratörők, hogy egyáltalán nem mindegy a választók számára, hogy az enyhe vádakkal szembesülő, népszerű vezérüket, vagy az egyéni ambícióval rendelkező, korrupciógyanús kiskirályukat hurcolják meg az államhatalmi szervek. Az előbbiek hitet és erőt adnak a választóknak, a politikának pedig hitelességet. Velük és általuk válhat erőteljesebbé a magyar közösség, érdekképviselet. Az utóbbiak viszont nem hagynak maguk után semmilyen felmutatható eredményt, csak az eltékozolt lehetőségeket. Nincs bennük jövő. A vádlottak iránti aggódásukat kifejező politikusoknak különbséget kellene tenniük a két kategória között. Nekünk, választóknak ez a különválasztás nagyon is lényeges!

Share Button
Ennyien olvasták: 828

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.