Központ
2020. május 27. szerda, Hella

Még nem jött el az ideje

Központ április 20, 2012 Vélemény

 Még nem jött el az ideje

LaciA választások időpontjának közeledtével egyre többen kongatják a vészharangokat  – különösen a vásárhelyi történések kapcsán nagy az elkeseredettség –, amiért nem valósult meg az összefogás az erdélyi magyar politikai aktorok között. Kétféle vélemény hangzik el leginkább, attól függően, ki milyen párton áll: az RMDSZ hívei szerint az egységes fellépés elmaradásáért kizárólag az önös politikai célokat követő új pártok – MPP, EMNP – a felelősek, a másik oldalon viszont azt állítják, hogy az RMDSZ az oka mindennek, hiszen görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy ő maradjon az erdélyi magyarság kizárólagos politikai képviselője. A pártlogika szerint ítélve mindkét oldalnak igaza lehet, az viszont tagadhatatlan: egy etnikai alakulatnak nem kizárólag a pártlogika szerint kell gondolkodnia, cselekednie.

Köztudomású: életképes szövetség csak egyenlő felek között lehetséges. Ehhez a jelek szerint Erdélyben még nincsenek meg a társadalmi, politikai feltételek, hiszen az RMDSZ egyelőre még túl erős – annak hiszi, hiteti el magát –, ellenzéke – MPP, EMNP – pedig még túl gyenge. Próbáljuk meg bővebben kifejteni: az RMDSZ esetében akár azt is mondhatnánk, szinte érthető, hogy ragaszkodik eddigi pozícióihoz, a viszonylagos „hatalomhoz”, s egyetlen célja van: annak mindenáron való megőrzése. Csakhát romániai magyar alakulatról beszélünk, s esetükben ez a logika a legfőbb cél, a kisebbségi jogokért való küzdelem, jogvédelem feladásához vezet… Sajnos az RMDSZ működésében lépten-nyomon tetten érhető egypártrendszeri reflexek is ezt a feltételezést erősítik. Az ellenzéki pártok, az MPP és az EMNP még nem vetették, vethették meg lábukat az erdélyi magyar politikai porondon, bár a polgáriak négy évvel korábbi székelyföldi eredményei a körülményekhez képest jónak mondhatók. Ennek ellenére az RMDSZ igyekszik tudomást sem venni róluk, amiként a Néppártról sem…


Ez a helyzet vélhetően addig fog tartani, ameddig az erőviszonyok jelentősen meg nem változnak. Ha az RMDSZ egyeduralma megtörik – erre az idei választások után vélhetőleg sor kerül –, akkor minden bizonnyal változik majd az alapállás: a posztkommunista jegyeket magán hordozó Szövetség kénytelen lesz tárgyalóasztalhoz ülni eddigi ellenzékével. Ismétlem: egy gyengébb RMDSZ és egy erősebb ellenzék – legyen az MPP és/ vagy EMNP – szükséges ahhoz, hogy a szembenálló felek kiléphessenek végre a lövészárkokból, hogy felszámolódjék az eddigi politikai állóháború. Ami mindenik érintett tábor kárára volt eddig is, s a politikai osztály általános hitelvesztéséhez vezetett a választópolgárok körében.


Az minden, a közélet iránt még érdeklődő, józanul gondolkodó ember – nem tudom, a politikusok mennyire sorolhatók ebbe a kategóriába – számára világos, hogy a megmaradásunk szempontjából létfontosságú közösségi célokért – autonómia, állami magyar egyetem stb. – csak és kizárólag egységes fellépéssel lehetséges eredményt elérni. Ebből következik, hogy az erdélyi politikai élet is rövidesen átrendezésre, átszervezésre szorul, az összefogás előbb-utóbb valamilyen formában megvalósul. Csak ki kell várni, míg beérik a helyzet. Merthogy ama ingamozgás egyelőre nem az összefogás, hanem a szétfejlődés irányába mutat. De remélhetőleg már nem sokáig. Mindenesetre a választások után tisztábban fogunk látni. Remélhetőleg.


Share Button
Ennyien olvasták: 457

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.