Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Megoldásra váró román házi feladat

Központ július 11, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborMegoldásra váró
román házi feladat

Az idei érettségi vizsga eredményei egy örökös – számunkra, erdélyi magyarokra nézve megoldatlan – problémára hívták fel a figyelmet. Az anyanyelvi szinten történő román nyelvoktatás és ennek az érettségi vizsgán való számonkérése olyan kihívást jelentett gyermekeink számára, amelynek csak a legügyesebbek tudtak megfelelni. Gyakorlatilag minden tantárgyból túl magasak voltak az elvárások, de románból szinte az összes eddiginél gyengébb eredmények születtek. A kisebbségieknek szánt anyanyelvi szintű román nyelvoktatás egy újabb kudarcát élte át.

Hiába kormányzott évekig az RMDSZ, hiába volt magyar anyanyelvű a román kormány tanügyért felelős kormányfő-helyettese, hiába vártuk türelemmel ennek a fájó kérdésnek a megoldását, a helyzet csak súlyosbodott. Olyannyira, hogy az idén még a jó tanulmányi eredményekkel büszkélkedő diákok is napokig sírtak a nehéz román tételek és a gyenge jegyek miatt. Az évekig tartó sikertelen politizálás következményeként a magyar diákok újabb traumában és diszkriminatív elbánásmódban részesültek. Érdekképviseletünk nem tudta érvényesíteni azt a közösségi akaratot, amely szerint a román nyelvet nem anyanyelvként, hanem a kommunikációs céloknak alárendelt idegen nyelvként kellene oktatni a magyaroknak Erdélyben.

Úgy, ahogy anyja csak egy van, anyanyelve is csak egy lehet egy embernek. Márpedig, ha mi anyanyelvünknek a magyart választottuk, akkor a román csak „idegen” lehet, és bármennyire is szeretnénk tökéletesen beszélni minél több nyelvet, anyanyelvi szinten ez lehetetlen. Főleg a székelyföldi, tömbmagyar közösségekben.

Minden erdélyi magyarnak az az érdeke, hogy legalább a szakmai előmeneteléhez szükséges szinten elsajátítsa a román nyelvet, vagyis az esetek többségében a románokkal való kommunikálást kell akadálymentessé tennünk. Ehhez nincs szükségünk archaikus metaforákra, de még posztmodern szóvirágokra sem, csupán egyszerű, érthető és logikus nyelvhasználatra. Az elvont fogalmak helyett a gyakorlatias nyelvi elemekre. Egy nyelv elsajátítása nem lehetetlen feladat. Az előrehaladást az hozná meg, ha reális célokat állítanának fel a román nyelv oktatási módszertanában. Ha másképpen ez nem lehetséges, akkor úgy, mint matematikából a reál és a humán profilú diákokat, állítsák egymástól eltérő mérce elé a román és magyar anyanyelvűeket. Adjanak inkább „gyengébb” oklevelet, magasabb jegyekkel.

Nincs szükségünk erre a nagylelkű diszkriminációra, nincs szükségünk a román anyanyelvi szintű érettségi diplomára. Nincs szükségünk a fölösleges kudarcokra, a lejáratásunkra, a lepontozásunkra, a megaláztatásunkra, az értelmetlenül eltöltött románórákra. Megelégszünk a jó és alapos tárgyi ismeretekkel, az irodalmi túlzásoktól mentes „száraz” nyelvtudással, a magabiztos, valós alapokra helyezett „szerény” szinttel.


Share Button
Ennyien olvasták: 789

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.