Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Paktum

Központ április 30, 2014 Vélemény

MORGÓ

LaciokPaktum

Nem várt indulatokat váltott ki a vásárhelyi alpolgármester-csere – a liberális Ionela Ciotlăuşt a demokrata-liberális Claudiu Maior váltotta –, s nem a helyi román pártok viszonyában, hanem az RMDSZ-ben. Bár a „szövetségi” alpolgármester az eset előtti sajtónyilatkozataiban még mentegetőzött, mondván: a román pártokra tartozik a döntés, amibe az RMDSZ nem szívesen avatkozna bele. Bevallom: ekkora marhaságot még Peti Andrástól sem vártam volna, hisz egyáltalán nem közömbös – bár egyes vélekedések szerint teljesen mindegy –, hogy ki ül abban a fránya székben. A menesztett alpolgármester korábbi magyarellenes megnyilatkozásai szinte kiprovokálták az „érdekvédelmi szervezet” döntését. Emlékeztetőül: a liberális hölgy a kétnyelvű utcanévtáblákkal kapcsolatos elutasító szavazatát azzal indokolta, hogy nem azokra van szükség, hanem turisztikai célokat szolgáló, többnyelvű információs táblákra. A másik, különösen emlékezetes eset, amikor a magyarul felszólaló RMDSZ-es önkormányzati képviselőket a következő szavakkal utasította rendre: „az állam hivatalos nyelve a román, így mindenki köteles ezt használni, különösen hivatalos helyeken”. Ezek után érthetetlen, hogy volt olyan magyar városlakó, aki aláírta a liberális alpolgármestert támogató petíciót.

A csere ingerültséget váltott ki az RMDSZ országos vezetőségében, akik a szavazás előtt „leüzentek”, hogy tekintettel a kormánykoalíciós egyezségre, a PSD-s jelölt a támogatandó. Miután a vásárhelyi szervezet, a megyeivel egyetértésben, mégis a demokrata-liberális Claudiu Maiort juttatta pozícióba, beindult a megtorlás. A kiszivárgott hírek szerint mind az országos elnök, mind a Maros megyei „öregek” – Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Atilla – igen megorrolt ezért Brassai Zsomborra, akinek azt vetik szemére, hogy megyei elnökként nem érvényesítette a „központi” akaratot. Az említett hírforrás szerint napirenden van elnöki tisztségéből történő eltávolítása is. Nem különösen érdekel Brassai politikai jövője, nem tartozom a hívei közé – különösen ama hírhedt gettós kijelentése óta nem –, de hajlok arra, hogy ebben az esetben a védelmére keljek. Rengetegszer elhangzott, hogy Marosvásárhely „frontváros”, ebből következően talán indokolt lenne, ha kiemelt figyelmet fordítanának a városra – akár az RMDSZ említett vezetői is. Érthetetlen számomra, hogy Kelemen Hunor, aki maga is kételyeinek ad hangot a PSD-vel kötött koalíciós egyezségek betarthatóságát illetően, jelen esetben ellenzi a vásárhelyi magyarság érdekei szerinti politikai alkut.

Azt kell mondanom, hogy egy írásba foglalt, a nyilvánosság számára is hozzáférhető – akár a PDL-vel, akár Dorin Floreával személyesen kötött – egyezség több haszonnal járhat a vásárhelyi magyarság számára, mint a korábbi színfalak mögötti alkuk, számonkérhetetlen szóbeli ígéretek. Ha a mostani – a Sütő-szobor felállítására, a Kossuth Lajos utca nevének visszaadására, az Unirea líceum épületében egy római katolikus gimnázium létrehozására, a Bolyai líceumnak helyet adó épület főjavításának közpénzből történő finanszírozására, egy, a művészeti középiskolánál végzendő javítási munkálatok ellentételezése fejében, a város és a református egyház közötti telekcserére vonatkozó – ígéretek akár fele megvalósul, már érdemes volt megegyezni.

Ui. Hangsúlyozom, mindez csak akkor érvényes, ha mindenki számára hozzáférhetővé teszik az említett egyezség szövegét.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 300

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.