Központ
2018. július 23. hétfő, Lenke

Máris elaludtunk?

Ferencz Zsombor május 15, 2015 Vélemény

zsombor_kpontAz előválasztások elhalasztásának bejelentésével mintha takarodót fújtak volna a jelölteknek és a mögöttük álló pártoknak, civileknek is. Még tart ugyan a táblaüggyel kapcsolatos porkavarás, az úton-útfélen történő megalázásunk elleni védekezés, de mára mintha már csak az árnyékuk maradt volna a vitéz (ön)jelölteknek. Ez a jelenség megszokott, szinte érthető. A politikai erők általában csak a választások idejére adják négy évig tartó semmittevésüket, mindössze a szavazatok utáni végső hajszában agitálnak, dolgoznak, szervezkednek.

Az eddig bejelentkező három versenytárs közül a civil mozgalmak képviselőjének is tekinthető jelölt az, aki a lehetőségeihez mérten viszonylag aktív maradt, hiszen a tét most nála elsősorban nem az előválasztások megnyerése, hanem a kétnyelvű táblák terjesztésében és felszerelésében vállalt szerepe miatt kirótt büntetések eltörlése. Azaz egy „vérre menő”, tetemes összegek kifizetését maga után vonó rendőrségi ügy elhárítása, kivédése. Érthető tehát az érintettek elfoglaltsága, sőt elfogultsága a közéletben vállalt szerepükkel szemben. A korábban már elért sikereikből kiindulva, mint amilyen a Bernády György iskola névadása, vagy a város tan- és közintézményeinek a kétnyelvűsítése, reméljük, hogy ezúttal is látványos eredményeket érnek el a „táblaölő” hatóságokkal szemben. Hajrá CEMO, hajrá Barabás Miki!

A másik jelölt részleges visszavonulása és a Múzeumok Éjszakájára való „áthangolódása” szintén egy logikus lépés, hiszen – az őt indító párt hatalmi manipulációin túl – az általa vezetett intézmény egyik legfontosabb és legnépszerűbb eseményének a megszervezését kell(ett) véghezvinnie. A felmerülő kérdés csak az, hogy az előválasztásokon való jelöltséggel járó népszerűségét használja-e fel arra, hogy a Maros Megyei Múzeum látogatottságát növelje, vagy az eddigi szakmai tevékenységét arra, hogy a felvállalt megméretkezéshez lendületet szerezzen. A jelenlegi fontossági sorrend, amint az a hivatalos Facebook-bejegyzésekből is kitűnik, inkább a múzeumnak kedvez. Persze, az nem baj, ha sikeres a múzeum, de a város érdekei ennél szerteágazóbbak, sokkal összetettebbek.

A legérthetetlenebb azonban az ellenzéki párt helyi elnökének a tétovázása. A közügyekkel szembeni visszafogottsága, mondhatni: nőiessége. Egy olyan jelöltnek, akinek nincs semmilyen kötődése a helyi vagy a központi hatalommal, aki egy komoly apparátussal rendelkező párt, Erdély legnagyobb magyar közösségét magába foglaló területi szervezetének az elnöke, nem kellene ennyire kesztyűs kézzel bánnia az újabb és újabb megtorló intézkedésekkel szemben. Nem adták meg az engedélyt a főtéri tüntetésre, de milyen látványos vagy leleményes válaszlépés született erre? Semmilyen. Amennyiben komolyan gondolja a jelöltségét, stílust kellene váltania, hogy ne kerüljön egy kerékvágásba a kis lépések – vagyis a megalkuvó semmittevés – bajnokaként tetszelgő, az eredménytelenséget felvállaló és beismerő érdekképviseleti szervezettel. A Forgatag pedig szintén csak egy rendezvény, nem ad megoldást a város problémáira. Az előválasztásokig viszont még sok idő van hátra, az alatt bebizonyíthatja – a többi jelölttársával együtt – a tisztségre való alkalmasságát, ha van benne ehhez kellő elszántság, munkakedv.

Share Button
Ennyien olvasták: 480

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.