Ferenc Zsombor
Vélemény

Okosan, jogosan

Ferenc ZsomborOkosan, jogosan

Annak ellenére, hogy az RMDSZ hivatalosan nem vesz részt a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen, a rendezvény szervezői és résztvevői fontolóra vehetnék Frunda György kampányüzenetét. Akármennyire is fontos ebben a kérdésben az érzelmek felhevítése és a nemzeti öntudat megerősítése, ezeknek a túlzott fokozása nem járhat eredménnyel. A józan gondolkodás mellőzésével tett kijelentések, a forrófejű állapotban végrehajtott cselekedetek mindig több kárt okoztak, mint amennyi hasznot hoztak. Vannak olyan különleges helyzetek az életben, amikor érdemes – sőt, muszáj – alávetnünk magunkat a belső indíttatásainknak, de egy nemzeti kisebbség sorsát érintő alapvető kérdésben sokkal célszerűbb a racionális hozzáállás.

Ilyenkor a segítségünkre lehet egy tárgyilagos közvélemény-kutatás vagy egy politikailag és etnikailag független szakmai felmérés, amely a különböző forgatókönyvek várható következményeit tanulmányozza. A meghátrálás garantált kudarccal jár, tehát nem marad más, mint az előrehaladás, a célok követése, a sikerre esélyes stratégiák kidolgozása és életbe ültetése. Székelyföld az erdélyi magyarok egyik legfontosabb csoportját foglalja magába, de akár az emberi szervezet esetében, itt sem beszélhetünk fontos és kevésbé fontos szervekről, csoportokról. Az emberi szervezet csak teljes egészként működhet egészségesen, hiszen hiába ver jól a szívünk, ha például cserbenhagynak az ízületeink, így a közösségünk életében is létfontosságú probléma lehet, ha például a nehéz harcok árán kivívott székelyföldi autonómia eredményeképpen (a román nacionalista propagandának köszönhetően) a szórványban élő magyarok társadalmilag, gazdaságilag vagy politikailag kiszorítottá válnak a Partiumtól a Csángóföldig. Egy pontos felmérés hiányában, amely kimutatná azokat az előnyöket és hátrányokat, amelyeket az autonómiatörekvések eredményeznének, fokozott elővigyázatossággal és méltóságteljes viselkedéssel kellene fellépniük a rendezvény résztvevőinek. A szélsőséges nyilatkozatok és megnyilvánulások hiteltelenné tennék a kezdeményezést, és hosszú távon kárt okoznának, valamennyiünknek. Nagyon fontos részlet egy ilyen tüntetés során, hogy kinek a kezébe adják a mikrofont, mert sokan vannak, akik a kedélyek felborzolásának a nagymesterei, de mindössze a nacionalista erőket éltetik ezáltal. Nem ajánlatos a románokkal szembeni „bekeményítés”, hiszen ha létrejön is jön Székelyföld autonómiája, ennek a tartománynak egyetlen egy szomszédja lesz, amelyet úgy hívnak: Románia. Márpedig „a rossz szomszédság török átok”.  Autonómiát akarunk, nem hadiállapotokat! Ugyanakkor ezen a tüntetésen sincs szükség a magyar-magyar ellentét elmélyítésére, hiszen azok a személyek, akik nem támogatják a rendezvényt, továbbra is magyarok maradnak. Együtt kell élnünk velük ezután is.

Visszatérve Frunda György megszívlelendő „Okosan, jogosan” felhívására, az autonómia-tüntetés kezdeményezői tanulhatnának az ügyvéd úr példájából, hogy miként lehet fából vaskarikát faragni. Annak ellenére, hogy az RMDSZ ellenzékbe szorult, ő pedig elvesztette szenátori mandátumát, mégis olyan okosan és jogosan politizált, hogy a magyarellenes kormány miniszterelnöki tanácsadójává nevezték ki. Még merje valaki azt állítani, hogy a vásárhelyi polgármester magyar tanácsadója fehér holló a politika „napfényes kék egén”.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.