Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Nagyhatalmak kereszttüzében

Ferencz Zsombor március 22, 2015 Vélemény

zsombor_kpontPutyin Magyarországon, Iohannis pedig Ukrajnában. Nagyjából ezek az események jellemzték a közelmúlt geopolitikai alakulásait. Ami pedig a hivatalos látogatások mögött áll: az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország egymással szemben álló hatalmi törekvései, a kelet-európai államok stratégiai helyezkedései, Magyarország és Románia különutas politizálása, és végső soron az erdélyi magyar közösség tudathasadásos állapota. Hiszen hivatalosan is, vagy csak lélekben, de mindannyian kettős állampolgárok vagyunk. Mind a két országhoz kötődünk, mind a két kormány döntéseinek az előnyeit élvezzük, valamint az abból származó hátrányokat is elszenvedjük. Nem lehet számunkra közömbös Orbán és Putyin barátsága, sem Iohannis ukránpárti megnyilvánulása. Erdélyben van gáz, nem kell nekünk az orosz segély, de az amerikai „Bechtel-féle” segítségből sem kérünk. Jól ráfizettünk.

„Bye bye Szása”, ezt énekelte mindenki Magyarországon, egy negyed évszázaddal ezelőtt. „Azok a boldog szép napok, ég veled! Te még nem tudod, milyen jó nélküled.” Ez is Moszkvának szólt. Nagyjából eddig tartott a népharag. Szásával most újból baráti lett a viszony. Kapunk gázt, energiát, atomerőművet, piaci részesedést, és adunk cserébe sok-sok pénzt, munkát és politikai támogatást. Emellett pedig magunk ellen haragítjuk a kárpátaljai magyarokat is magába foglaló Ukrajnát. Másfelől, romániai magyarokként, szoros viszonyt ápolunk az amerikai Nagy Testvérrel. A legfontosabb érdekképviseleti szervezetünk, összhangban a bukaresti partnereikkel, kiáll az amerikabarát politizálás mellett. Jöhetnek a jenkik, hozhatják a kedvenc „játékszereiket”: a rakétaelhárítót, a vadászgépeket, vagy akár a lehallgató készülékeiket. Minket pedig megvéd a NATO, nyugodtan alhatunk, főleg akkor, ha nem gyakorlatoznak felettünk az időnként Tordán állomásozó harci gépek.

A politikai elemzők mindent tudnak, mindenre megadják a megfelelő választ. Az Orbán-párti elemzők joggal állíthatják, hogy Magyarországon az orosz gázvezeték nélkül megállna az élet. Szükség van az euroatlanti kötelékektől való elszakadásra, valamint a hátrányos gazdasági kényszerhelyzetekkel szembeni fellépésre. Sőt, egy adott pontnál még Erdély is bejön a képbe. Egyesek tudni vélik, hogy az oroszok sokkal kedvezőbben állnak az autonómiakérdéshez. Ha annak idején Magyarország is kiállt volna a náci szövetségből, akkor az országhatárokat is másként húzták volna meg a győztesek. Ma viszont a nyugati érdekek azt kívánják, hogy minden maradjon a jelenlegi helyzet szerint, békében, ezért vannak az autonómiatörekvések ennyire ellehetetlenítve. Ha arra gondolunk, hogy Orbán Viktor még Tusványoson is a nyugati liberalizmussal szembeni fenntartásairól beszélt, Klaus Iohannis pedig a szent és sérthetetlen román alkotmányra hivatkozott az autonómiát követelő petícióval szemben, akkor még egyértelműbbé válik az erdélyi magyarok ellentmondásos helyzete. Jogos a mértéktartás és a szkeptikus hozzáállás mindkét oldallal szemben, de naivság lenne a túlzott kötődés, a másik félbe vetett hit, hogy megoldást nyerünk egy szoros koalíció által, Oroszországgal vagy a NATO-szövetséggel.

Share Button
Ennyien olvasták: 811

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.