Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Jórészt felhős
Péntek
Jórészt felhős

Nem megy, de erőltetik…

Szentgyörgyi László november 23, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Azt a PSD belső köreiben sem tagadják, hogy a tavalyi választásokon bizony túlnyerték magukat, sőt, ma már azt sem, hogy egy esztendeje nem tudnak mit kezdeni szinte korlátlan hatalmukkal. Merthát az már februárban, a Btk. egyes fejezeteinek módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletnek a kiadásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a magát baloldalinak tartó párt vezetői előrébbvalónak tartják a saját személyi szabadságukat, mint az ország javát. A párt elnökének, Liviu Dragneanak azóta folyó taktikázása, a folyamatos húzd meg-ereszd meg játék csak egyetlen célt szolgál: valamiképpen egérutat biztosítani magának a szerinte „párhuzamos állam” eszközéül szolgáló DNA elől. Mert a hurok a jelek szerint szorul a nyaka körül.

Miközben a „vezetők” – szinte államférfiakat írtam – saját magukkal, sorsukkal vannak elfoglalva, a gazdaság megy, illetve menne a maga útján, feltéve, ha hagynák… Mert, sajnos, olyan kormánytagok irányítják az ökonómia sorsát, akiknek sok közük mindeddig nem volt a valós gazdasághoz, a magánszférához, egész szakmai karrierjük az állam szolgálatában telt, magyarán: a költségvetés pénzén, nyakán éltek. Aztán most, a kormánykerékhez jutva ötletelnek, osztják az észt: hozzá nem értésükhöz csak felelőtlenségük mérhető. Az, ami a bér- és nyugdíjemelések körül folyik itt közel egy esztendeje, s ami a társadalombiztosítási járulék fizetése kötelezettségének a munkaadókról az alkalmazottakra való áthárítása kapcsán történik, azt mindennek lehet nevezni, csak felelős kormányzásnak nem.

Miközben a ballib koalíció botladozik, hibát hibára halmoz, a külpolitika terén is kedvező, elsősorban geopolitikai lehetőségeket szalaszt el, addig az úgynevezett jobboldal mintha nem is létezne. A Brüsszel felől érkező ihletre és támogatásra figyelő ellenzék szerepét a politikailag semleges államelnök, no meg az erőszakszervek – lásd különböző titkos és kevésbé titkos szolgálatok, bűnüldöző szervek – látják el. No meg a globalista háttérhatalom, a multik, de főleg Washington és Brüsszel bűvöletében élő média.

Ilyen körülmények között kerülhet sor a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt(PMP) által közösen benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatására. A bizalmatlansági indítvány sorsa nem kétséges: simán leszavazzák. Tehát marad a kormány. Ami mégis változhat, az a Dragnea választók általi megítélése, ami már ma sem kifogástalan. Gyaníthatóan a karaktergyilkosság szándéka állhat a bizalmatlansági indítvány mögött is. Ha pedig dől a „király” vagy „keresztapa”, következő mozzanatként   dőlhet a párt is.

Kérdés: mi lesz, hogyan alakul az RMDSZ sorsa? Mert az messziről látszik, hogy belpolitikai téren ilyen elszigetelt még soha nem volt, ez pedig könnyen kiszolgáltatottságba hajlik majd, amint a jövő évi centenárium előtt felerősödnek a magyarellenes hangok. Egyébként is a tudathasadásos állapot, „a meg nem gondolt gondolat” kettőssége igencsak nyilvánvaló a „szövetség” politikai vonalvezetésében: egyszerre baloldali, sőt posztkommunista elkötelezettség itthon, illetve jobboldali, konzervatív-néppárti a Fidesz-szel kialakított partnerségben… Ideje lenne feloldani e kettősséget… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.