Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Jórészt felhős
Péntek
Jórészt felhős

Összevonni, eltörölni…  

Szentgyörgyi László november 29, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Vezetőinek egybehangzó véleménye szerint megérett az idő a két esztendeje konzorciumként működtetett legnagyobb vásárhelyi állami egyetemek – az orvosi és gyógyszerészeti, illetve a Petru Maior nevét viselő – egyesülésére. A két intézmény döntéshozói úgy értékelik, hogy szándékuk egybeesik azzal az európai trenddel, amely a nagyobb felsőoktatási intézményekben látja a jövőt, már csak a közös tudományos és kutatási projektek megvalósítása, az infrastrukturális fejlesztések gazdaságosabb kivitelezése, a pályázatok könnyebb elnyerése szempontjából is. Mindenesetre a hírek szerint a két intézmény vezetősége közötti tárgyalások – természetesen a magyar nemzetiségű vezetőket ebbe nem vonták be – fokozott ütemben haladnak, úgy fest, általános az egyetértés, hogy megtalálták az egyetlen helyes utat.

Ezek után nem csoda, hogy a magyar oktatók ellenzik a két egyetem összevonását. Egyébként nem csak ők. Már miért is támogatnák, hiszen minden korábbi hasonló intézményi „közösködésnek”, azaz hatalmi szóra bekövetkezett összevonásnak a magyar fél látta a kárát. Hogy csak a legeklatánsabb példát említsem: a kolozsvári Babeș és Bolyai egyetemek összevonása után szinte megszűnt a magyar nyelvű oktatás az egyesített egyetemen. Marosvásárhely esetében pedig a kezdetben a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés céljából felállított egyetemen, a román nyelvű oktatás 1962-es bevezetése után alig negyedszázaddal, máig ledolgozhatatlan hátrányba került a magyar oktatás. Igaz, abban, hogy így alakult, meghatározó szerepe – és felelőssége! – volt, van azoknak a magyar egyetemi oktatóknak is, akik bűnös módon – karrierféltésből, önzőségből, kishitűségből – elszalasztották az oktatói utánpótlás biztosítását. Hosszú időre kedvezőtlen helyzetbe sodorva, kockára téve a magyar nyelvű orvosképzés jövőjét.

S ha már a jövő is szóba került, talán nem ártana, ha a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés sorsáért felelősséget érzők – elsősorban orvosok, de közéleti személyiségek is – elgondolkoznának azon: nem lenne-e időszerű az orvosit, meg az egyetemen folyó egyéb magyar nyelvű képzést átmenteni a Sapientiára? Mert anélkül, hogy belátnék a díszletek mögé, pusztán a számokból ítélve, nekem úgy fest, minden egyes nap elteltével romlanak a jövőt illető kilátások. Véleményem szerint.

Ui. Hogy a magát legitim érdekvédelmi és közképviseleti szervezetnek tartó RMDSZ-nek egyetlen tiszta, világos, félreértelmezhetetlen szava sincs az ügyhöz, azon már nem csodálkozom.

Share Button
Ennyien olvasták: 433

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.