Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Nyári táborok, ótonómiák, szájkaraték

Központ augusztus 14, 2014 Vélemény

MORGÓ

Nyári táborok, ótonómiák, szájkaraték

Mint tudjuk: a nyár a diáktáborok és szabadegyetemek ideje. Tusványos nélkül – legalábbis a jobbak számára – nem nyár a nyár, ha másért nem, de Orbán Viktor előadásáért elmennek oda még az idősebb generációhoz tartozók, olykor még az RMDSZ vezérkarának tagjai is. A másodszor is kétharmados parlamenti támogatottságot szerzett kormány miniszterelnöke az illiberális demokráciára vonatkozó okfejtésével idén is magára vonta a közfigyelmet. Azóta is azt cincálják a nyári uborkaszezonban fölös szabadidővel rendelkező politikusok, politológusok, illetékes és illetéktelen kommentátorok.

 

Az idei, sorrendben tizedik alkalommal megrendezett EMI-tábor köztudottan a radikálisabb gondolkodású ifjak és politikusok találkozóhelye. Ezáltal rendre sikerül magára vonnia a nem kifejezetten objektív, elfogulatlan román politikum és média figyelmét is. Hallhattunk, olvashattunk már ennek kapcsán gyakorlatozó „paramilitáris székely gárdákról” meg egyéb hajmeresztő, a román közembert félelemmel eltöltő történeteket. Az idei is kiváló alkalom volt a román média számára egy kis riogatásra, magyarellenes hangulatkeltésre. Az apropót a Jobbik elnökének a jelenléte adta, akiről úgy tudták, hogy a tavaszi marosvásárhelyi autonómia-sétakor történt, aztán hathatós média- és egyéb segédlettel felnagyított „incidens” után nem kívánatos személlyé nyilvánították. Mindenesetre folyt a nyakló nélküli vonázás a hírcsatornákon, az egyiken – nem, nem a Félix-csatornán, hanem egy másikon, egy ellenzékinek számítón – maga az RMDSZ díszliberálisa, Eckstein-Kovács Péter is beszállt a riogatók kórusába. Illetve nem szólt semmit, csak egyetértőleg hallgatott, amikor az egyik „szakértő” Vona tavalyi kijelentését elferdítve idézte. Utánanéztem, az ominózus kijelentés valahogy így szólt: „ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor akár a konfliktust is vállalni kell”. Nos, ezt nagyította fel „fegyveres” konfliktusra a „szakértő”. És ezt hagyta szó nélkül a jó Eckstein. Mert azt, hogy nem tudta volna, mit is mondott Vona, kötve hiszem.

Nem állítom, hogy az irigység motiválta, de az RMDSZ-ben is elgondolkodtak az említett nyári táborok tagadhatatlan sikerén, és maguk is szerveztek egyet, illetve többet is… Az ideire SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetem néven került sor. Választási esztendő lévén, a rendezvény központi témája „Székelyföld jövőképe, Székelyföld autonómiája” volt. Az autonómiáról beszélgetett Borboly, Tamás és Brassai – címmel adtak ki közleményt a szervezők az eseményről. Az elhangzott közhelyek, a semmitmondás lényege: tárgyaljunk, tárgyalgassunk, amíg meggyőzzük a román felet, mert nélkülük nem lesz soha autonómiánk. Magyarán: merjünk kicsik lenni! Hát azok vagyunk, egyre kisebbek, már-már alig látszunk… Megszólalt Kelemen Hunor is, aki minden félreértés elkerülése végett kijelentette: „az autonómia sehol nem a szájkaratésok munkájának eredményeként jött létre”. Hát igazat kell adnom Kelemennek, autonómiát úgy nem lehet elérni, hogy csak választási kampányok idején vesszük elő a témát, szólunk róla, „harcolunk” érte, aztán a voksolás másnapján megfeledkezünk róla, hogy a következő választás időpontjának közeledtével újra, sokadszorra is elővegyük, leporoljuk, és elszántan „harcoljunk” érte – a teljes kampány ideje alatt… Mert ezt tette eddig, s teszi most is az RMDSZ. Ez a valóság, a többi fölösleges szájkaraté. Akár eme szöveg is.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 199

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.