Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Borús
Szombat
Borús
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Nincs mentség, csak felelősség

Központ augusztus 22, 2013 Vélemény

FerenczZsomborNincs mentség, csak felelősség

Tipikusan „vásárhelyi” fordulatot vett a Forgatag forgatókönyve. A kolozsvári mintára alapuló, és hónapok óta főtéri rendezvényként beharangozott ünnepség szervezői nem kapták meg a polgármesteri jóváhagyást, és emiatt (valószínűleg) az egykori Félsziget területére költöztetik a koncertek helyszínéül szolgáló színpadot. Ezáltal, az eredeti célkitűzéssel ellentétben, amely szerint a város magyar lakossága egy fergeteges utcai vigalomban kellett volna részesüljön, egy térben szétszórt, és főleg zárt helyszínekre beszorított programsorozatot kap cserébe. A koncertszínpadon kívül a rendezvények a Kultúrpalotában, a Várban, a Bernády Házban, a Városháza Tornyában és a Nemzeti Színház termeiben kerülnek megrendezésre, pedig sokkal nagyobb „forgatagot” eredményezett volna, ha valamennyi programot egy helyszínre csoportosítanak. Így azonban a szétszórtságnak köszönhetően a sok kis megmozdulásból aligha állhat össze a várva várt marosvásárhelyi magyar tömegrendezvény.

A Múzeumnak és a Teleki Tékának, de főleg a Színházi és Szóforgatagnak a koncertek színhelyére kellett volna ideiglenesen kiköltözniük, hogy rendhagyó élményben részesítsék az alapvetően szórakozásra kiéhezett közönséget. A meghirdetett négy kistermi és egy nagytermi előadás helyett például sokkal előnyösebb lett volna a népszerű „My Fair Lady”-t a nagyszínpad főtéri vagy Maros parti közönsége elé vinni. Minden bizonnyal bőven akad majd magyarázat arra, hogy miért választották az egyszerűbb, olcsóbb és kényelmesebb utat a szervezők és a színház képviselői, de ilyen körülmények között fölösleges volt a színház bevonása, mert nem hoztak semmilyen rendkívülit a rendezvény programjába.

A Vásárhelyi Forgatag körvonalazódó szervezői kudarca azért is meglepő, mivel ez nemcsak a magyarországiak támogatását, hanem a helyi politikai pártok összefogását is maga mögött tudhatta. Ugyanakkor egyesek az EMNP kampányfogását, mások pedig az RMDSZ kétszínű hozzáállását látják benne. Összességében pedig mindkét fél a város polgármesterét okolja minden rossz fordulatért. Pedig jól tudták valamennyien, már a legelején, hogy ki ül városunk polgármesteri székében, milyen támogatásra számíthatnak és milyen esélyekkel fognak neki ennek a munkának. Nem ártott volna fokozott óvatossággal, hitelesebben tájékoztatni a közönséget, és akkor nem alakult volna ki a pánikhangulat. Így azonban fennáll a gyanúja annak, hogy az EMNP és az RMDSZ is áldozati bárányként, a polgármester pedig a város megmentőjeként használja ki ezt a számunkra fontos rendezvényt.

Bárhogyan is állnak a kulisszák mögötti politikai egyeztetések, mi, vásárhelyiek megérdemlünk egy olyan szervezői csoportot, amely kellő akarattal, képességgel és kreativitással rendelkezik ahhoz, hogy a Forgatagunk ne a Kolozsvári Napok árnyékává, vagy rosszul sikerült hasonmásává, hanem annak méltó vetélytársává váljon. A jelenlétünkkel pedig mindenképpen meg kell mutatnunk, hogy szükségünk van vásárhelyi magyar napokra.


Share Button
Ennyien olvasták: 189

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.