Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Borús
Holnap
Borús
Borús
Vasárnap
Borús
Borús
Hétfő
Borús

Olcsó dumaszínház

Központ február 19, 2014 Vélemény

FerenczZsomborOlcsó dumaszínház

Az érdekvédelmi szövetség legnagyobb problémája abból adódik, hogy alig létezik civil-közéleti tevékenysége. A szervezet vezetői és aktív tagjai szinte kizárólag a politikai hatalom gyakorlásával vannak elfoglalva. A zsíros gallérú, izzadtságszagú gyűlésekkel, a sajtómanipulációval, a semmitmondó tárgyalásokkal, a fölösleges jövés-menéssel. A számunkra jelentéktelen, de a nagyratörő buzgómócsingoknak életbevágóan fontos pozíciókkal, a sajtónak jól eladható jelöltállításokkal, a gusztustalan pöffeszkedéssel. A láthatatlan, de érezhető háttéralkukkal, a kétbanis állami megrendelésekkel, az azonnali haszonnal. Mindenkinek vaj van a fején, elkötelezte magát a párt „öregjeinek” vagy valamelyik „udvari vállalkozójának”, senki sem szólalhat meg a saját hangján. Mindenkit vezényelnek, távirányítanak, rövid pórázon tartanak. A szabad szájúaknak pedig nincs keresnivalójuk abban a „magas rangú” diplomáciai közegben, amelyet többek között a Román Parlament, a Kormány, az Elnöki Hivatal és az Alkotmánybíróság tart állandó „rettegésben”. Még ide sem kerülhetett be normál erdélyi magyar, aki tiszta lappal, rokoni szálak és „táskahordozói” múlt nélkül közéleti munkára adta volna a fejét. Persze jutott hely neki bőven az önkéntesek sorában, a bólogatók kórusában, a „lúzerek” társaságában.

Ilyen körülmények között érthető, hogy az erdélyi magyar politikusok nem képesek konkrét értelemben vett érdekképviseleti munkát folytatni. Nem tudják a feladataikat elvégezni, a kortesbeszédeiket a tetteikkel összehangolni és egy célratörő stratégiát követni. El kell fogadnunk, hogy a nagy megfelelési kényszer hatása alatt eltorzul az optikájuk, előáll a „tudathasadásos elmezavaruk”, és végső soron összekeverik az érdekképviseleti munkát a dumaszínházzal. Azt remélik, hogy poénokkal, nagyotmondással és a valóság kozmetikázásával olyan jól szórakoztatják majd a közönséget, hogy az mindig jegyet fog váltani a következő előadásra, szavazni fog az újabb és újabb „vicceik” végighallgatására. Főleg az utóbbi időben vált egyértelművé, hogy az erdélyi magyar közélet valójában egy nagy „showder-klub”, ahol minden szereplő azzal van elfoglalva, hogy bedumálja a nézőket. Ennek ellenére alig találunk a közéletben olyan tehetséges „előadókat”, akik valódi képességgel rendelkeznének a beszéd általi megnevettetésben. Úgy is mondhatnánk, hogy valamilyen okból kifolyólag, poénjaik mindig elmaradnak.

Így fordulhatott elő az a komikus jelenet, hogy az utóbbi évek szinte egyetlen valamirevaló politikai sikereként elkönyvelt, a kisebbségiek számára oly fontos alkotmánymódosító javaslatok előterjesztését az Alkotmánybíróság egy tollvonással visszautasította. A szövetségi elnök sajnálkozó nyilatkozata és a „saját” alkotmányjogászuk tétlen szemlélődése mellett. Mint egy igazi kabaréjelenetben. A közönség pedig csak ámult-bámult, amint ismét el(ő)adtak neki egy újabb füstbe ment tervet.


Share Button
Ennyien olvasták: 187

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.