Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Mennyibe kerül az ingyenes oktatás?

Központ szeptember 22, 2011 Vélemény

Mennyibe kerül az ingyenes oktatás?

Újabb tanév kezdődött. Idén az előző évekhez képest hamarabb, és tovább tart. Ami azt jelenti, hogy többe is kerül, mármint az ingyenes romániai oktatás. S óvónők, tanítónők, osztályfőnökök, igazgatók már az első héten gyűlésre hívták a szülőket, mélyen zsebükbe nézni. A gyerekek jó fejlődése irányszó alatt.

 

Óvodás anyuka panaszolja. 150 lejt kell leperkáljanak, amiből a három óvónő a szőnyeg mellett márkás íróeszközöket akar vásárolni. „Az idén állítólag sok a fiú a csoportban, eddig zömében lányok jártak ide, ezért fiús játékokat is be kell szerezni. A színes magyarországi reklámlap, s az árak láttán majdnem agyvérzést kaptam”, meséli szombaton az anyuka. Beszélgetőtársa ekkor valamelyest megnyugszik, a kisfia által látogatott oviban „csak” 100 lejig nyúlnak a zsebükbe.

Az elemi iskolások számára a „kötelező” osztályszépítés költségei további „nem kötelező, de azért jó, ha van” munkafüzetek, folyóiratok megrendelésével duzzad. Ehhez szükséges a havi 5 lejes osztályalap, de nyakunkon ugyebár a Mikulás, s lesznek szerepek, nők napja, tanévzáró stb. Egyik sem telhet el virág és ajándék nélkül.

Lakónegyedi általános iskola. A kakaszínűre mázolt tanintézetnek idéntől új vezetősége van. A gyűlést első pillanattól az igazgató vezeti, másodhegedűse mindenre sűrűn bólogat. Senkit nem ér meglepetésként, hogy az iskola adminisztratív ügyeibe is beleszólást nyerő szülők mind románok. Az al nem háborodik fel, hogy azért az ő etnikumának is legyen képviselete. 15 lej félévente mellékhelyiségek felújítására – számol a vezér. Hogy a gyerekek kedvvel menjenek az árnyékszékre. Ami azt jelenti, hogy hét vécé, ja, s az igazgatóságé, azzal nyolc. Természetesen a szülők pénzéből. Tovább számolnak: kötelezővé tették az informatikaórákat. Amiből a jelenlegi ötödikesek pár év múlva vizsgáznak. Van már egy terem, 22 PC-vel ellátva, de mégis… Komputerek kellenek. Hogy ez tantárgy, s esetleg a Tanügyminisztérium taneszközként kellene azokkal felszerelje a középiskolákat? S ha nem teszi? Biztosabb lenne, ha már mostantól a szülők gyűjtenének. Mondjuk, félévente 10 lejt…

S felszólal az egyik apuka: szükséges az iskolaalap, hiszen sok mindent kell javítani (az eszébe sem jut, hogy a helyi önkormányzatnak erre szakosodott és javításokért felelő szakosztálya van), s „a vezetőség erőfeszítéseit is kell honorálni”. Ez veri ki a biztosítékot. Szerencsére csak nálam, mert máskülönben a „vezetőség” erre is külön gyűjtést szervezne, égőtestek cseréje címen.

Ja, állítólag jogilag is kodifikálva vagyon, hogy az iskola- és osztálypénz gyűjtése törvénytelen.Share Button
Ennyien olvasták: 686

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.