Vélemény

Magánügy  

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A nyári uborkaszezon szikkadt eseménytelenségébe, a világbajnoki közvetítések és a permanens belpolitikai válság pitiáner, mert csak a hatalom megkaparintásáról, illetve annak mindenáron való megtartásáról szóló ügyeinek sorát megszakítva, sajtónyelven szólva „színesként” pukkant a hír: Eckstein-Kovács Péter kilépett az RMDSZ-ből. S akkor mi van? – kérdezhetné bárki.

Sokan, természetesen politikusok, illetve valamilyen formában a politikából élők másként vélekedtek a történetről, jelentőségéhez (vagy inkább jelentéktelenségéhez) mérten túldimenzionálták az esetet. Egyesek az RMDSZ éles kritikájaként, a jelenlegi politikai vonalvezetés miatti elégedetlenségként, sőt jelentős presztízsveszteségként állították be a kolozsvári ex-politikus lépését.

Az egykori szenátor, miniszter, államelnöki tanácsos, volt RMDSZ-elnökjelölt, de inkább dörzsölt médiaszereplő gondosan kiválasztott díszletek között, Kolozsvár főterén, az igazságügyi törvények módosítása ellen szervezett szombati „spontán” tüntetésen jelentette be elhatározását. Állítása szerint sok mindennel nem ért egyet az RMDSZ politikájából, de nála elsősorban a „szövetségnek” az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatos álláspontja miatt „telt be a pohár”.

Egyesek, főleg politikai akoltársai már-már pótolhatatlan veszteségről hablatyoltak, mások, különösen a jelenlegi kurzus követői, kiszolgálói kígyót-békát kiabáltak, árulást emlegettek. Maga Kelemen Hunor is szükségét érezte a megszólalásnak: „ (…) Az elveink és céljaink nem változtak, és nem is fognak megváltozni e távozás után. Eckstein-Kovács Péter úr az utóbbi években nem járult hozzá aktívan a magyar közösség jogainak védelméhez.” Ide kívánkozik: mintha az RMDSZ hozzájárulásának lett volna bármi kézzelfogható, konkrét bizonyítéka…

Lássuk, mi is történt tulajdonképpen: Eckstein, miután 2010 előtt feltehetőleg igen jól érezte magát a pártban, számos funkciója a bizonyíték erre, s miután jó ideje kiszorult az első vonalból, elérkezettnek látta az időt, hogy bedobja a törülközőt. Megesett már mással is… Tagadhatatlan, hogy a Fidesz–KDNP legutóbbi sikerei után Eckstein liberális elvbarátai, akiknek erdélyi hangja volt sokáig, kikopni látszanak a magyar politikából. Sőt, most otthagyott pártja is felcserélni kényszerült anyaországi szövetségesét… Amivel vérliberális emberünk, úgy tűnik,  nem tudott megbékülni.

Tehát Eckstein kilépett. S akkor mi van? – kérdezem én is. Magánügy. Véleményem szerint.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.