Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Mintha dolgoznának…

Szentgyörgyi László május 5, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Megszokott jelenségnek számít, ebből következően már senki sem kapja fel a fejét, ha azt észleli, a román törvényhozásban ismételten előkapják a magyar kártyát. Merthogy az azért van, hogy időnként elő-előkapják…

A mai generációk – magyar és román oldalon egyaránt -igencsak hozzászoktak ehhez, bár azt nem mondanám, hogy nem tudnának meglenni nélküle… Egyesek – elsősorban azok, akik a történelmet is politikai eszközként, amolyan dorongként használják vitapartnerük, ellenfelük, netán ellenségük földbe döngöléséhez – biztosan nem. Ezért aztán a hivatásos nemzetféltők, a szélsőséges nacionalisták – meggyőző érvek és kellő türelem híján, merő kényelmességből, zsigeri gyűlöletből – mindig előkotorják. Ezt tették azok az akadémikusok is, élükön a BBTE rektorával, akik a Gyulafehérvári Nagygyűlés 100. évfordulója közeledtével úgy gondolták, ismét eljött az ideje a magyarellenes hangulatkeltésnek.

A magyar kérdés – hogy ne nevezzem magyargyűlöletnek, bár innen már csak egyetlen lépés a xenofób indulatok tetőfokra hágása – a törvényhozásban is napirendre került. Méghozzá ama törvény kapcsán, amely a jelentős számú magyar lakossággal rendelkező régiók kórházaiban kötelezővé tenné a magyar nyelven történő egészségügyi ellátást, az azt lehetővé tevő magyarul tudó személyzet alkalmazását. Az ellenzék, miután szó nélkül megszavazta, hirtelen „magához tért”, s a PNL, PMP és USR közösen alkotmányossági óvást nyújtottak be a jogszabály ellen… Itt tartunk most.

Magyar szempontból megvizsgálva a dolgot, élek a gyanúperrel, hogy az említett törvény a mesebeli hoztam is meg nem is, van is meg nincs is kategóriába tartozik. Tudjuk: egy jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. A szóban forgó pedig, annak ellenére, hogy jól hangzik, hogy jogos elvárásokat elégítene ki, sajnos nehezen betartatható. Ebből következően azt kell mondanom, talán egy már hatályos törvény alkalmazását kellene elérniük, például a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának felállítására vonatkozót, mintsem hasonló pótcselekvésre pazarolni a drága időt és energiát.  Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 724

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.