Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

MPP, az elvetélt kísérlet  

Szentgyörgyi László március 29, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT 

Olvasom az újságban, hogy az elmúlt hét szombatján ünnepelte megalakulásának tízéves évfordulóját a Magyar Polgári Párt. Mely alkalomból mindjárt vállon is veregette önmagát, s hogy szó ne érje a ház elejét, legfőbb alapítója mellett, még néhány ismertebb politikust. A marosvásárhelyi ünnepi rendezvényen a párt Wass-akarat díjjal tüntette ki Hoffmann Rózsa volt államtitkárt, Kalmár Ferenc miniszteri biztost, Csáky Pál felvidéki EP-képviselőt, valamint a párt első elnökét, Szász Jenőt. Ennyi a hír, amelyek szerint mégiscsak létezik az MPP.

Pedig egy jó ideje, különösképpen a 2016-os parlamenti választások óta alig hallani róla, az emberfia azt hinné, már nincsen is, azaz: nyom nélkül eltűnt a reálpolitika lila ködében. Hát az biztos, amióta Biró „Spága” Zsolt az RMDSZ farvizére kormányozta a polgáriak hajóját, azóta gyökeresen megváltoztak az irányulási pontok, s feltehetően – ha egyáltalán még van ilyen – a cél is. Bárhonnan is nézzük, az egykor szépreményű párt önálló politikai akarat megfogalmazására, netán cselekvésre mára már teljességgel képtelen. Legfennebb egy szűk belső kör elsősorban egzisztenciális problémáira jelenthet megoldást, semmint a korábban hirdetett politikai célok szolgálatára.

A jubileum alkalmával az alakulatot üdvözölte Kövér László is, a magyar országgyűlés elnöke, a párt tiszteletbeli elnöke. Az erdélyi magyar politikában – a választás szabadságának jegyében – úgy teremtettétek újra a politikai verseny és együttműködés kultúráját, hogy az nemcsak a magyar érdekek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is megerősítette – írta üzenetében. A karakán véleménynyilvánításairól ismert Kövér ezúttal igen diplomatikusan fogalmazott. Üzenetéből – legalábbis én úgy érzékeltem – kiérződött, hogy nem akarja bántani a pártot, amelynek mégiscsak tiszteletbelije, bár feltehetően nem ért egyet a ráerőltetett irányvonallal…

Hogy mivel nem érthet egyet sem a tiszteletbeli elnök, sem a párt mellett még kitartó kevesek némelyike, arról híven árulkodnak az autonómiastatutúm-tervezet parlamenti benyújtásának körülményei. Emlékeztetőül: a párt elnöke, Biró Zsolt – akinek a jelek szerint sikerült szinte teljesen maga alá gyűrnie a pártot – megtagadta, hogy maga is aláírja a dokumentumot, így a háromszéki képviselőnek, Kulcsár-Terza Józsefnek egyéni kezdeményezésként kellett benyújtania azt. Emellett a román politikum figyelmének a Gyulafehérvári Nyilatkozat ígéreteire való ráterelése volt a párt legjelentősebb tette, amióta az RMDSZ-hez kötötték magukat.

Ezek után lehet találgatni, milyen, honnan is jövő elvárásoknak igyekszik megfelelni Biró… A választók felől érkezőknek biztosan nem. A párt sorsának jövőbeni alakulása szempontjából tekintve nem kedvező előjel, hogy feladták önmagukat, elveszítették saját arculatukat, önálló cselekvőképességüket, az RMDSZ valamely, a döntéshozás szempontjából jelentéktelen platformjának szintjére degradálták magukat. Magyarán beolvadtak. Mindezt miért? A válasz egyértelmű: vezetőik szűk egzisztenciális érdekeiért.

Innen pedig, ebből a zsákutcából, úgy tűnik, nincsen kiút… A választás szabadságának az MPP által elképzelt módon történő biztosítása nem több, mint elvetélt kísérlet. Véleményem szerint.

Ui. Annál is fájdalmasabb leírnom mindezt, mert korábban, mondjuk el egészen 2012-ig, magam is hittem az MPP által megjelenített politikai „projektben”…

Share Button
Ennyien olvasták: 998

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.