Központ
2017. október 20. péntek, Vendel
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Derült
Holnap
Derült
Helyenként felhős
Vasárnap
Helyenként felhős

Megérdemlünk, Románia

Központ szeptember 26, 2013 Vélemény

cantareMegérdemlünk, Románia

Nicolae Ceauşescu 1971-es kínai látogatása után az ott kibontakozott nacionalista „kulturális forradalom” mintájára a Romániában létesített hivatalos műkedvelő tömegmozgalom a „Megéneklünk, Románia” (Cantarea Romaniei) nevet viselte. Mai szemmel (vissza)nézve tekinthetnénk egyfajta kommunista Megasztárnak, szocialista Csillag születiknek vagy hazafias Ki mit tudnak, a voluntarizmus kőkemény behatárolásával megspékelve: az illetékes elvtársak előre megszabták, hogy ki mit, de főleg mennyire tudjon. Ugyanis ez a felülről kezdeményezett és intézményes támogatást élvező rettenet rövid időre alkalmat adott magyar énekkarok, színjátszó csoportok és néptáncosok megmutatkozására is, de a propagandaszolgálatba állított műnépi kultúrmanifesztáció a „magyar nemzetiségű románok” számára csak egy bizonyos szintig biztosított mozgásteret: vigyáztak arra, hogy magyar zenekar, néptánccsoport vagy egyéb formáció még véletlenül se jusson be az országos döntőbe, nemhogy megnyerje.

„Ha Japán a mosoly országa, akkor Románia kész röhej” – eme mondás is még az átkosból származik, de az eltelt majd’ negyedszázad során fikarcnyit sem vesztett érvényességéből, sőt! Csakhogy Japán a felkelő nap országa is, és ennek már bajosabb megtalálni szép hazánkra applikálható pandanját: Románia a lenyugvó nap országa, vagy inkább az örökké tartó, a derengés leghaloványabb reményével sem kecsegtető, koromsötét éjszakáé? Félő, hogy az utóbbi. Románia ugyanakkor a rekordok országa is: EU-s szinten nálunk a legalacsonyabb az életszínvonal, az életminőség, az egy főre jutó GDP, a minimálbér (179 euró, szemben a listavezető Hollandiával, ahol 1500, de az európai átlag is 1200 körül mozog), és még a fejenkénti szappankoptatásban is elsők vagyunk, hátulról.

Az ipart gyakorlatilag teljesen szétbarmolták, akárcsak a mezőgazdaságot; a gabonán, pityókán, napraforgón és komlón kívül az égvilágon mindent importálunk, még a zöldségeket is. A hazai almatermés zömét Németországba exportáljuk bagóért, majd szépen zurückimportáljuk dobozos almalé formájában. A tej felvásárlási ára olyan alacsony, hogy a paraszt inkább az árokba önti, vagy belecsandargatja a moslékba. A külföldi turisták meredek ívben elkerülnek, elsősorban az utak állapota, az autópályák és az infrastruktúra hiánya, valamint a szolgáltatások alacsony színvonala miatt. Érdekes a luxus fogalma is minálunk: nem azért drága valami, mert luxus, hanem pont fordítva: attól luxus, hogy drága!

Olyan analfabétákat, buggyantakat és síkhülyéket küldtünk az Európa Parlamentbe, mint Gigi Becali, Vadim Tudor és Elena Basescu. A kutyát se érdekli, hogy Victor Ponta másolta a doktoriját, a legtöbben nem is értik, mi az; a tanügyminiszter helytelenül beszél, a védelmi miniszter állandóan akkora böszmeségeket debitál, hogy Móricka a kanyarban nincs. A hazai cigányok (és nem csak!) keresztül-kasul koldulták-lopták-rabolták egész Európát, Bécstől Londonig és Spanyolországtól Lappföldig. Tizenkilenc éves lányokat tartóztatnak le, mert pénzt gyűjtöttek a vizsgáztató bizottságnak, miközben az alvilág füstös bárdjai, a csimpánzintelligenciájú mánélisták luxuskocsikkal, de főleg szabadlábon szaladgálnak…

Ezek fényében mi, akik valamilyen okból kifolyólag nem húztuk el a csíkot innen (még), férfiasan kijelenthetjük: megérdemlünk, Románia!


Share Button
Ennyien olvasták: 310

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.