Központ
2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina, Kende

Nem, nem, Sova!

Molnár Tibor április 3, 2015 Vélemény

tajbinaDan Sova a napokban kijelentette: „Nem vagyok antiszemita, mivel nem utálom a zsidókat. Igaz, hogy utálom a cigányokat és a bozgorokat, emiatt lehet engem xenofóbiával vádolni ugyan, de ettől én még semmiképp sem leszek antiszemita. Egyébként is minden román utalja a hazátlanokat és a cigányokat, ettől még én egy normális ember vagyok”.

A fenti nyilván álhír, Dan Sova soha nem mondott ilyet vagy ehhez hasonlót, de még vadimtudor vagy funargyurka sem. Nem mintha nehezére esne orbitális böszmeségeket hangoztatni, néhány éve egy tévéműsorban például azt állította, hogy a második nagy verekedés (így nevezik a csángók a világháborút) idején egyetlen zsidót sem bántottak Romániában. Ami azért nem teljesen igaz: az 1941 júniusában lezajlott, szörnyű jászvárosi pogromban hivatalos román adatok szerint 13 236 zsidót öltek meg rettenetes kegyetlenséggel, három nap alatt román csendőrök, rendőrök, katonák, de még a civil lakosság is besegített; egyike a valaha volt legvéresebb pogromoknak a zsidóság történelmében. Az áldozatok nagy részét, úgy 8000 embert az utcán és otthonaikban gyilkolták le, további kábé ötezret letartóztattak, majd az úgynevezett halálvonatokba terelték őket, amelyek sokáig céltalanul bolyongtak az országban; a marhavagonokba zsúfolt emberek több nap múltán, borzalmas kínok között vagy megfulladtak, vagy szomjan vesztek. De, visszatérve: ilyesmit, hogy a pokolba kívánna bennünket, magyarokat, tényleg nem mondott.

A „hír” eredetije a román Times New Roman humorportálon jelent meg (a magyar Hírcsárda hazai verziója), onnan vették át, fordították le és terjesztették múlt héten, elsősorban a fészbukon meg különféle nagymagyar oldalakon. Megdöbbentő volt olvasni a hozzászólásokat, kommenteket, és nem elsősorban azok minősíthetetlen stílusa, alpárisága és vehemenciája miatt, hanem amiatt, hogy szinte mindenki bevette, fel sem tevődött bennük, hogy egy vezető román politikus már csak azért se mond ilyet, mert egyszerűen nem mondhat, még ha esetleg hasonlókat gondolna is. És nemcsak bicskaagyú szilajszékelyek, kommentkényszeres degeneráltak meg nyolcosztályos randomhülyék szopták be gondolkodás nélkül, hanem (legalábbis a fészbuk-adatlapjuk szerint) egyetemisták és egyetemet végzettek is, szép számmal. Azt az egy-két nyomorultat pedig, akik szintén hozzászóltak, hogy: ébresztő, atyafiak, lincsparti lefújva, az egész csak vicc, úgy szedték ízekre pillanatok alatt, mint kiéhezett piranharaj a menstruáló delfinlányt, hogy magyar létére nem átallja védelmezni ezt a „sovén görényt” (hogy csak a leglájtosabb megnevezést említsük).

De nemcsak a magyarok agya borult el a „nyilatkozat” olvasatán. Habár a Times New Roman köztudottan egy „pamflet”-oldal – amely elsősorban a sajátjait figurázza ki, például a mottója a románokat dicsőítő dal refrénjének: „Doamne, ocroteste-i pe romani” (Uram, védelmezd a románokat) a vicces elferdítése: „Doamne, ocoleste-i pe romani (Uram, kerüld el a románokat) –, az ottani román hozzászólok nagy hányada is komolyan vette, és teljes mértékben egyetértett a tartalmával, sőt, még rá(nk) is dobtak néhány lapáttal…

Félelmetes, hogy az emberek zöme ilyen könnyűszerrel megvezethető, manipulálható, képtelen különbséget tenni hír és álhír között. A „biztos igaz, az újságban olvastam” mondás napjainkra így módosult: „biztos igaz, az interneten olvastam”. Ami azért roppant veszélyes, mert a neten volumenében és arányaiban is mérhetetlenül több kamu hír jelenik meg, értelemszerűen, mint az írott sajtóban. S ha egy ilyen evidens marhaságra ekkora számban ráharapnak, belegondolni is rossz, hányan ugranának be egy szintén manipulatív célzatú, de sokkal plauzibilisebben megfogalmazott ál- vagy rémhírnek. Kiváltképp a mostani zűrös közhangulatban egy hasonló, a magyar-román ellentét (tovább) szító „átverés” beláthatatlanul súlyos következményekkel is járhatna, hiszen ne felejtsük el, hogy az egyébként ártalmatlan flashmobok is a fészbukon szerveződnek, akár órák alatt.

Tessék kicsinyég jobban odafigyelmezni az olvasottakra!

Share Button
Ennyien olvasták: 532

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.