Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

Nincs keletje a prefektusi széknek

Központ március 13, 2014 Vélemény

prefNincs keletje a prefektusi széknek

A koalíciós osztozkodáskor hiába jutott az RMDSZ-nek a Maros megyei prefektusi szék, a jelek szerint a kutyának sem kell. A kulisszák mögé betekintéssel bírók szerint sorra utasítják vissza, vagy vonakodnak tőle azok, akiknek felkínálták, vagy akiknek a neve szóba jöhetne a pozíció betöltésekor. Ami egyáltalán nem meglepő, különösen, ha felidézzük, milyen általános ellenszenv övezte a korábbi Kovászna megyei prefektus, György Ervin ténykedését.

A tájékozatlanok hajlamosak ugyan analógiát látni a rendszerváltás előtti megyei első titkárok és a mai prefektusok között, de mindez csak látszólagos, a külsőségekre, ha érvényes. A prefektusok legfőbb feladata a megyei és helyi önkormányzati képviselőtestületek által hozott határozatok törvényességi felügyelete, befolyásuk meg sem közelíti a korábbi megyei első titkárok korlátlan hatalmát. A prefektus nem a helyi közösség érdekeit képviseli, hanem kormánya akaratát érvényesíti, gyakran a helyi érdekek ellenében. Ebből következően nem népszerű a tisztség a jelentős számban magyarok által is lakott megyékben. Különösen ott nem, ahol magyar polgármesterek, illetve magyar többségű képviselőtestületek irányítják a településeket, s ahol gyakran szembe kerülnek a helyi közösségekkel, azok vezetőivel.

Nos, a kiszivárgott, kiszivárogtatott hírek szerint nincs nagy tolongás a Maros megyei prefektusi székért. Bárczi Győző, korábbi alprefektus neve merült fel elsőként az április 1jén nyugdíjba vonuló prefektus utódjaként, de neki állítólag nem akaródzik megválni jelenlegi állásától. Bizonyos meg nem erősített hírek szerint felmerült a Gogolák H. Csongor volt képviselő-jelölt neve is, de mind ő, mind a városi képviselő Karácsony Erdei Etel visszautasították az ajánlatot, arra hivatkozva, hogy összeférhetetlenség okán nem folytathatnák ügyvédi munkájukat. Ezek szerint nagy gondban lehet a „szövetség”, hisz nem tudja, kire bízza a ráosztott tisztséget.

Nem szokásom az RMDSZ-ért való aggódás, de lenne egy javaslatom: mi lenne, ha Nagy András, volt szászrégeni polgármester mellett döntenének? A szükséges közigazgatási tapasztalata megvan, két cikluson keresztül alpolgármester volt, újabb kettőn polgármester, méghozzá egy olyan városban, ahol a magyarság az összlakosság alig több mint negyedét teszi ki. Népszerűsége városában – beleértve a román lakosság jelentős részét is – tagadhatatlan. Alkalmassága szintúgy. Akkor?


Share Button
Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.