Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Parasztvakítás 

Szentgyörgyi László augusztus 17, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Ha nyár, akkor kánikula, de mindenféle szabadegyetemek és diáktáborok is. No meg ilyen-olyan fesztiválok, de főleg kétes színvonalú város-, falu- és tanyanapok minden mennyiségben. A hasonló rendezvények szervezői – és legfőbb haszonélvezői! – szerint mindez a közösségépítést szolgálja.

Hogy mi kell egy hasonló sátoros akármihez? A recept közismert, mindenki számára hozzáférhető. Ebből következően nincs is nagy eltérés a hasonló rendezvények kínálata között. Mondhatni, egy lére megy az egész. Tehát: végy, azaz szervezz egy kézművesvásárt, lehetőleg gyerekeknek szánt programok, foglalkozások kíséretében, léptess fel néhány helyi néptáncegyüttest, népdal- és nótaénekest, majd egy-egy megfáradt, a magyarországi színpadokról kikopott rockzenészt, s máris következhet a tűzijáték.

Hogy mire jó mindez? Nem sokra, szinte semmire. Mondhatnám azt is, nem más, mint ablakon kidobott pénz. Kisebb költségvetésből gazdálkodó önkormányzatok esetében az évi kiadások legnagyobb tétele. Egy vidéki település első mandátumánál tartó polgármestere mesélte, hogy ő megpróbált ugyan szakítani a „haladó hagyománnyal”, felvetése azonban ingerült elutasításban részesült. Az önkormányzati képviselők legfőbb ellenérve azt volt, hogy a szomszédfalu sem gazdagabb náluk, mégis idén már kétnapos sátoros ünnepet tartottak. Hát miben különbek ők? – jöttek elő az aduásszal.

Miként szolgálják a hasonló sátoros ünnepek a közösségépítést? Ez az, amit nem tudni. Gyaníthatóan sehogy. Legalábbis konkrétan még senki nem mutatta ki. És itt most nem a kézzelfogható, számszerűsíthető haszonra gondoltam. Mert milyen közösségépítés folyik ott, ahol ezt követően egy egész esztendeig – a következő város- vagy falunapokig – szinte semmi sem történik ezen a téren?

Azt kell mondanom, jobb esetben a kivagyiság, a büszkeség motiválja az ilyesféle rendezvények kezdeményezőit, szervezőit, rosszabb esetben pedig pusztán az egyéni haszonszerzés. Méghozzá közpénzen. Mert azt a vak is látja, hogy nem a sajátjukat fektetik be, kockáztatják, hanem az adófizetőkét.

Közben pedig folyik – dehogy a közösségépítés, hanem – a néphülyítés, a parasztvakítás. Erre van igény: ezt elégítjük ki – érvelt a minap az olcsó sátoros ünnepek létjogosultsága mellett egy helyi kiskirály. Igaza lenne?

Share Button
Ennyien olvasták: 1250

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

2 hozzászólás

  1. Kovesdi Judit augusztus 17, 2017 at 3:04 du.

    Ez igy igaz ! Ma eppen errol beszelgettunk a lanyommal a foteren. Valami ertet hordozo rendezveny kell, ami valoban muveli a kozosseget.

  2. Kovesdi Judit augusztus 17, 2017 at 3:05 du.

    erteket

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.