Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Köszönet az „úgynevezettnek”, avagy az iskolák felette szükséges voltáról

Központ június 20, 2013 Vélemény

Laciok

MORGÓ

Köszönet az „úgynevezettnek”,
avagy az iskolák felette szükséges voltáról

Az utóbbi időben aggasztó módon elszaporodtak a magyarellenes politikai megnyilvánulások. A hatalom által szorgalmazott alkotmánymódosítás, az erőltetett regionalizáció körüli parttalan vitákba belefáradni látszó politikai aktorok – érvek fogytán – egyre gyakrabban nyúlnak a „magyar kártyához”. Kipróbált és bevált módszere ez a figyelem elterelésének. A kétharmados többséget adó szociálliberális pártszövetségen belül mindennaposakká váltak a súrlódások, sokak szerint küszöbön az USL felbomlása, a gyakorlatilag alig látszó ellenzék pedig elsősorban magyarellenes megnyilvánulásai révén próbálja megszerezni az erre fogékony választópolgárok rokonszenvét.

 

Legutóbb egy vásárhelyi szenátor – nevét nem írom le, hisz könnyen kitalálható, kiről van szó – folyamodott újra a gyűlöletkeltés eszközéhez. Igen, az, aki tavaly, prefektusi ténykedésének mérlegét megvonva, arra volt a legbüszkébb, hogy jogi eszközökkel sikerült megakadályoznia a Felső-Maros menti Bánffy-erdők visszaszolgáltatását. Ugyancsak ő volt, aki pert indított a nyárádszeredai polgármesteri hivatal ellen, amiért az azáltal próbálta megakadályozni az ortodox templom felépítését, hogy zöldövezetté nyilvánította a városka központi terét. Szintén ő volt az, aki parlamenti felszólalásban kelt ki a szerinte rasszista, fasiszta, xenofób üzenetet hordozó székely zászló használata, valamint az „úgynevezett” Székelyföld autonómiája ellen.

Az „úgynevezett” szenátor a legutóbb amiatt borult ki, mert szerinte törvénytelen kétnyelvű – román és magyar nyelven kiállított – érdemokleveleket osztogattak egyes vásárhelyi iskolákban a tanulóknak. Az égbekiáltó törvényszegés miatt a megyei főtanfelügyelő azonnali lemondását kérte. Sokatmondó volt a főtanfelügyelő reagálása is, aki rögtön mosakodni próbált, áthárítva a felelősséget az RMDSZ által pozícióba juttatott, minden magyar vonatkozású ügyben fájdalmasan „ártatlan” helyettesére, s igyekezett megnyugtatni a román nemzetféltőket, hogy rendelkezett a szóban forgó, mintegy 1800 nemhivatalos oklevél azonnali visszavonásáról.

Mit is tehetnék hozzá a leírtakhoz? Annyit mindenképp, hogy végül is köszönettel tartozunk „úgynevezettnek”, amiért újabb érvvel támasztotta alá az önálló magyar tannyelvű általános iskolák létrehozásának szükségességét. Ha úgy tetszik: a „gettósítást”, ahogyan az RMDSZ aranyszájú megyei elnöke fogalmazott nemrég.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 441

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.