FerenczZsombor
Vélemény

Nincs mentség, csak felelősség

FerenczZsomborNincs mentség, csak felelősség

Tipikusan „vásárhelyi” fordulatot vett a Forgatag forgatókönyve. A kolozsvári mintára alapuló, és hónapok óta főtéri rendezvényként beharangozott ünnepség szervezői nem kapták meg a polgármesteri jóváhagyást, és emiatt (valószínűleg) az egykori Félsziget területére költöztetik a koncertek helyszínéül szolgáló színpadot. Ezáltal, az eredeti célkitűzéssel ellentétben, amely szerint a város magyar lakossága egy fergeteges utcai vigalomban kellett volna részesüljön, egy térben szétszórt, és főleg zárt helyszínekre beszorított programsorozatot kap cserébe. A koncertszínpadon kívül a rendezvények a Kultúrpalotában, a Várban, a Bernády Házban, a Városháza Tornyában és a Nemzeti Színház termeiben kerülnek megrendezésre, pedig sokkal nagyobb „forgatagot” eredményezett volna, ha valamennyi programot egy helyszínre csoportosítanak. Így azonban a szétszórtságnak köszönhetően a sok kis megmozdulásból aligha állhat össze a várva várt marosvásárhelyi magyar tömegrendezvény.

A Múzeumnak és a Teleki Tékának, de főleg a Színházi és Szóforgatagnak a koncertek színhelyére kellett volna ideiglenesen kiköltözniük, hogy rendhagyó élményben részesítsék az alapvetően szórakozásra kiéhezett közönséget. A meghirdetett négy kistermi és egy nagytermi előadás helyett például sokkal előnyösebb lett volna a népszerű „My Fair Lady”-t a nagyszínpad főtéri vagy Maros parti közönsége elé vinni. Minden bizonnyal bőven akad majd magyarázat arra, hogy miért választották az egyszerűbb, olcsóbb és kényelmesebb utat a szervezők és a színház képviselői, de ilyen körülmények között fölösleges volt a színház bevonása, mert nem hoztak semmilyen rendkívülit a rendezvény programjába.

A Vásárhelyi Forgatag körvonalazódó szervezői kudarca azért is meglepő, mivel ez nemcsak a magyarországiak támogatását, hanem a helyi politikai pártok összefogását is maga mögött tudhatta. Ugyanakkor egyesek az EMNP kampányfogását, mások pedig az RMDSZ kétszínű hozzáállását látják benne. Összességében pedig mindkét fél a város polgármesterét okolja minden rossz fordulatért. Pedig jól tudták valamennyien, már a legelején, hogy ki ül városunk polgármesteri székében, milyen támogatásra számíthatnak és milyen esélyekkel fognak neki ennek a munkának. Nem ártott volna fokozott óvatossággal, hitelesebben tájékoztatni a közönséget, és akkor nem alakult volna ki a pánikhangulat. Így azonban fennáll a gyanúja annak, hogy az EMNP és az RMDSZ is áldozati bárányként, a polgármester pedig a város megmentőjeként használja ki ezt a számunkra fontos rendezvényt.

Bárhogyan is állnak a kulisszák mögötti politikai egyeztetések, mi, vásárhelyiek megérdemlünk egy olyan szervezői csoportot, amely kellő akarattal, képességgel és kreativitással rendelkezik ahhoz, hogy a Forgatagunk ne a Kolozsvári Napok árnyékává, vagy rosszul sikerült hasonmásává, hanem annak méltó vetélytársává váljon. A jelenlétünkkel pedig mindenképpen meg kell mutatnunk, hogy szükségünk van vásárhelyi magyar napokra.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.