Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Marosvásárhely – vesszőjánosok, kínaipálok városa

Szentgyörgyi László november 2, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Innovatívnak nevezett tanácsi határozattal véli megoldani az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciója a kétnyelvű utcanévtáblák máig megoldhatatlannak bizonyult problémáját. Mit is jelent az innovatív szó? A netet hívom segítségül – sokkal kényelmesebb, mint az idegen szavak szótárában lapozgatni -, ahol azt olvasom: német eredetű tudományos kifejezés, jelentése újító, fejlesztő, újszerű.

Lássuk, miben is rejlik az RMDSZ által elfogadtatott határozat újszerűsége: azt indítványozta a „szövetség”, hogy változtassák meg a hivatalos utcanévjegyzéket, ezentúl legyen az kétnyelvű, például: piața Trandafirilor – Rózsák tere. Továbbá: ahogyan lehetséges a Pavel Chinezu – Kinizsi Pál, úgy elképzelhető a Ion Creanga – Vessző János változat is. A javaslattal sok vásárhelyi magyar egyetértene – a román lakosság túlnyomó része viszont ellenezné, merthogy a személyi igazolványok kicserélésének szükségességét vonná maga után -, csak annyi a szépséghibája, hogy megvalósíthatatlan. Aki pedig hasonló megoldást javasol, annak vagy a helyzetismerete körül hibádzik valami, vagy esze ágában sincs a problémát megoldani, azért javasol kivihetetlen intézkedéseket.

Ami érthetetlen, miért nem kérték ki a sok vihart megért, dörzsölt egykori „szövetségi” törvényhozók szakvéleményét, mielőtt a szóban forgó határozattervezettel előálltak. Lett volna, akit megkérdezniük. Igaz, lehet, általuk sem jutottunk volna elébb… Mert a mostaniak, a pillanatnyilag helyzetben lévők – Peti András és Kali István -, úgy tűnik, szakmailag nem eléggé felkészültek. Hogy finoman fogalmazzak. Annál inkább a sárdobálásban, mert azt, amit az RMDSZ, néhány éve még MPP-s, majd EMNP-s színekben tündöklő városi ügyvezető elnöke a közösségi médiában az ügy kapcsán művelt, s amiből főnöke, Vass Levente sem bírt kimaradni, másnak nem igen nevezhető. Nem vagyok jogász, de mindaz, amit az utóbbi években az anyanyelvhasználat, a valós kétnyelvűségért vívott küzdelem terén tapasztalhattunk, azt mondatja velem: minden esetben a civileknek, esetünkben a CEMO-nak volt igaza. Az RMDSZ által képviselt állásponttal szemben mindenképp. Ezért az alaptalan vádaskodás helyett, talán célravezetőbb lenne bizonyos ügyekben az említett civil szervezet véleményét, ne adj’ isten: szakmai segítségét is kikérni, figyelembe venni.

Ami pedig az innovatív megoldást illeti, szerintem inkább átlátszó, a szakértelem hiányát és a jóra való restséget elfedni szándékozó, olcsó és felelőtlen ötleteléssel van dolgunk – már megint! -, ami beleillik a „szövetség” utóbbi közel három évtizedes helyi politizálásának ívébe. Az az érzésem, ha tudatosan, előre megfontolt szándékkal teszik, akkor sem tudják jobban lejáratni magukat, mint tették most… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 725

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.