Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Havazás
Vasárnap
Havazás
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Megérne egy próbát

Szentgyörgyi László április 27, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Sokan sokféleképpen vélekedtek a POL-ról (Szabad Emberek Pártja) annak felbukkanásakor. Attól lehetett tartani, hogy a nacionalista diskurzushoz szokott román választópolgárok jelentős része számára nem lesz eléggé román, míg a magyar közösség tagjai elsősorban a Most-Híd-szerű etnikailag vegyespárt létrejöttének veszélyét vetítették előre. Közel egy esztendővel a választások után talán kimondható, egyik oldal félelmei sem voltak indokoltak, a POL egy román párt. Igaz, párját ritkítja abban, hogy nyíltan, eddig egyetlen politikai erőtől sem tapasztalt empátiával viszonyul a vásárhelyi magyar közösség problémáihoz.

Ezek egyike az elmérgesedett iskolaügy, amelyhez a POL-osok meglehetősen konstruktív módon közelítettek, csakhogy a jelek szerint éppen a legérdekeltebbekben, az RMDSZ városi képviselőiben nem találtak partnerre. Ezt rótta fel a „szövetségi” politikusoknak az egyik helyi napilapban Hermann Mark Christian városi önkormányzati képviselő is. „Én már a tavaly óta szorgalmazom, de sajnos süket fülekre találtam. Ugyan nem koalíciót javasoltam, hanem stratégiai partnerséget néhány alapkérdésben. Az RMDSZ 2008-ban elvesztette a többséget a marosvásárhelyi tanácsban, most meg képtelen felismerni, hogy itt a nagy lehetőség visszavenni a gyeplőt. Ez év februárjában sikerült kihasználni ezt az előnyt, amikor előzetes egyeztetés nélkül sikerült azt az iskolahálózatot elfogadni, amely a katolikus iskolát is magába foglalta. Rá kellett volna ébredniük, hogy a magyarság számára fontos kérdésekben ebben a testületben nem a PSD vagy a PNL lesz a partnerük, hanem mi vagyunk az egyedüliek, akikre számíthatnak. (…) Az elnökünk, Dan Maşca derűsen meg is jegyezte, hogy általa, egy román ember segítségével is sikerült újra magyar többséget teremteni a helyi önkormányzatban, az RMDSZ pedig nem képes élni vele” – fejtette ki Hermann.

Hát, azt hiszem, erről van szó, Hermann fején találta a szöget. Jogos a kérdés: ha korábban – az egy Nagy-Románia Pártot leszámítva -, majd’ minden román alakulattal koalícióra, sőt kormányra léptek már, akkor most helyi szinten a POL-lal miért ne lehetne megpróbálni? Ha igaz – márpedig ez a kőkemény valóság! -, hogy a vásárhelyi magyarság számára fontos döntések meghozatala lehetetlen a helyi, irányunkban jóindulattal viseltető, nem elsősorban a Cuvantul Liber című lapból tájékozódó románok támogatása, szavazata nélkül, akkor egy ilyen lehetőséggel nem élni: több mint bűn… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 297

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.