Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Hózápor
Kedd
Hózápor
Jégsörét
Szerda
Jégsörét
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Melyik nép pártja?

Központ február 11, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborMelyik nép pártja?

Az események kronológiája oda vezethető vissza, hogy az RMDSZ-ben egyre fokozódó belső harcok következtében, a legutóbbi választásokat megelőzően a királyhágómelléki református püspök és a székelyudvarhelyi polgármester, társaival együtt létrehozták az MPP-t. Mivel „a két dudás nem fért meg egy csárdában”, ebből a szervezetből is kivált egy csoport a püspök úr vezérletével, aki – horribile dictu – időközben az RMDSZ színeiben képviselői mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

Ez a „kiváló” csoport létrehozta az EMNT-t, amely szintén „az erdélyi magyar nemzeti közösség jogainak és érdekeinek védelmezését” tűzte ki céljául. A máig húzódó eseménysor legutóbbi mozzanataként az EMNT létrehozta az EMNP-t, ezt a vadonatúj politikai pártot.

Ezeknek a fejleményeknek sokkal kisebb lenne a jelentőségük számunkra, ha mi a Székelyföld szívében, vagy esetleg a szórványvidéken élnénk, illetve ha a jelenleginél sokkal nagyobb vagy sokkal kisebb lenne Marosvásárhely magyar lakosainak az aránya.

Mivel azonban itt továbbra is kiélezett a helyzet, mindenki fokozott figyelemmel kíséri a politikai változásokat. Az esélyeink megszerzésének az alapfeltétele a pártok közötti összefogás, de legalább annyira fontos az említett alakulatok aktív közéleti jelenléte, vagyis a választók mozgósítása is. Ha már így alakult a helyzet, hogy nem egy, hanem három párt verseng a megfogyatkozott erdélyi magyarság szavazataiért (remélhetőleg a választásokig létrejön a megegyezés), elvárnánk, hogy minél jobb „érdekképviseletet” biztosítsanak nekünk.

Ehhez képest, ha megvizsgáljuk a származék-alakulatok eddigi tevékenységét, sajnos nem mondhatunk túl sok jót. Az MPP korábban sem volt erős Marosvásárhelyen, de a szétválás nyomán gyakorlatilag csak egy-két személy maradt a szervezetben, akiknek a villanyoltás hálátlan feladata jutott.

Az EMNP egyelőre össze van mosódva az EMNT-vel és a Demokrácia Központtal, emiatt aztán úgy tűnik, hogy van mögöttük néhány támogató (pontosabban fizetett alkalmazott), akik a bázisát képezik a szervezet(ek)nek. Ennek ellenére, ha utánanézünk, milyen tevékenységgel büszkélkedhet az EMNP jogelődje, a marosvásárhelyi EMNT, szinte semmiről sem számolhatunk be. Ha az RMDSZ-nél jobb akar lenni, miért nem áll ki azokért a célokért, amelyeket nem tudott elérni a kormánypárt? Miért nem nyújtanak például ügyvédi tanácsadást a „népnek”, talán nincs egyetlen jogász szakemberük sem?

Miért nem hallatják hangjukat az RMDSZ által „tolerált” vegyipari kombinát bezárásáért? Miért nem szerveznek kerékpáros felvonulásokat, sporteseményeket, majálisokat, vagy más közösségformáló rendezvényeket?

A tevékenységük csak a Demokrácia Központokban megtartott sajtótájékoztatókban, és a polgármester-választás körüli nyilatkozatháborúkban merül ki? Megértjük, hogy a pártkatonákat a vezetőség irányítja, amikor fontos dolgokról van szó ( nem mellékes: egy vásárhelyi lélek sem szerepel az országos vezérkarban), de nem kellene ennyire visszafogottnak lenni, amikor valós eredményekre van szükségünk. A konkrétumok hiányában, amennyiben meg lesz adva a választás lehetősége, nem alapozhatják az EMNP jövőjét az RMDSZ-ből kiábrándulók „ellenszavazatára”.

Share Button
Ennyien olvasták: 185

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.