Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Paktum

Központ április 30, 2014 Vélemény

MORGÓ

LaciokPaktum

Nem várt indulatokat váltott ki a vásárhelyi alpolgármester-csere – a liberális Ionela Ciotlăuşt a demokrata-liberális Claudiu Maior váltotta –, s nem a helyi román pártok viszonyában, hanem az RMDSZ-ben. Bár a „szövetségi” alpolgármester az eset előtti sajtónyilatkozataiban még mentegetőzött, mondván: a román pártokra tartozik a döntés, amibe az RMDSZ nem szívesen avatkozna bele. Bevallom: ekkora marhaságot még Peti Andrástól sem vártam volna, hisz egyáltalán nem közömbös – bár egyes vélekedések szerint teljesen mindegy –, hogy ki ül abban a fránya székben. A menesztett alpolgármester korábbi magyarellenes megnyilatkozásai szinte kiprovokálták az „érdekvédelmi szervezet” döntését. Emlékeztetőül: a liberális hölgy a kétnyelvű utcanévtáblákkal kapcsolatos elutasító szavazatát azzal indokolta, hogy nem azokra van szükség, hanem turisztikai célokat szolgáló, többnyelvű információs táblákra. A másik, különösen emlékezetes eset, amikor a magyarul felszólaló RMDSZ-es önkormányzati képviselőket a következő szavakkal utasította rendre: „az állam hivatalos nyelve a román, így mindenki köteles ezt használni, különösen hivatalos helyeken”. Ezek után érthetetlen, hogy volt olyan magyar városlakó, aki aláírta a liberális alpolgármestert támogató petíciót.

A csere ingerültséget váltott ki az RMDSZ országos vezetőségében, akik a szavazás előtt „leüzentek”, hogy tekintettel a kormánykoalíciós egyezségre, a PSD-s jelölt a támogatandó. Miután a vásárhelyi szervezet, a megyeivel egyetértésben, mégis a demokrata-liberális Claudiu Maiort juttatta pozícióba, beindult a megtorlás. A kiszivárgott hírek szerint mind az országos elnök, mind a Maros megyei „öregek” – Markó, Borbély, Frunda, Kelemen Atilla – igen megorrolt ezért Brassai Zsomborra, akinek azt vetik szemére, hogy megyei elnökként nem érvényesítette a „központi” akaratot. Az említett hírforrás szerint napirenden van elnöki tisztségéből történő eltávolítása is. Nem különösen érdekel Brassai politikai jövője, nem tartozom a hívei közé – különösen ama hírhedt gettós kijelentése óta nem –, de hajlok arra, hogy ebben az esetben a védelmére keljek. Rengetegszer elhangzott, hogy Marosvásárhely „frontváros”, ebből következően talán indokolt lenne, ha kiemelt figyelmet fordítanának a városra – akár az RMDSZ említett vezetői is. Érthetetlen számomra, hogy Kelemen Hunor, aki maga is kételyeinek ad hangot a PSD-vel kötött koalíciós egyezségek betarthatóságát illetően, jelen esetben ellenzi a vásárhelyi magyarság érdekei szerinti politikai alkut.

Azt kell mondanom, hogy egy írásba foglalt, a nyilvánosság számára is hozzáférhető – akár a PDL-vel, akár Dorin Floreával személyesen kötött – egyezség több haszonnal járhat a vásárhelyi magyarság számára, mint a korábbi színfalak mögötti alkuk, számonkérhetetlen szóbeli ígéretek. Ha a mostani – a Sütő-szobor felállítására, a Kossuth Lajos utca nevének visszaadására, az Unirea líceum épületében egy római katolikus gimnázium létrehozására, a Bolyai líceumnak helyet adó épület főjavításának közpénzből történő finanszírozására, egy, a művészeti középiskolánál végzendő javítási munkálatok ellentételezése fejében, a város és a református egyház közötti telekcserére vonatkozó – ígéretek akár fele megvalósul, már érdemes volt megegyezni.

Ui. Hangsúlyozom, mindez csak akkor érvényes, ha mindenki számára hozzáférhetővé teszik az említett egyezség szövegét.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 624

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.