Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Mintha dolgoznának…

Szentgyörgyi László május 5, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Megszokott jelenségnek számít, ebből következően már senki sem kapja fel a fejét, ha azt észleli, a román törvényhozásban ismételten előkapják a magyar kártyát. Merthogy az azért van, hogy időnként elő-előkapják…

A mai generációk – magyar és román oldalon egyaránt -igencsak hozzászoktak ehhez, bár azt nem mondanám, hogy nem tudnának meglenni nélküle… Egyesek – elsősorban azok, akik a történelmet is politikai eszközként, amolyan dorongként használják vitapartnerük, ellenfelük, netán ellenségük földbe döngöléséhez – biztosan nem. Ezért aztán a hivatásos nemzetféltők, a szélsőséges nacionalisták – meggyőző érvek és kellő türelem híján, merő kényelmességből, zsigeri gyűlöletből – mindig előkotorják. Ezt tették azok az akadémikusok is, élükön a BBTE rektorával, akik a Gyulafehérvári Nagygyűlés 100. évfordulója közeledtével úgy gondolták, ismét eljött az ideje a magyarellenes hangulatkeltésnek.

A magyar kérdés – hogy ne nevezzem magyargyűlöletnek, bár innen már csak egyetlen lépés a xenofób indulatok tetőfokra hágása – a törvényhozásban is napirendre került. Méghozzá ama törvény kapcsán, amely a jelentős számú magyar lakossággal rendelkező régiók kórházaiban kötelezővé tenné a magyar nyelven történő egészségügyi ellátást, az azt lehetővé tevő magyarul tudó személyzet alkalmazását. Az ellenzék, miután szó nélkül megszavazta, hirtelen „magához tért”, s a PNL, PMP és USR közösen alkotmányossági óvást nyújtottak be a jogszabály ellen… Itt tartunk most.

Magyar szempontból megvizsgálva a dolgot, élek a gyanúperrel, hogy az említett törvény a mesebeli hoztam is meg nem is, van is meg nincs is kategóriába tartozik. Tudjuk: egy jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. A szóban forgó pedig, annak ellenére, hogy jól hangzik, hogy jogos elvárásokat elégítene ki, sajnos nehezen betartatható. Ebből következően azt kell mondanom, talán egy már hatályos törvény alkalmazását kellene elérniük, például a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának felállítására vonatkozót, mintsem hasonló pótcselekvésre pazarolni a drága időt és energiát.  Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 284

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.