Központ
2017. december 16. szombat, Etelka, Aletta
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Borús
Holnap
Borús
Borús
Hétfő
Borús

Megszámláltattunk…

Központ július 11, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokMegszámláltattunk…

Az elmúlt héten tették közzé a 2011-es népszámlálás hivatalosan véglegesnek mondott eredményeit. Hogy Romániában mikor mondható valami véglegesnek, mikor állítható, hogy egy hasonló vagy bármilyen felmérés számadatai utólag már meg nem változtathatók, azt nehéz lenne megmondani. Tájainkon a népszámlálás végeredményét többnyire a felmérést végző hatalom, állam érdekei szerint „alakítják”, s amióta a klasszikus kijelentés elhangzott – „csak azokban a statisztikákban hiszek, amelyeket magam hamisítottam” –, azóta illik a kellő fenntartásokkal fogadni a hasonló „végleges” adatokat.

 

Egy népszámlálás szakszerű lebonyolításához komoly és felkészült apparátus szükséges, a hatalom érdekei szerinti „finomítások” már az adatfelvétel alatt előfordulhatnak, a központilag elvárt formáját pedig az adatok összesítése és a feldolgozás során adják meg az erre szakosodott beavatottak. A már hitelesnek és véglegesnek mondott eredmények közzététele után aztán sor kerülhet azok értékelésére, értelmezésére, magyarázására. Köztudomású: statisztikákra, száraz számsorokra hivatkozva bármi, és annak az ellenkezője is bebizonyítható.

A frissen közzétett, s kozmetikázott – merthogy hirtelen 1,2 millió meg nem számlált személyt találtak az illetékesek – népszámlálási eredmények alapján a legszembetűnőbb, legalábbis a magyarok által is lakott vidékeken, hogy megyénként durván egy kisvárossal fogyott a népesség. Ezen belül a magyarság fogyása a számottevőbb, Maros megyében például mintegy 30 ezerrel csökkent. Marosvásárhely esetében, ahol az ezredfordulóra billentek át az etnikai arányok a románság javára a 2002-es cenzushoz viszonyítva, amikor 46,7 %-ot tett ki a magyarság, 2011-re már csak 44,8 %-ot. Abszolút számokban pedig az 1992-es felmérés szerinti 164 ezerről 127 ezerre csökkent Marosvásárhely lakossága, ezen belül a románok 75 ezerről 66 ezerre, a magyarok viszont 84 ezerről 57 ezerre. Hogy a jelentős, már-már tragikusnak is mondható csökkenésben mekkora szerepe volt a 90-es márciusi pogrom-kísérletnek, az a vak számára is világos. S mivel a szórványban hatványozottabb a fogyás, mialatt a tömbmagyarságban – értem ez alatt elsősorban a Székelyföldet –jelentéktelenebb, akár azt is mondhatnám, hogy különösebb aggodalomra nincs ok. Az viszont, hogy a demográfiai trendből is az olvasható ki, hogy Marosvásárhely gyors lépésekben távolodik a Székelyföldtől, s közeledik a szórvány felé, már aggasztó. Vigasztalásul akár arra is hivatkozhatnék, hogy a demográfiai folyamatok tendenciája Európa nyugati felében, a civilizáltnak mondott népek körében is hasonló, de nem teszem.

Hogy mi lenne a megoldás, mi lenne a teendő a jelzett gondokra? Azt hiszem, erről demográfusok, hivatásos népnevelők, szociográfusok, gazdasági szakemberek, pszichológusok és politikusok közösen találhatják meg a választ. Minél hamarabb, annál jobb.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 173

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.