Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Megérne egy próbát

Szentgyörgyi László április 27, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Sokan sokféleképpen vélekedtek a POL-ról (Szabad Emberek Pártja) annak felbukkanásakor. Attól lehetett tartani, hogy a nacionalista diskurzushoz szokott román választópolgárok jelentős része számára nem lesz eléggé román, míg a magyar közösség tagjai elsősorban a Most-Híd-szerű etnikailag vegyespárt létrejöttének veszélyét vetítették előre. Közel egy esztendővel a választások után talán kimondható, egyik oldal félelmei sem voltak indokoltak, a POL egy román párt. Igaz, párját ritkítja abban, hogy nyíltan, eddig egyetlen politikai erőtől sem tapasztalt empátiával viszonyul a vásárhelyi magyar közösség problémáihoz.

Ezek egyike az elmérgesedett iskolaügy, amelyhez a POL-osok meglehetősen konstruktív módon közelítettek, csakhogy a jelek szerint éppen a legérdekeltebbekben, az RMDSZ városi képviselőiben nem találtak partnerre. Ezt rótta fel a „szövetségi” politikusoknak az egyik helyi napilapban Hermann Mark Christian városi önkormányzati képviselő is. „Én már a tavaly óta szorgalmazom, de sajnos süket fülekre találtam. Ugyan nem koalíciót javasoltam, hanem stratégiai partnerséget néhány alapkérdésben. Az RMDSZ 2008-ban elvesztette a többséget a marosvásárhelyi tanácsban, most meg képtelen felismerni, hogy itt a nagy lehetőség visszavenni a gyeplőt. Ez év februárjában sikerült kihasználni ezt az előnyt, amikor előzetes egyeztetés nélkül sikerült azt az iskolahálózatot elfogadni, amely a katolikus iskolát is magába foglalta. Rá kellett volna ébredniük, hogy a magyarság számára fontos kérdésekben ebben a testületben nem a PSD vagy a PNL lesz a partnerük, hanem mi vagyunk az egyedüliek, akikre számíthatnak. (…) Az elnökünk, Dan Maşca derűsen meg is jegyezte, hogy általa, egy román ember segítségével is sikerült újra magyar többséget teremteni a helyi önkormányzatban, az RMDSZ pedig nem képes élni vele” – fejtette ki Hermann.

Hát, azt hiszem, erről van szó, Hermann fején találta a szöget. Jogos a kérdés: ha korábban – az egy Nagy-Románia Pártot leszámítva -, majd’ minden román alakulattal koalícióra, sőt kormányra léptek már, akkor most helyi szinten a POL-lal miért ne lehetne megpróbálni? Ha igaz – márpedig ez a kőkemény valóság! -, hogy a vásárhelyi magyarság számára fontos döntések meghozatala lehetetlen a helyi, irányunkban jóindulattal viseltető, nem elsősorban a Cuvantul Liber című lapból tájékozódó románok támogatása, szavazata nélkül, akkor egy ilyen lehetőséggel nem élni: több mint bűn… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 795

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.