Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Önrendelkezésre ítélve

Központ augusztus 14, 2013 Vélemény

FerenczZsomborÖnrendelkezésre ítélve

A többségiekkel való összeölelkezés politikája végképp csődöt mondott. Sorra érik közösségünket azok a pofonok, amelyek a mi másodrangúságunkat sulykolják belénk. Bebizonyosodott, hogy közéleti képviselőink türelme és jóhiszeműsége mögött valójában csak az árulás gyanúja rejlik. Számunkra ismeretlen okok miatt mindig bedőlnek a hazug ígéreteknek, és azok feledtetésére újabb hátrányos alkukat kötnek. Közben a román politikusok úgy viselkednek, mintha valamennyien a PRM-hez tartoznának, vagy még annál is szélsőségesebben. A román oldalon megmutatkozó szélsőséges nacionalizmus a választási küzdelemmel, az erdélyi magyarok körében tapasztalható behódoló politika pedig az RMDSZ hataloméhségével magyarázható, de ez semmit sem változtat a tényeken.

A Vásárhelyi Forgatagot Marosszentgyörgyre száműzik, Bernády Kultúrpalotáját a sajátjukként ünneplik, iskoláinkat diszkriminatív módon egynyelvűsítik. Csak néhány példa a sok közül. A helyi és a központi egyezségeket egyoldalúan megszegik, a magyar politikusok pedig erre mindössze nagyotmondó sajtónyilatkozatokban reagálnak. Megoldások és eredmények helyett csupán magyarázkodással szolgálnak, de ennek ellenére folytatódik a mosolydiplomácia. Továbbra is működnek a háttéregyezségek, fennállnak bizonyos érdekszövetségek. A kulisszák mögött mindegyre kiegyeznek a politika színpadán ádáz ellenségként szereplő felek.

Egyértelművé vált, hogy a román politikai pártok, nézeteiktől függetlenül, előbb vagy utóbb előveszik a magyar kártyát. Lehetnek konzervatívak, szociáldemokraták vagy liberálisok, ha a politikai helyzet úgy kívánja, bármikor magyargyűlölővé válhatnak. Nincs értelme újabb bizonyítékokra várni ahhoz, hogy meggyőződjünk: az erdélyi magyar közösséget hatalmi eszközként kezelik. A mi érdekeinket senki sem fogja felvállalni, ehhez önrendelkezésre van szükségünk. Egy olyan helyzetre, amelyben nem mások döntenek a minket érintő kérdésekben, és nem kell könyörögnünk a törvények által számunkra garantált jogokért.

A közösködés a hátrányunkra vált. Ideje lenne a „válás” gondolatát felélénkíteni, hogy mindenkiben tudatosuljon, milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, ha a politikában és a közéletben egy román-magyar elhidegülési folyamat következne be. Ezáltal talán ráébrednének a hatalomban érdekelt, nacionalista retorikával manipuláló közéleti személyiségek arra, hogy jobb lenne a valós együttműködés keretein belül megmaradni, és egy fenntartható partneri viszonyt kiépíteni. Abban az esetben viszont, ha nem következik be semmiféle javulás, sőt, még tovább romlik a nemzetek közötti viszony, akkor mihamarabb az „egy ágyban, de külön takaróval” elv szerint, új alapokra kellene helyezni az erdélyi románok és magyarok együttélését. Számtalan előnytől fosztanánk meg az érintett személyeket ezáltal, de ugyanakkor kevesebb kötelezettségben, hátrányban és megaláztatásban lenne részünk. Mindennek ára van, de az eddigi megalkuvó politikáért túl drágán megfizettünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 283

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.