Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Megoldásra váró román házi feladat

Központ július 11, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborMegoldásra váró
román házi feladat

Az idei érettségi vizsga eredményei egy örökös – számunkra, erdélyi magyarokra nézve megoldatlan – problémára hívták fel a figyelmet. Az anyanyelvi szinten történő román nyelvoktatás és ennek az érettségi vizsgán való számonkérése olyan kihívást jelentett gyermekeink számára, amelynek csak a legügyesebbek tudtak megfelelni. Gyakorlatilag minden tantárgyból túl magasak voltak az elvárások, de románból szinte az összes eddiginél gyengébb eredmények születtek. A kisebbségieknek szánt anyanyelvi szintű román nyelvoktatás egy újabb kudarcát élte át.

Hiába kormányzott évekig az RMDSZ, hiába volt magyar anyanyelvű a román kormány tanügyért felelős kormányfő-helyettese, hiába vártuk türelemmel ennek a fájó kérdésnek a megoldását, a helyzet csak súlyosbodott. Olyannyira, hogy az idén még a jó tanulmányi eredményekkel büszkélkedő diákok is napokig sírtak a nehéz román tételek és a gyenge jegyek miatt. Az évekig tartó sikertelen politizálás következményeként a magyar diákok újabb traumában és diszkriminatív elbánásmódban részesültek. Érdekképviseletünk nem tudta érvényesíteni azt a közösségi akaratot, amely szerint a román nyelvet nem anyanyelvként, hanem a kommunikációs céloknak alárendelt idegen nyelvként kellene oktatni a magyaroknak Erdélyben.

Úgy, ahogy anyja csak egy van, anyanyelve is csak egy lehet egy embernek. Márpedig, ha mi anyanyelvünknek a magyart választottuk, akkor a román csak „idegen” lehet, és bármennyire is szeretnénk tökéletesen beszélni minél több nyelvet, anyanyelvi szinten ez lehetetlen. Főleg a székelyföldi, tömbmagyar közösségekben.

Minden erdélyi magyarnak az az érdeke, hogy legalább a szakmai előmeneteléhez szükséges szinten elsajátítsa a román nyelvet, vagyis az esetek többségében a románokkal való kommunikálást kell akadálymentessé tennünk. Ehhez nincs szükségünk archaikus metaforákra, de még posztmodern szóvirágokra sem, csupán egyszerű, érthető és logikus nyelvhasználatra. Az elvont fogalmak helyett a gyakorlatias nyelvi elemekre. Egy nyelv elsajátítása nem lehetetlen feladat. Az előrehaladást az hozná meg, ha reális célokat állítanának fel a román nyelv oktatási módszertanában. Ha másképpen ez nem lehetséges, akkor úgy, mint matematikából a reál és a humán profilú diákokat, állítsák egymástól eltérő mérce elé a román és magyar anyanyelvűeket. Adjanak inkább „gyengébb” oklevelet, magasabb jegyekkel.

Nincs szükségünk erre a nagylelkű diszkriminációra, nincs szükségünk a román anyanyelvi szintű érettségi diplomára. Nincs szükségünk a fölösleges kudarcokra, a lejáratásunkra, a lepontozásunkra, a megaláztatásunkra, az értelmetlenül eltöltött románórákra. Megelégszünk a jó és alapos tárgyi ismeretekkel, az irodalmi túlzásoktól mentes „száraz” nyelvtudással, a magabiztos, valós alapokra helyezett „szerény” szinttel.


Share Button
Ennyien olvasták: 354

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.