Központ
2020. július 10. péntek, Amália

Megalkuvó, gyáva nyulak

Központ június 13, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborMegalkuvó, gyáva nyulak

Nem mi kértük őket arra, hogy közéleti szerepet vállaljanak. Egyiküket sem kényszerítettük a politikai pályára. Önként vállalták el a nemesnek tűnő feladatok megoldását. Pénz, hatalom és dicsőség, ezek a varázsszavak kábíthatták el valamennyiüket olyannyira, hogy egyszer csak egy állami döntéshozói szervben, egy közintézmény élén, vagy valamilyen pártfunkcióban találták magukat, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak a megélhetési ösztönükre hallgattak, amikor a közügyek szolgálatába szegődtek. Sokan közülük a képességeik legjavát adták ki magukból, és a lehetőségeikhez mért legjobb eredményekkel büszkélkedhetnek, de a legtöbben mégiscsak a megalkuvó nyulak kategóriájába sorolhatók.

 

Mielőtt az RMDSZ – mint az erdélyi magyar választói bizalommal és a hatalmi előjogokkal elsődlegesen kitüntetett párt – minden határt felülmúló szégyenlajstromának a kielemzéséhez kezdenénk, kénytelenek vagyunk az erdélyi politikai jobboldal emblematikus figuráinak a sorozatos „félrelépéseit” is megállapítani. Az összefogásra képtelen, vagyis a közösségépítésre alkalmatlan pártvezérek szinte az elsők között távoztak az éppen bukás előtt álló alakulataik kötelékéből. Olyan „mentőcsónakokra”, azaz túlélési eszközökre tettek szert, amelyek kizárólag a saját maguk megmentését szolgálták. Így jöttek létre azok a „piszkos egyezségek”, amelyek végső soron aláásták a jobboldali törekvéseket.  Olyan szövetségek, amelyek egyfelől egy „értékes” EP- képviselői helyet és egy pártszakadást, másfelől pedig egy Nemzetstratégiai Kutatóintézetet és egy végérvényesen kiürült pártot eredményeztek.

Az önmagukat is meghazudtoló jobboldaliak legszomorúbb példája, amint a levitézlett szakadárok újból az egykori bajtársaik kötelékébe kívánkoznak. Az egyszerű politikai számításaikból kiindulva az EMNP politikusai hajlandók lennének szövetségre lépni az MPP-vel, vagy akár az RMDSZ-el is, hogy növeljék a választói tőkéjüket, és egy újabb EP-mandátumhoz juttassák elöljárójukat. Miért kell meghasonulniuk a korábban még kiutált politikai ellenfeleikkel szemben? Ha eddig nem volt fontos számukra az összefogás, akkor mi történt időközben, ami ennyire átgyúrta az ideológiájukat?

Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy az RMDSZ vezetői „reálpolitikai” célok mentén lavíroznak. Egyezséget kötnek a mindenkori hatalommal, és ennek fejében egyéni vagy közösségi juttatásokra tartanak igényt. A gyakorlatban pedig csak azt látjuk, hogy a „megalkuvó nyulak szövetsége” nem képes elérni még a törvényi rendelkezések által előírt minimális jogok betartását sem, ugyanakkor kiváló partneri, baráti vagy akár üzleti viszonyt ápolnak a minket éppen kisemmiző parlamenti vagy tanácsosi kollegáikkal. Úgy is mondhatnánk, hogy ez egy köztudott dolog, és úgy néz ki, ilyen képviseletet érdemelnek az erdélyi magyarok, mert ilyent választottak.

Éppen emiatt joggal várhatnánk el az RMDSZ-en kívül tevékenykedő politikai erők részéről, hogy ne alkalmazzák ugyanazt az olcsó, „mindent a hatalomért” stratégiát, amellyel az elveiktől függetlenül és a kimondott szavukat meghazudtolva újabb „piszkos szövetségekre” lépnének a korábbi ellenfeleikkel. Nincs szükségünk kizárólag egyéni pozíciók megszerzése céljából létrehozott, az önző célokat követő, az elveinket feladó koalíciókra.


Share Button
Ennyien olvasták: 406

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.