Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Nyugtával dicsérjük a napot

Szentgyörgyi László június 8, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A múlt héten szárnyra kelt a hír, hogy a vásárhelyi önkormányzati képviselőtestület rábólintott – hányadszor is? – a Bethlen Gábor-szobor főtéri felállítására.

Emlékeztetőül: Marosvásárhely szabad királyi városi rangra emelésének 400. évfordulójára, 2016-ban egyszer már belefoglalták a szoborállítás költségeit az évi költségvetésbe, de az eseményre végül nem került sor. Ezért tartom egyelőre elhamarkodottnak az ünneplést a helyi „szövetségi” politikusok részéről. Az RMDSZ városi szervezete közleményben adta ország-világ tudtára, hogy „ezzel a döntéssel egy időben elkezdődnek a hivatalos szerződéskötések a szobor megformálójával, illetve kiöntőjével, és amint a munkálatok elkészülnek, a szoboravatásra is sor kerülhet”. Szerintem kissé korainak tűnik még szoboravatásról beszélni.

Mert, ha jól emlékszem, akkor volt már hasonló eset, a Sütő-szobor régen húzódó, egyre bosszantóbb ügyére gondolok. Amelyre érvényes – tudomásunk szerint vissza soha nem vonták  – önkormányzati képviselőtestületi határozat kötelezné a városházát. Már 2014-ben világgá kürtölte az egyik helyi napilap, hogy megszületett a Sütő András Színház-téri szobrának felállítására vonatkozó határozat. Mi több, azt is leírták, hogy azt az év július 25-ig fel kell állítani. Figyelem: 2014-et írtunk akkor – a szoborállításra azóta várunk. Pedig, ha igaz, akkor három egymást követő évben is szerepelt a városi költségvetésben az erre szánt összeg. Úgy látszik, nem az anyagiakon múlott a dolog. Annál inkább az RMDSZ csökkent érdekérvényesítő erején.

Volt idő például, hogy a „szövetség”, ahelyett, hogy a Sütő-szoborra koncentrált volna, további két magyar vonatkozású köztéri alkotás – a Bethlen Gábor-szobor, illetve a Bodor-féle zenélő kút – felállítására vonatkozó ígérettel kampányolt. Ha valaki tán nem emlékezne: ez történt a legutóbbi, a 2016-os helyhatósági választások előtt. Maradtunk az ígérettel mindkét esetben. Pedig egy 2007-es közgyűlési ülésen már megszavazták a Bodor-kút újjáépítését. Mint ahogyan tették ezt most a Bethlen-szobor esetében.

Ezért azt mondom, ne siessünk az ünnepléssel, csak nyugtával dicsérjük a napot.

Share Button
Ennyien olvasták: 959

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.