Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Létezik-e erdélyi magyar „hírszerzés”?

Központ április 30, 2014 Vélemény

FerenczZsomborLétezik-e erdélyi magyar „hírszerzés”?

Az utóbbi időben egyre több bizonytalan hangulatot előidéző esemény látott napvilágot. A viszonylag csendes mindennapjaink a szomszédos Ukrajnából érkező megrázó hírektől váltak hangossá. Földrajzi közelségünknek köszönhetően megnövekedett az itt gyakorlatozó amerikai katonák száma, de további gazdasági és politikai következményekkel is számolnunk kell. Egy másik zavaró tényező a sajnálatos belpolitikai tényállás, amely szerint bármi történhet ebben az országban, előbb-utóbb mindenki előveszi a „magyar kártyát”.  Politikusainkat egyfelől a gyatra eredményekhez vezető békés és simulékony „kis lépések politikája”, másfelől pedig a túl követelőző magatartásuk miatt vádolják. A dilettáns kommunikációs stratégia, valamint a választási célokat szolgáló szándékos bajkeverés esete egyaránt fennállhat.

Nemcsak földrajzilag helyezkedünk nagyjából egyforma távolságra Budapesttől és Bukaresttől, hanem politikailag is egyre erősebben kötődünk mind a két pólushoz. A kinyilvánított többségi választási preferenciáknak köszönhetően egyfelől a mitikákkal ültünk egy asztalhoz, másfelől pedig, a szavazati jogunk által, az anyaországi közélet részeseivé váltunk. Szervesen kapcsolódunk mind a két országhoz, de egyik esetben sem lehet teljes az önazonosulásunk. (Hogy ne mondjuk ki a történelem során ránk aggatott ominózus gúnynevünket.) A folyamatosan változó politikai szelek könnyen olyan helyzetet idézhetnek elő – volt már ilyenre példa –, amelyben akár két szék közé, a pad alá is kerülhetünk. Emiatt pedig politikusainknak elsősorban a kormányzati ciklusokon átívelő, hosszú távú perspektívában kellene gondolkodniuk.

Alig találunk olyan tevékenységet érdekvédelmi szervezetünk munkájában, amely a fontos közéleti kérdések megtárgyalásával, megvitatásával és letisztázásával, esetleg a biztonsági és – a törvényes keretek mellett megszervezett – titkosszolgálati teendők ellátására utalna. A vezetőség leginkább a hatalom elosztásával és a politikai nyilatkozatnak titulált értelmetlen szóvirágok megfogalmazásával, az alakulat többi tagja pedig plakátragasztással, valamint a falunapok és a konferenciák körüli teendőkkel tölti az idejét. A magasabb intelligenciát igénylő munkához, mint amilyen a pontos háttér-információk megszerzése, a korrupciós ügyek megelőzése, a politikai döntések várható következményeinek az elemzése, vagy egy figyelemfelkeltő akció kockázatainak a felmérése, már nem találunk alkalmas pártkatonát. Íme, egy banális példa: jobb lett volna, ha az utak mentén, a választási plakátok helyett a kétnyelvű táblákra irányított térfigyelő kamerákat, vagy a közbiztonságot növelő (akár napelemes, tehát költségmentes) világítótesteket szerelnek fel. A sorozatosan elkövetett politikai bakik, az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, valamint a kiszolgáltatott helyzetünk mind azt bizonyítják, hogy a képviseleti alakulatunk nem rendelkezik semmiféle közösségi önvédelmi stratégiával. Vagy ha mégis, akkor az látszólagos, eredménytelen.


Share Button
Ennyien olvasták: 436

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.