Központ
2018. szeptember 24. hétfő, Gellért, Mercédesz

Megetetett Románia

Molnár Tibor augusztus 11, 2017 Vélemény

Az, hogy az Európai Unióban vannak „tősgyökeres”, elsőrangú országok (Németország, Franciaország, Belgium, Olaszország, Hollandia, Svédország, Finnország satöbbi) és megtűrt, másodrangú, „fapados” tagországok (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Bulgária, a balti államok, és nem utolsósorban – vagy épp utolsósorban! – Románia), eddig se volt titok; elég, ha azt nézzük, hogy, mondjuk Spanyolországban, hogyan kezelnek az ottani hatóságok egy bajba jutott belga, párizsi vagy skandináv turistát, és hogyan egy bolgárt, románt vagy szlovákot. Ahogy az RMDSZ első, és (mindmáig) egyetlen gerinces elnöke, Domokos Géza mondta volt még 1990 elején: „Romániában most egyenlőség van, de a románok egyenlőbbek (a magyaroknál)”, ugyanazt mondhatjuk el az EU-ról is: a tagországok egyenlőek, de a nyugat- és észak-európaiak egyenlőbbek. És, minő meglepő, az Unióban forgalmazott élelmiszerek tekintetében sincs ez másképp: a minap nálunk is beigazolódott, amit a „Visegrádi négyek” (Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia) már korábban gyanítottak, illetve be is bizonyítottak: a nagy nyugati cégek Kelet-Európában forgalmazott, hivatalosan teljesen azonos élelmiszertermékei jóval gyengébb minőségűek a Nyugat-Európában árusított portékáknál.

Román élelmiszerész szakemberek Belgiumban, Németországban és Franciaországban, illetve Romániában forgalmazott élelmiszereket hasonlítottak össze nemrég, minek következtében kiderült: mind a minőség, mind a címkéken feltüntetett összetevők szempontjából alaposan különböztek egymástól. A vizsgált élelmiszerek között különféle tejtermékek, húskészítmények, hús- és halkonzervek, valamint csokoládék szerepeltek (le). Románia egyébként az utolsó a kelet-európai államok között, amely végül is sort kerített az Európai Bizottság által megkövetelt összemérésre (miután először Magyarország, majd a többi szegényrokon-tagország is jelezte, hogy hoppá van); íme, az újabb bizonyíték a tájbasimulós-kussolós román „diplomáciai érzék”-re: amíg nem érkezik felszólítás, addig fogják a pofájukat, a nép meg csak egye a szemetet, és örvendjen, hogy lyuk van a valagán.

Összehasonlításképpen: míg Bulgáriában 30 vizsgált termék közül 7 esetében tapasztaltak durva minőségi eltéréseket, azaz gyakorlatilag minden negyediknél, addig a Romániában összemért 29 élelmiszerből kilenc volt gyengébb minőségű a nyugati mintáknál, tehát minden harmadik. Íme az érdekesebbek:

  • a Romániában forgalmazott, azonos márkájú és (bruttó) súlyú heringkonzervekben 42 gramm hal úszkált, míg a Nyugat-Európában forgalmazottakban 48
  • a vizsgált sonkák és más hentesáruk sokkal zsírosabbaknak bizonyultak nyugati társaiknál, a sütőkolbász pedig kalóriaszegényebb volt a csomagoláson feltüntetett értéknél (ez most jó vagy rossz?), a németországi viszont kalóriadúsabb
  • a nálunk kapható haveros-bulis narancsüdítő mindössze 5 százalék narancslevet tartalmaz, szemben a Spanyolországban árusított, azonos márkájú itallal, amelynek narancslétartalma 8 százalék
  • a romániai lilatehenes tejcsoki, a fejlett nyugaton árusítottakkal ellentétben rengeteg szójalecitint, kakaóvaj helyett pedig poliglicerolt tartalmaz (ez utóbbi olyan félelmetesen hangzik, hogy inkább nem is akarjuk tudni, mi az)

A legszebb az egész átkúrásban az, hogy a román hatóságok nem árulják el, mely cégek mely termékeiről van szó. Pedig azon túl, hogy ez a jelenség létezik – mit létezik: gyakorlatilag általános praktika! –, baromira érdekelne bennünket, névvel, címmel, telefonszámmal, hogy pontosan kik néznek bennünket, romániaiakat (meg kelet-európaiakat) tökkelütött hülyéknek, akiknek – kis túlzással – a szemét is tökéletes táplálék. Mert vagyunk olyan jóhiszeműek (értsd: barmok), hogy ha egy terméken a Fanta, Milka meg egyéb hasonló márkanév szerepel, akkor vakon hisszük, hogy az illető áruk megbízhatóak, az egészségünkre különösebben nem károsak, és – főleg! – ugyanolyan minőségűek, mint az Európa szerencsésebb felén forgalmazottak! Mert nem vagyunk mi se a pofátlanul nagy profitokat bezsebelő nyugati kajagyártó multik konyhamalacai, se az Európai Unió moslékosvedrei, se Juncker papa csicskásai!

Apropó, Juncker: miután Robert Fico szlovák miniszterelnök vázolta neki a fenti problémát a minap, az Európai Bizottság kapatos elnöke kijelentette: nem szabad gyengébb minőségű összetevőkből készült élelmiszert forgalmazni a keleti tagállamokban, ez ugyanis diszkrimináció. „Nem tetszik az ötlet, hogy egy másodosztályú Európa is létezik” – tette hozzá, és megígérte, hogy „közös erőfeszítéseket tesznek azért, hogy vége szakadjon ennek a gyakorlatnak”.

Talán attól fél, hogy mi, keletiek is elkezdünk kettősmércézni, és legközelebb egy üveg olyan Unicumot kap ajándékba Orbántól, ami nem negyvenféle gyógynövényből, hanem négyféle gyomnövényből készült, és nem 42 fokos, hanem csak 22. És az is Celsius.

Share Button
Ennyien olvasták: 1595

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.