Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Medvét és politikust egy csapásra

Ferencz Zsombor július 16, 2015 Vélemény

zsombor_kpontTánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő egy beadvánnyal fordult a környezetvédelmi miniszterhez, amelyben a medvevédelemmel, a medvekárok megtérítésével és a medvepopuláció menedzsmentjével kapcsolatos új „medvetörvény” elfogadását kérik. Mivel az utóbbi időben nemcsak a szóban forgó vadállatok, hanem a politikusok által okozott károk is aggasztó méreteket öltöttek, érdemes lenne felvetni annak lehetőségét, hogy az említett törvényt – a megfelelő módosításokkal – a politikai osztályra is kiterjesszék. Még mielőtt a medvék és társaik nem falnak fel mindent előlünk.

„Amit a medvepopuláció védelmére kidolgozott a kormány, az csak egyetlen félnek az álláspontja, mégpedig az állat- és környezetvédőké”– jelentette ki Tánczos. Másfelől pedig megállapíthatjuk, hogy a politikusok elsősorban a mentelmi jogukkal, a vakációikkal és az emelt nyugdíjaikkal vannak elfoglalva. „Nem vették figyelembe sem a mezőgazdasági minisztérium, sem az önkormányzatok álláspontját.” Vagyis nem érdekli őket az adófizetők véleménye, és nem biztosítják az önrendelkezéshez való jogot. „Interpellációban szólították fel a környezetvédelmi minisztert a vadkárok kifizetésére, aki azt követően ígéretet tett, hogy azonnal elkezdik a gazdák kártalanítását. A teljes kifizetésre azonban mindeddig nem került sor.” Ugyanígy járt el a román kormány is az elállamosított ingatlanokért megígért kárpótlással. Mind a mai napig tartozik a volt tulajdonosoknak, akik között nagyon nagy számban találunk erdélyi magyarokat. Csak annak adnak pénzt, akinek akarnak. És ugyanez a helyzet a milliárdos nagyságrendű korrupcióval. Ők a haszonélvezői, mi pedig a károsultjai.

A medvekárok az utóbbi években elszaporodtak. Egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban merészkednek be a településekre. Felborítják a kukákat, megdézsmálják az évi termést, mindent elfogyasztanak. Sőt, még emberéleteket is követelnek. Mit lehetne tenni ellenük? A beadvány kezdeményezőinek van néhány javaslata. Például a medvék életterének a behatárolása. Villanypásztorral, vagy más, átjárhatatlan kerítéssel. Hogy ne érjen el a mancsuk a könnyen megszerezhető táplálékhoz. Vagyis a politikusok ne tudjanak a korrupcióból ilyen rózsásan megélni.

Egy másik beavatkozás a létszámuk csökkentése lehetne. Hiszen jól tudjuk, hogy „a medvepopuláció évről évre több száz egyeddel gyarapodik”. Aztán „jön az úgynevezett medveszezon, amikor a vadak elözönlik a mezőgazdasági területeket”. Így jártunk mi is. A „parlamenti macik” létszáma a legutóbbi választások során több százzal megemelkedett. Aztán elözönlötték a jobb sorsra érdemes közéletet. A létszámcsökkentésre javasolt megoldások között megtaláljuk a medve-exportot, illetve egy pár drasztikusabb ötletet. Figyelembe véve az állandósuló kárveszélyt, a problémát minél előbb orvosolni kellene.

Share Button
Ennyien olvasták: 852

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.