Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Megérdemlünk, Románia

Központ szeptember 26, 2013 Vélemény

cantareMegérdemlünk, Románia

Nicolae Ceauşescu 1971-es kínai látogatása után az ott kibontakozott nacionalista „kulturális forradalom” mintájára a Romániában létesített hivatalos műkedvelő tömegmozgalom a „Megéneklünk, Románia” (Cantarea Romaniei) nevet viselte. Mai szemmel (vissza)nézve tekinthetnénk egyfajta kommunista Megasztárnak, szocialista Csillag születiknek vagy hazafias Ki mit tudnak, a voluntarizmus kőkemény behatárolásával megspékelve: az illetékes elvtársak előre megszabták, hogy ki mit, de főleg mennyire tudjon. Ugyanis ez a felülről kezdeményezett és intézményes támogatást élvező rettenet rövid időre alkalmat adott magyar énekkarok, színjátszó csoportok és néptáncosok megmutatkozására is, de a propagandaszolgálatba állított műnépi kultúrmanifesztáció a „magyar nemzetiségű románok” számára csak egy bizonyos szintig biztosított mozgásteret: vigyáztak arra, hogy magyar zenekar, néptánccsoport vagy egyéb formáció még véletlenül se jusson be az országos döntőbe, nemhogy megnyerje.

„Ha Japán a mosoly országa, akkor Románia kész röhej” – eme mondás is még az átkosból származik, de az eltelt majd’ negyedszázad során fikarcnyit sem vesztett érvényességéből, sőt! Csakhogy Japán a felkelő nap országa is, és ennek már bajosabb megtalálni szép hazánkra applikálható pandanját: Románia a lenyugvó nap országa, vagy inkább az örökké tartó, a derengés leghaloványabb reményével sem kecsegtető, koromsötét éjszakáé? Félő, hogy az utóbbi. Románia ugyanakkor a rekordok országa is: EU-s szinten nálunk a legalacsonyabb az életszínvonal, az életminőség, az egy főre jutó GDP, a minimálbér (179 euró, szemben a listavezető Hollandiával, ahol 1500, de az európai átlag is 1200 körül mozog), és még a fejenkénti szappankoptatásban is elsők vagyunk, hátulról.

Az ipart gyakorlatilag teljesen szétbarmolták, akárcsak a mezőgazdaságot; a gabonán, pityókán, napraforgón és komlón kívül az égvilágon mindent importálunk, még a zöldségeket is. A hazai almatermés zömét Németországba exportáljuk bagóért, majd szépen zurückimportáljuk dobozos almalé formájában. A tej felvásárlási ára olyan alacsony, hogy a paraszt inkább az árokba önti, vagy belecsandargatja a moslékba. A külföldi turisták meredek ívben elkerülnek, elsősorban az utak állapota, az autópályák és az infrastruktúra hiánya, valamint a szolgáltatások alacsony színvonala miatt. Érdekes a luxus fogalma is minálunk: nem azért drága valami, mert luxus, hanem pont fordítva: attól luxus, hogy drága!

Olyan analfabétákat, buggyantakat és síkhülyéket küldtünk az Európa Parlamentbe, mint Gigi Becali, Vadim Tudor és Elena Basescu. A kutyát se érdekli, hogy Victor Ponta másolta a doktoriját, a legtöbben nem is értik, mi az; a tanügyminiszter helytelenül beszél, a védelmi miniszter állandóan akkora böszmeségeket debitál, hogy Móricka a kanyarban nincs. A hazai cigányok (és nem csak!) keresztül-kasul koldulták-lopták-rabolták egész Európát, Bécstől Londonig és Spanyolországtól Lappföldig. Tizenkilenc éves lányokat tartóztatnak le, mert pénzt gyűjtöttek a vizsgáztató bizottságnak, miközben az alvilág füstös bárdjai, a csimpánzintelligenciájú mánélisták luxuskocsikkal, de főleg szabadlábon szaladgálnak…

Ezek fényében mi, akik valamilyen okból kifolyólag nem húztuk el a csíkot innen (még), férfiasan kijelenthetjük: megérdemlünk, Románia!


Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.