Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Medvét és politikust egy csapásra

Ferencz Zsombor július 16, 2015 Vélemény

zsombor_kpontTánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő egy beadvánnyal fordult a környezetvédelmi miniszterhez, amelyben a medvevédelemmel, a medvekárok megtérítésével és a medvepopuláció menedzsmentjével kapcsolatos új „medvetörvény” elfogadását kérik. Mivel az utóbbi időben nemcsak a szóban forgó vadállatok, hanem a politikusok által okozott károk is aggasztó méreteket öltöttek, érdemes lenne felvetni annak lehetőségét, hogy az említett törvényt – a megfelelő módosításokkal – a politikai osztályra is kiterjesszék. Még mielőtt a medvék és társaik nem falnak fel mindent előlünk.

„Amit a medvepopuláció védelmére kidolgozott a kormány, az csak egyetlen félnek az álláspontja, mégpedig az állat- és környezetvédőké”– jelentette ki Tánczos. Másfelől pedig megállapíthatjuk, hogy a politikusok elsősorban a mentelmi jogukkal, a vakációikkal és az emelt nyugdíjaikkal vannak elfoglalva. „Nem vették figyelembe sem a mezőgazdasági minisztérium, sem az önkormányzatok álláspontját.” Vagyis nem érdekli őket az adófizetők véleménye, és nem biztosítják az önrendelkezéshez való jogot. „Interpellációban szólították fel a környezetvédelmi minisztert a vadkárok kifizetésére, aki azt követően ígéretet tett, hogy azonnal elkezdik a gazdák kártalanítását. A teljes kifizetésre azonban mindeddig nem került sor.” Ugyanígy járt el a román kormány is az elállamosított ingatlanokért megígért kárpótlással. Mind a mai napig tartozik a volt tulajdonosoknak, akik között nagyon nagy számban találunk erdélyi magyarokat. Csak annak adnak pénzt, akinek akarnak. És ugyanez a helyzet a milliárdos nagyságrendű korrupcióval. Ők a haszonélvezői, mi pedig a károsultjai.

A medvekárok az utóbbi években elszaporodtak. Egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban merészkednek be a településekre. Felborítják a kukákat, megdézsmálják az évi termést, mindent elfogyasztanak. Sőt, még emberéleteket is követelnek. Mit lehetne tenni ellenük? A beadvány kezdeményezőinek van néhány javaslata. Például a medvék életterének a behatárolása. Villanypásztorral, vagy más, átjárhatatlan kerítéssel. Hogy ne érjen el a mancsuk a könnyen megszerezhető táplálékhoz. Vagyis a politikusok ne tudjanak a korrupcióból ilyen rózsásan megélni.

Egy másik beavatkozás a létszámuk csökkentése lehetne. Hiszen jól tudjuk, hogy „a medvepopuláció évről évre több száz egyeddel gyarapodik”. Aztán „jön az úgynevezett medveszezon, amikor a vadak elözönlik a mezőgazdasági területeket”. Így jártunk mi is. A „parlamenti macik” létszáma a legutóbbi választások során több százzal megemelkedett. Aztán elözönlötték a jobb sorsra érdemes közéletet. A létszámcsökkentésre javasolt megoldások között megtaláljuk a medve-exportot, illetve egy pár drasztikusabb ötletet. Figyelembe véve az állandósuló kárveszélyt, a problémát minél előbb orvosolni kellene.

Share Button
Ennyien olvasták: 555

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.