Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Nem ilyen lovat akartunk – Még mindig az iskolaügyről

Szentgyörgyi László szeptember 14, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Két, két és fél esztendei „ádáz” küzdelem után megvan az „eredmény”: nincs iskola. Mármint római katolikus gimnázium. Sem önálló, sem alegységként, a Bolyai alá rendelt formában nincs. Pedig, hogy úgy mondjam, Lepsénynél még megvolt. Azon a bizonyos szomorú szerdán szavaltuk is – ahelyett, hogy valóban tüntettünk volna -, hogy aszongya: nem hagyjuk. A templomot s az iskolát.

Azért mégiscsak lehangoló, hogy mennyire nem tudjuk, mikor minek van az ideje: mikor kell áhítatosan szavalni, dagadó erekkel énekelni, átszellemülten fohászkodni, himnuszt énekelni, s mikor határozottan asztalra csapni, hangosan követelni, esetleg a széket felrúgva, az asztalt felborítva elhagyni a tárgyalótermet. Mert bizony minden az időzítésen múlik. Ezt már minden, az üzleti életben használatos tárgyalási technikákat alapfokon oktató fejtágítón tanítják. És haszonnal alkalmazható – érdekvédelmileg és közképviseletileg is.

Összefoglalva tehát: ez idő szerint római katolikus iskola nincs. Van viszont számos tisztázandó probléma. Közöttük is a legfontosabb, ami nélkül az előrelépés lehetetlen: a felelősök megnevezése, esetleges számonkérése. Nem ismerem az ügy minden vetületét, de az biztos: a szülők példásan küzdöttek, részükről elszántságban nem volt hiány. Ami szemükre vethető, az a kezdeti naivságuk, amivel a választási kampány idején bedőltek a „szövetségi” politikusok ígéreteinek.

S ha már szóba jött az RMDSZ – mert egyelőre nem kerülhető meg -, mondjuk ki világosan: ma, az Úr 2017. esztendejében a „szövetség” érdekérvényesítő erejéből nemhogy egy magyar tannyelvű állami tudományegyetem alapítására – a kilencvenes évekkel ellentétben erről ma már egyetlen szó sem esik -, de még egy felekezeti középiskola alapítására sem futja, esetleg egy óvoda megnyitására. Azzal, hogy az RMDSZ hallgat, mint fekália a fűben, nem elfödi, csak növeli a bajt. Tovább rontja amúgy sem túl jó megítélését, maradék hitelét.

Az ügy legfrissebb fejleményei után úgy fest, a labda a római katolikus egyház, a Státus térfelén pattog. Az elmúlt hét végén kiadott közleményükben kifejtették: „Amint már többször is megfogalmaztuk, iskolaépületünkben működnie kell katolikus iskolának. Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti, ami senkinek nem állhat érdekében”. Hát meglátjuk…

Most nem akarok azzal érvelni, hogy talán bérbe sem kellett volna adni az önkormányzatnak az iskolaépületet, hogy abban a román főgimnáziumot működtesse. Akkor talán ma nem itt tartanánk. Viszont komoly kételyeim vannak aziránt, hogy a Státus végül állja szavát, valóban felbontatja a bérleti szerződést. Bár ne lenne igazam.

Share Button
Ennyien olvasták: 1514

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.