Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

„Látszatlépés a katolikus iskola ügyében”

Központ február 10, 2017 Vélemény

A pénteki tanácsülés margójára

Rövid tapasztalataim (2-3 gyűlés) alapján leírnám néhány észrevételemet a marosvásárhelyi városi tanáccsal kapcsolatosan, nagyobb hangsúlyt fektetve a mai gyűlésre:
1. Úgy gondolom, értetlenek süket pártharca az egész – egyes egyéni és kiscsoportok érdekharca mindkét részről (magyar, román egyaránt).
2. A Rákóczi-iskolával kapcsolatosan: ma az ügy tényleges megoldása helyett csak egy látszólagos lépést tettek ennek érdekében, ugyanis a meghozott határozat egyenlő azzal, mintha kijelenteném, hogy én, Benedek Imre, egyetértek az iskola létjogosultságával – amely kijelentésnek ugye semmi legitimitása nincs, és pontosan így a határozatnak sincs semmi érvénye.

Az iskolaalapítás ügyét kicsit tovább boncolva, az a véleményem, hogy a megfelelő érdekcsoportoknak jó lett volna idejében gondolkodni, szakembereket küldeni, akik a törvények és mindenféle adminisztrációs lépés tudatában, idejében megalapozhatták, létrehozhatták volna a Rákóczi-iskola létjogosultsági körülményeit. Addig viszont, amíg saját körünkből is voltak, akik örvendtek a megszületett érvénytelen határozatnak, elég nehéz az előrelépés az ügyben. Ugyanakkor nagy baj van ezzel a demokráciával is, ami sajnos éveken keresztül baráti érdekcsoportokra alapult, és ront a helyzeten, hiszen az lett az eredménye, hogy nem a legjobban szakképzett emberek kerültek különböző tanácsosi tisztségekbe, képviselve saját szakterületüket, hanem a vezető rétegek baráti körei. (Erre nagyon jó példa az is, hogy egy adott pillanatban a parlamentben több állatorvos volt, mint képviselő. Na jó, egy kis túlzással…)
Röviden összefoglalva a minket érintő iskola-ügyet: az iskoláknak is, mint minden újszülöttnek, „születési bizonyítványa” kell legyen, amit a polgármesteri hivatal megfelelő szakosztálya állít ki. Ez az okirat kell eljusson a megfelelő felsőbb szakintézményhez, ez esetben a megyei tanfelügyelőséghez, amely majd bizonyos eljárásokat elindít, ellenőrizve az adminisztratív és jogi részt. Ezután egy visszajelzést juttat el a kijavítani valókkal, hiányosságokkal kapcsolatosan a polgármesteri hivatal szakosztályához. És miután minden rendben van az okiratokkal, csak akkor a közgyűlés határozattal érvényesíti az alapítást.

Ezek alapján szerintem – bár lehet, hogy rosszul értelmezem – a mi esetünkben a lovakat a szekerek háta mögé fogták. A polgármesteri szakosztály helyett ugyanis a közgyűlés hozott javaslatot, határozatot, az iskola megalapításáról („születési bizonyítványáról”), amikor neki csak a két szakintézmény jóváhagyása után kellett volna ezt a lépést megtennie. Ezen folyamat helyes menetét, részünkről és a többség részéről is, egyének és kiscsoportok jól ismerik, csak érdekeik nem egyeztek meg ezzel a közös üggyel, ezért is nem tehettek ennek segítéséért. (De nem kell elkeseredni, mert sajnos minden így folyik manapság. Egy kevésbé súlyos, de szintén ilyen kellemetlen helyzet, amiről tudok: Ákosfalván egy adminisztrátor egy egyszerű villany-bekötést másfél évig intézett, mert amikor a magyar polgármesterhez jutott a feladattal, annak ha piros papírt adott, zöld kellett, ha zöldet, sárga, és addig járatta szegény embert, amíg szinte beleőrült.)
Sajnos nem tudjuk érteni egymást, mert akiknek lehetőségük lenne a megértésben segíteni (jelen esetben közügyi funkciójuknál fogva), nem végzik kötelességüket. Erre szoktam mondani az ilyen okoskodó embereknek, akikkel néha dolgom van, hogy olyanok vagytok, mint az emberek a következő példában: álltok a traktor mögött, az tolat, és amikor egyiket, aki háttal áll, elüti, a kérdésére, miért nem szóltatok, csak azt válaszoljátok: „hát szóltál, hogy szóljunk?”.

Következtetés: ha valaki közügyek intézését vállalja, közképviselő, az az elvárt és igazságos részéről, hogy az ilyen jellegű dolgokról, az adminisztratív jellegű formaiságokról idejében értesítse az útbaigazításra szoruló állampolgárt. Ezen egyszerű elvárás teljesítésétől sajnos mi messze vagyunk. De ígérem, hogy szakmai elfoglaltságaim mellett igyekszem ezekre a gyűlésekre eljárni, és továbbítani az ilyen jellegű észrevételeimet, hátha az informálódás, a közös informáltság szép lassan hasznunkra válik majd, és talán javítani is tudunk ezen a helyzeten.

dr. prof. Benedek Imre

Share Button
Ennyien olvasták: 960

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.