Központ
2018. június 24. vasárnap, Iván

Lokálpatriotizmusból elégtelen

Központ szeptember 19, 2013 Vélemény

FerenczZsomborLokálpatriotizmusból elégtelen

A vásárhelyieket az utóbbi időben számtalan hátrányos megkülönböztetés érte. A legnagyobb lemaradásokat az infrastrukturális beruházások és a közigazgatás területén szenvedtük el. Nem építettek kerülőutat vagy körgyűrűt városunknak, nem fejlesztették a repülőterünket, felfüggesztették az észak-erdélyi autópálya munkálatait, elsorvasztották a vasúti közlekedést. Nagyjából ez a megyei hatóságok „következetes” munkájának az eredménye. Ezzel szemben Kolozs, Brassó vagy Szeben önkormányzatai óriási tőkebefektetésekben részesültek. Új autópálya-szakaszokat, repülőtereket, körgyűrűket építtettek állami pénzekből. Mi ezalatt ugyanott maradtunk, ahol addig voltunk, illetve lemaradtunk a fejlődésnek induló önkormányzatokkal szemben. A lemaradás ezentúl csak növekedni fog, mivel a pénz a pénzhez vonzódik, a nyugati magántőke pedig előnyben fogja részesíteni a fejlett infrastruktúrával rendelkező vidékeket a mieinkkel szemben. A többi székelyföldi várossal is hasonló a helyzet.

A gazdasági polarizálódással párhuzamosan az eddigi közigazgatási átszervezések is hátrányos helyzetbe sodortak, de a tervbe vett régiósítási szándékok sem kecsegtetnek semmilyen jóval bennünket. Előbb az önkényesen megszabott, Székelyföldet is magába foglaló fejlesztési régió székhelyét Gyulafehérvárra helyezték, majd amikor látták a döntéshozó személyek, hogy a székely puliszka sem robban, a körzeti Pénzügyi Igazgatóságot Brassóba költöztették. Nagy valószínűséggel ugyanez fog történni az Egészségügyi Pénztár és még egy sor közigazgatási intézménnyel is. Pedig minden ilyen intézmény közalkalmazotti fizetéseket, állami kapcsolatokat és gazdasági előnyöket hoz az adott településnek.

Ezalatt pedig az érdekeink képviseletét felvállaló politikusaink némán és tehetetlenül álltak, de az is lehet, hogy túl halk és érthetetlen volt a szavuk, és csak emiatt tűntek annyira némának és tehetetlennek a számunkra hátrányos döntésekkel szemben. De ha tényleg nem tudtak semmit tenni a felülről érkező nyomással szemben, akkor nyugodtan lemondhattak volna a parlamenti vagy tanácsosi mandátumaikról, jöttek volna legalább újak, akik ennél rosszabbak már amúgy sem lehetnének. Vagy különféle látványos akciókkal felhívhatták volna erre a problémára a figyelmet.

Az aranybányászok akciójának a mintájára az észak-erdélyi autópálya korlátaihoz láncolhatták volna magukat mindaddig, amíg újrakezdik a mindenkori román kormány által felvállalt létfontosságú beruházást, mert bebizonyosodott, hogy van pénz, csak nem a mi vidékünk, hanem a Román Alföldnek, vagy éppen Dél-Erdélynek fejlesztésére. Ugyanúgy, összefoghatott volna a politikum, a gazdasági szféra és a civilek, hogy ötbanisokban fizessék be az adójukat a brassói pénzügyőröknek. Ne higgyék azt, hogy mi feltételek nélkül bármibe beleegyezünk.

A fent említett városok valóban nagyobb gazdasági és kulturális befolyással rendelkeznek, mint a mi „flekkenfalvánk”, de ha nem vállaljuk fel a lokálpatrióta szemléletet, ha nem teszünk meg mindent a saját értékeink megőrzéséért és gyarapításáért, ha lemondóan kezeljük a minket érő veszteségeket, akkor ezt sokan ki fogják használni – mint eddig is – a vásárhelyi, valamint a székelyföldi és erdélyi magyarok kárára.

Share Button
Ennyien olvasták: 319

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.