Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Mutyi kormányzásból nem kérünk!

Ferencz Zsombor december 11, 2014 Vélemény

zsombor_kpontCsalódniuk kellett azoknak, akik eddig nem hittek a csodákban. Az utóbbi időben két „csapást” is át kellett élniük. Az első, ami novemberben született, az a szebeni, német anyanyelvű elnökjelölt havasalföldi, baloldali kihívójával szemben aratott győzelme. Ezt támasztják alá a fogadóirodák számadatai is. Az elnökválasztások második fordulója előtt, aki Johannisra tette fel a pénzét, több mint 400 százalékos nyereségre számíthatott, aki viszont Pontára, az mindössze 20 százalékosra. A labdarúgás világából merített példával élve, ez nagyjából azt jelentette, hogy az erdélyiek jelöltjének akkora esélyt adtak a lottózók, mint egy falusi labdarúgócsapatnak a Real Madriddal szemben. Tévesen.

A másik csoda a magyar érdekképviseleti szervezet kormányból való, önként vállalt katapultálása. Egy olyan erkölcsi mélyponton, ahol már szinte teljesen mindegy volt, hogy milyen döntéseket hoznak, az eddig oly gyakran „bénázó” politikusaink hirtelen megvilágosodtak, és a kilépés mellett szavaztak. Hát ilyen sem volt még ennek az alakulatnak a történetében, hogy az államtitkárok és a miniszterek, saját pártjuk vezényletére, összecsomagoljanak és hazatérjenek. Ki mert volna – néhány héttel korábban – pénzt fektetni egy ilyen lottószelvénybe?

Nem lehet egyértelmű mérleget vonni az eddigi – szinte folyamatos – kormányzati szerepvállalásról, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi lett volna egy kevésbé behódoló politizálás eredménye. Nem fogjuk megtudni, mivel járt volna a kisebbségellenességét mindig felvállaló román hatalommal való szembenállás, és az önálló alapokra való építkezés. Talán több sikerrel és megvalósítással, talán kevesebbel. Azt sem fogjuk megtudni, mi lett volna, ha nem kerülnek ki korrupt politikusok a választottaink köréből, ha nem kell szégyenkeznünk a bukaresti köpönyegforgatásaikért, és ha ma legalább jellembeli autonómiával és kiválósággal büszkélkedhetnénk. Ezek az esélyeink már elszálltak.

Most az ellenzéki szerep keserves napjai következnek. Az erős képviseletünk azonban nagy valószínűséggel gondoskodni fog arról, hogy továbbra is előrehaladást biztosítson nekünk, nekik vagy a többieknek. Hiszen ott van a sok megkezdett projekt, amelyet folytatniuk kell a közösségünk érdekében. Az ellenzék padjaiban is van élet, és ha kell, onnan is támogathatják egykori partnereiket. Persze felmerülhet a gyanú, hogy az ügybuzgalom mögött más szempontok is meghúzódnak, mint például a korrupciós botrányok vagy az anyagi érdekek, de ezek csak olyan feltételezések, amelyeket illetlenség lenne megfogalmazni egy ilyen tiszta, makulátlan alakulattal szemben. Érthető az a taktikázás, amelynek során baráti kéznyújtással fordulnak mind a két hatalmi pólus felé, hiszen a leszálló ágban lévő erőktől át kell táncolniuk a feltörekvőkhöz. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a közeljövőben újból megkísérlik a lehetetlent: fából megcsinálni a vaskarikát, vagyis a leendő ellenzék ellenzékébe kerülni. Kormányon vagy azon kívül, valahogyan csak elboldogulnak, de a háttérből folytatott, mutyi kormányzásból nem kérünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 803

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.