Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Márciusi hősök és hősködők

Központ március 21, 2013 Vélemény

Nemes_GyulaMárciusi hősök és hősködők

Vannak, akik nem félnek: szembeszállnak bármilyen diktatúrával, önkényuralommal, hatalmaskodó kormányzattal. Ők az igazi hősök! Ők a forradalmak, a szabadságharcok, tömegmegmozdulások kirobbantói, harcosai, megszervezői, akik akár életüket, vérüket, szabadságukat is képesek áldozni a célért. Aztán annak függvényében, hogy milyen szemszögből ítéljük meg tetteiket, kiállásukat, megvalósításaikat, lesznek felségsértők, rebellisek, hazaárulók vagy hősök, vértanúk, eszményképek. Ismerjük azokat, akik az osztrák önkényuralom szemében előbbiekként ítéltettek meg és el, de akik a magyar nemzet szemében hősök lettek. Függetlenül attól, hogy Aradon vagy Marosvásárhelyen gyilkolták meg őket 1849-ben, vagy 1854-ben.

Megvoltak a két világháborúnak is a bűnösei és a hősei, amiként az 1989-es, 1990-es eseményeknek is. A hősök megvívták minden esetben a maguk harcát, híven, becsülettel, vitézül.  

Aztán, amikor minden lezajlott, lecsitult, normalizálódott, színre léptek az „álhősök”, a hősködők. A bujkálók, a kétszínűek, a megalkuvók. Melldöngetve szónokoltak és szónokolnak, zászlót lobogtattak és lobogtatnak, kokárdát tűztek és tűznek a ruhájukra. (Most már könnyű hősködni!) Így volt ez mindig, ma is így van, és talán mindig így lesz.

Mikor bátor kiállásra, magatartásra van szükség, akkor ott vannak a hősök, akik harcolnak. Aztán, ha céljuk elérik, visszavonulnak, elfelejtődnek. Nevük sok esetben ismeretlen, de tettük ismerős. Jöhetnek helyükbe a hősködők, a haszonélvezők. Voltak, vannak, és sajnos lesznek „álmosak, piszkosak, korcsok, cifrálkodók, félig-élők, habzó szájúak, magyarkodók” és ki tudja honnan jött „magyarok” – ahogyan nagy költőnk írta –, akik elárulják, eladják, kigúnyolják, „leírják” a magyar nemzetet. Ha más nemzetiségek nyelvén szidják, alázzák a székelységet, a magyarságot talán nem is olyan fájdalmas, mintha azt olyanok teszik, akik tudnak magyarul írni, beszélni. Akik magukat magyarnak, netán még székelynek is mondják.

De talán nem is volna szabad egy napon, egy lapon emlegetni a két tábort. A hősöket és a hősködőket.

(Kinek nem inge, ne vegye magára!)

Share Button
Ennyien olvasták: 656

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.