Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Kútmérgezők

Szentgyörgyi László október 7, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Magyarellenes uszítás miatt újra feljelentették az egyik bukaresti tévécsatorna műsorvezetőjét, aki ezúttal a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán ragadtatta magát szélsőséges kijelentésekre. Miután arrogáns módon kiosztotta Orbán Viktor miniszterelnököt, felszólította a romániai magyarokat, „ha annyira magyarnak tartják magukat és annyira románellenesek, menjenek Magyarországra”.

Az eset maga a feljelentett tévés esetében sem egyedi, hisz korábban már kiszabtak rá egy 50 ezer lejes bírságot emiatt. A jelenséghez szinte hozzászokhattunk, különösen a vásárhelyi román média egy bizonyos orgánuma jeleskedik az etnikai gyűlöletkeltésben. Sikerült is hosszú időre megmérgeznie a román-magyar kapcsolatokat. Vásárhelyen mindenképp. Hasonlókra másutt is könnyűszerrel találni példát, még a magyar többségű Székelyföldön is.

Hogy mi motiválhatja a kútmérgezők cselekedeteit? Vannak, akiket csupán az előítéleteik hajtanak, másokat a hiányos történelmi ismereteikből fakadó hamis önértékelés, vagy az etnikai felsőbbrendűség érzése sarkall hasonló megnyilvánulásokra. Mások viszont pusztán a hideg számítás által vezérelve tesznek eleget „közönségük” ilyen irányú elvárásainak. Igény a túlfeszített nacionalizmusra, sőt sovinizmusra, bizony bőven van. S amíg van vevő rá, addig a kútmérgezés jó üzlet.

Az utóbbi eset után mind az RMDSZ, mind az EMNP feljelentette a magyarellenességéről hírhedtté vált műsorvezetőt. Tegyük fel, ezúttal is elmarasztalják, komoly pénzbírsággal sújtják a csatornát és a műsorvezetőt egyaránt. Kérdés: meglesz-e, meglehet-e ennek a várt elrettentő hatása? A média – tekintve annak hírgyártó, befolyásoló, manipuláló képességét – bizony nagyhatalom. S ekként a vele, különösen az újságírókkal való hadakozás nem mindig „kifizetődő”.

Ennek ellenére minden hasonló esetben jogilag (is) meg kell torolnunk a minket ért sérelmeket. Ha nem egyébért, önmagunkért.

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 346

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.